BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Domowa produkcja wędlin
Autor Wiadomość
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-03-23, 13:07   

Ja przepisy na kiełbasy biorę stąd:
http://wyrobydomowe.blox....basa-biala.html
Facet wszystko fajnie tłumaczy. Nie jest przynajmniej trudno zrozumieć komuś, kto jest początkującym :) Akurat z jego przepisów zrobiłam na razie kiełbasę pradziada i wędziłam wg tego, co pisze, ale zamierzam się w tym tygodniu też na białą kiełbachę :food:
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2015-03-23, 14:28   

Uta - jeszcze tylko napisz ile żelatyny na tą porcję (około 830 g) trzeba dodać ? :kwiatek:
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-03-23, 16:08   

Jeszcze tu przepis na białą znalazłam. Wygląda pysznie:
http://paleodlaopornych.b...ej-kiebasy.html
 
 
olivkah 

Dołączyła: 05 Mar 2014
Posty: 179
Wysłany: 2015-03-23, 19:47   

Gerda, ja mroziłam surową.

Mnie też namówiłyście na szynkowar, już zamówiony (i na staniki, już w użyciu, powinni wam prowizję odpalać).
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-03-23, 23:52   

Czy takie szynki robione w domu naprawdę są smaczne? Bo te sklepowe "patchworkowe" zawsze przyprawiały mnie o mdłości :confused:
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
aśka 

Barfuje od: roku
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 177
Skąd: śląskie
Wysłany: 2015-03-24, 08:34   Chodzi za mną szynkowar

Jak w temacie. Jadłam wędlinki w nim przyrzadzone-pycha. Teraz nie wiem jaki model kupić .myślę o silikonowym z tescomy. Co możecie polecić?
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-24, 11:00   

o szynkowarach tutaj się dyskusja toczy ostatnio: http://www.barfnyswiat.or...p?p=94384#94384
 
 
uta 

Udział BARFa: 50-75%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 43
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2015-03-24, 23:08   

Gerda, żelatyny to nie ważyliśmy, dawaliśmy na oko ;-) my z tych mało przejmujących się przy gotowaniu. Tak będzie gdzieś około 1/5 - 1/4 małej paczki 50 gramowej. W przepisach z ulotki piszą, żeby dawać 40-46 g, ale aż tyle to my na pewno nie dawaliśmy. Jak dasz za mało, to najwyżej będzie się rozpadać, ale jadalne będzie na pewno.

Ines, prasowanka z szykowara smakuje jak coś pomiędzy szynką konserwową, a dobrą konserwą z galaretką, taką z "dawnych lat", tylko lepiej ;-) , moim zdaniem. Dużo zależy też od przypraw jakie dodasz, a tu już masz dowolność zupełną praktycznie, więc dajesz co lubisz.
Mnie jakiekolwiek sklepowe wędliny, czy to patchworkowe, czy udające szynkę naturalną, w tej chwili przyprawiają o mdłości, ciarki i inne takie. Nie kupujemy żadnych gotowych wyrobów mięsnych od czasów afery solnej, czyli już ładny kawałek czasu. Wtedy nam się przelało :roll: , jak zdaliśmy sobie sprawę, że sól drogowa to nie jest najgorsze, co można znaleźć w sklepowych produktach mięsnych. Kiedyś kupne wędliny jadłam tylko z chlebem, górą majonezu i ketchupem. Samej takiej "wędliny" nie byłam w stanie zjeść więcej niż jednego plasterka. Za to domowe przetwory "wciągam" od dłuższego już czasu bez chleba w ilościach przekraczających grubo jeden plasterek i są bardzo dobre. Pasztet futruję łyżeczką ze słoika :-P Ostatni mój hit smakowy: galareta z golonki zagryzana kiszoną marchewką :mrgreen:

Widzę, że przed świętami domowe szynki i kiełbasy będą produkowane prawie hurtowo, ale będzie wyżerka ;-)
_________________
...
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2015-03-25, 08:23   

Szynki z szynkowara są bardzo dobre. Oczywiście nie takie błyszczące po rozkrojeniu, jak te sklepowe, ale bardzo smaczne. Widać, że po prostu są "swoje". Choć mój tata mówi, że żaden wyrób z szynkowara nie dorówna szynce z wędzarni :mrgreen: Zobaczymy, co powie, jak mu zrobię mielonkę... :twisted:

aśka, szynkowar tej firmy mi się marzył, ale że kupowałam jeszcze sporo akcesoriów do wyrobów wędzarniczych, pieniądze musiałam liczyć i z niego zrezygnowałam. Myślę, że jest lepszy niż wszystkie inne :-)
 
 
Hekate811 

Barfuje od: 25.10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Paź 2013
Posty: 220
Skąd: Lędziny (śląsk)
Wysłany: 2015-03-25, 09:56   

Ja debiut z mielonkami wykonałam w osłonkach barierowych, nie potrzeba wtedy szynkowara. Niestety nie udawało mi się ich dobrze doprawić i wychodziły takie sobie, ale teraz skoro przy barfie dorobiłam się młynka do mielenia mogę powiększyć pulę przypraw i znów spróbować :mrgreen:
A tak w ogóle to chodzi za mną domowa wędzarnia, tylko zdolności w tym kierunku brak :roll: Parę razy miałam okazję podrzucić ojcu znajomej do wędzenia mięsiwa które najpierw długo w domu peklowałam. Bosz co to potem był za smak, nawet po rozmrożeniu świetnie się przechowywała w lodówce :-P
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-25, 16:39   

a do mnie własnie paczuszka z szynkowarem przyszła. Fajny mały zgrabny jest do każdego garnka mi się bez problemu z mieści. Nawet nie wiem czy dla 2 osób nie byłby za mały ale na mnie jedna wystarczy na pewno :) Teraz tylko jakieś przepisy sprawdzone na szyneczki z szynkowara najlepiej bez żelatyny poproszę :-P
 
 
aśka 

Barfuje od: roku
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 177
Skąd: śląskie
Wysłany: 2015-03-25, 16:53   

No to na relacje czekamy :-)
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1419
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-25, 18:14   

ja jak już opanuję szynkowar i będzie smaczne to następny krok zafunduję sobie jakąś małą wędzarnię. Widziałam na Allegro jakieś już od 100 zeta ale się nie wgryzałam czy to się do czegoś nadaje. Ale jakby było OK to 100zł to nie jest dużo. Ale to dopiero za jakiś czas... Na razie muszę obczaić szynkowar :-P Suszony w pończosze schab zjadam w 2 dni tak się nie mogę od niego oderwać, zobaczymy jak z mielonkami będzie.
 
 
Hekate811 

Barfuje od: 25.10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 25 Paź 2013
Posty: 220
Skąd: Lędziny (śląsk)
Wysłany: 2015-03-25, 18:37   

scarletmara, też patrzyłam się na te wędzarnie z allegro i to te ciut droższe, ale obeznani z wędzeniem je odradzają. Tu jest wszystko fajnie opisane http://wedlinydomowe.pl/f...ez-andyandyego/
 
 
gerda 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1576
Skąd: podlaskie
Wysłany: 2015-03-25, 19:34   

Sca - wzięłaś na 1,5 kg szynkowarek i piszesz że mały dla 2 osób ? Ja kupiłam na 900 g (jeszcze nie przyszedł) :confused:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne