BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jadłospis nieuwzględniający warzyw + kilka pytań
Autor Wiadomość
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-03-05, 17:16   

Z ciekawości policzyłam jak procentowo rozłożyło się dzisiejsze kilo jadła i wyszła mi taka proporcja:

53% mięśnia (szponder bez kości)
22% podroby (serca kacze + nerka cielęca)
25% kości (ogon cielęcy + kacza szyja)


Generalnie nerka idzie na kilkudniowy urlop :roll:
 
 
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-03-06, 16:53   

Po przemyśleniach doszłam do wniosku, że może warto uprościć to w ten sposób:

60-70% mięsień (w tym trochę serca i ozora)
10-20% podroby "typowe"
20% mięsne kości

Co do zwiększenia ilości mięsa chyba nie powinno być obaw? Ale co z kośćmi? Psiaki uwielbiają i stają się syte po "walce", więc trochę żal nie dać :oops:
 
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-03-06, 16:57   

15% to ma być kości kości. 20% kości na mięsie powinno być ok
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-03-06, 17:29   

Tak, wybieram jak najbardziej powleczone kości, suchym gnatom - nie.

Jak ja się cieszę, że jutro jadę konkretnie po 3,3 kg mięsa, 1 kg podrobów i 1 kg mięsno-kostnych smakołyków. Bez główkowania.
Teraz widzę jakie błędy popełniałam i zrozumiałam sens "proporcji".


Dziękuję za wszystkie porady - to dla mnie pomoc nieoceniona :kciuk:
 
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-03-06, 17:38   

Tylko musisz też pamiętać aby np podroby były zróżnicowane. Wzorujemy się na ofierze. Zastanów się co w takiej jest i czy masz do tego dostęp. Chodzi o to, że jeśli czegoś brakuje to trzeba to uzupełnić np suplami. Uproszczenia uproszczeniami ale szczegóły też warto brać pod uwagę, chociaż trochę :-D
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-03-06, 18:05   

No i właśnie sprowadziłaś mnie na ziemię. W przyspieszonym tempie dojrzałam do odwiedzenia ubojni.


Wymyśliłam coś takiego - na 3,3 kg mięsa - wybierając z czekających w zamrażarce rzeczy:

250 g serca wołowego
200 g ozora wołowego
200 g żołądków kaczych
100 g płucek cielęcych
100 g mózgu wieprza
70 g wątroby indyczej

Mam jakieś 100 g braku jeśli liczyć kg podrobów. Mogłabym to wypełnić świńskimi ryjkami (tzn. końcówkami-noskami)?

Wiem, że to zabawa z takim "drobieniem" podrobów, ale muszę opróżnić to, co mam.
 
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-03-06, 22:50   

CZekaj, to co wyliczyłaś liczysz jako podroby?
Ozory to mięso
Serca można traktować jako jedno lub drugie
Świńskie ryjki to raczej też nie podroby - prędzej gryzaczek-przekaska
Ale, spokojnie zużyj to, co masz. jeśli w jednym tygodniu masz mniej podrobow - daj więcej w kolejnym
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-03-06, 23:25   

Tak, to wszystko wliczyłam jako podroby. No i mam zagwostkę, bo odliczając ozór wychodzi mi brak jakichś 300 g podrobów. Stan na dzisiaj nie przewiduje dostępu do innych organów, ale nieśmiało liczę, że mnie poratują w ubojni.

Na siłę nie ma sensu zwiększać porcji tych organów, do których mam dostęp byle tylko wyszło kilo? Chyba poratuje mnie tylko ryba jako stały element menu. Ryjki bardzo lubią, ale widać nie poratują i masz babo placek :confused:
 
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-03-06, 23:38   

Czekaj. Masz serca, żołądki, wątrobę, mózg i płucka. To dobry start. Możesz trochę zwiększyć ilość spokojnie. DO ubojni pojedź, może uda się dostać chociaż jeszcze nerki. A może i śledzionę albo np jądra, trzustkę - bierz, co będą mieli
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-03-06, 23:49   

No przecież, że ja mam nerki pomrożone! Czacha dymi :twisted:

I tak wchodząc głębiej w analizę. Lepiej na przestrzeni danego okresu kompletować elementy jednego zwierzaka, czy tu mamy wolną rękę?



I chciałam się pochwalić, że właśnie dogadałam się w sprawie świeżutkiego królika z wnętrznościami i krwią 12 zł/kg :hura:
 
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-03-06, 23:55   

Nie musisz się upierać przy jednym gatunku
Króliki - super
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne