Tak, wybieram jak najbardziej powleczone kości, suchym gnatom - nie.
Jak ja się cieszę, że jutro jadę konkretnie po 3,3 kg mięsa, 1 kg podrobów i 1 kg mięsno-kostnych smakołyków. Bez główkowania.
Teraz widzę jakie błędy popełniałam i zrozumiałam sens "proporcji".
Dziękuję za wszystkie porady - to dla mnie pomoc nieoceniona
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-03-06, 17:38
Tylko musisz też pamiętać aby np podroby były zróżnicowane. Wzorujemy się na ofierze. Zastanów się co w takiej jest i czy masz do tego dostęp. Chodzi o to, że jeśli czegoś brakuje to trzeba to uzupełnić np suplami. Uproszczenia uproszczeniami ale szczegóły też warto brać pod uwagę, chociaż trochę
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-03-06, 22:50
CZekaj, to co wyliczyłaś liczysz jako podroby?
Ozory to mięso
Serca można traktować jako jedno lub drugie
Świńskie ryjki to raczej też nie podroby - prędzej gryzaczek-przekaska
Ale, spokojnie zużyj to, co masz. jeśli w jednym tygodniu masz mniej podrobow - daj więcej w kolejnym
Tak, to wszystko wliczyłam jako podroby. No i mam zagwostkę, bo odliczając ozór wychodzi mi brak jakichś 300 g podrobów. Stan na dzisiaj nie przewiduje dostępu do innych organów, ale nieśmiało liczę, że mnie poratują w ubojni.
Na siłę nie ma sensu zwiększać porcji tych organów, do których mam dostęp byle tylko wyszło kilo? Chyba poratuje mnie tylko ryba jako stały element menu. Ryjki bardzo lubią, ale widać nie poratują i masz babo placek
Wysłany: 2015-03-06, 23:38
Czekaj. Masz serca, żołądki, wątrobę, mózg i płucka. To dobry start. Możesz trochę zwiększyć ilość spokojnie. DO ubojni pojedź, może uda się dostać chociaż jeszcze nerki. A może i śledzionę albo np jądra, trzustkę - bierz, co będą mieli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum