Dla Soni wszystko .
Żeby tylko bardziej chciała współpracować . Mam nadzieję, że mieszankę z bio mięsem będzie chciała jeść i nie będę jej karmić do końca życia.
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-01-07, 00:13
Dobre wieści w sprawie zawsze cieszą .
Spróbuj dosmaczać Soni jedzenie, czymś, co będzie dla niej bardziej atrakcyjne.
Mam nadzieję, że nie będziesz musiała jej karmić na siłę dzięki temu.
Próbowałam dosmaczyć drożdżami piwnymi, chrupkami, przysmakami (udało się, ale jednorazowo) a dziś dosmaczyłam sosem z saszetki i kilkoma kawałkami, zjadła :D (a że ma problem z chwytaniem jedzenia i ucieka jej po całej misce to wyszło tak, że zjadła mięsko a kawałki z saszetki zostały ). Na pewno są na nią sposoby, jest uparta, ale ja też jestem uparta, kiedyś będzie musiała jeść (najlepiej działa na nią przegłodzenie, ale przy jej wątrobie teraz wolę nie próbować).
Dzień dobry.
Odebrałam dziś mieszankę barfową wg przepisu od dagnes .
Sonia zjadła, sama, chętnie, na koniec się oblizała, przeciągnęła i "zakopywała, znaczy smakowało. Tylko po jedzeniu zwymiotowała... Chyba jadła za szybko i nie gryzła tylko połykała, ona tak ma.
Był wczoraj duży problem, Sonia wymiotowała po jedzeniu od razu.
Dziś jej dałam na śniadanie 5g, zjadła i czeka na więcej, dostanie za 10-15 minut kolejne 5g i zobaczymy co z nią będzie dalej, ja jestem przerażona :(.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2015-01-10, 11:36
monika, podawaj Soni jedzenie w małych porcjach a częściej (przy chorej wątrobie 4 posiłki dziennie to minimum). Dobrym rozwiązaniem jest właśnie podawanie najpierw maleńkiej porcji, a po 15 minutach reszty (ja tak robię gdy mój Pedro ma za długi odstęp między posiłkami; jeśli zje wszystko od razu to zwraca).
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Dziś cały dzień bez wymiotów, daję barf a na wierzchu sos z saszetki i parę kawałków. Smakuje jej bardzo, po małej porcji czeka na kolejną. Chyba narobiłam niepotrzebnie paniki, że wymiotuje po jedzeniu . Może faktycznie jadła za szybko (bo tak jej smakowało hehe jak nic do tej pory).
u nas też tak się działo, że jak Xelmo za szybko zjadł porcję to chwila moment i była zwrócona. próbuj dalej dawac w mniejszych ilościach i obserwuj, czy to skutkuje (brak zwracania) czy zdarzy jej się zwymiotować.
Z powodu pracy nie mam możliwości karmić ją tak często jak trzeba . Mam możliwość karmić ją około 7, 8, 10, 11, 20:30 i 22, 23. Czy tak będzie bardzo źle? Nie wiem jak to zorganizować, z chrupkami było łatwiej , 9 i pół godziny bez jedzenia w ciągu dnia to chyba za długo? Ona i tak śpi... a w nocy też będzie miała 8 godzin przerwy. Stanę na rzęsach, żeby w ciągu dnia koło 16 też jej podać jedzenie, ale będzie ciężko tak codziennie .
Dziś wieczorem dałam jej kolację na trzy raty, ostatnią porcję zjadła przed chwilą. Nie wymiotowała od wczoraj (właściwie od przedwczoraj). Jest dobrze.
W życiu bym nie przypuszczała, że jej to tak będzie smakować, miseczka za każdym razem wylizana do czysta .
Mam wątpliwości co do wody, czy w wodzie (kranówka taka prawie źródlana) może być za dużo wapnia i stąd podwyższony wapń?
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2015-01-11, 13:53
Moniko, nie jest możliwe by wapń u Soni był podwyższony przez wodę. Po pierwsze jest w niej za mała dawka wapnia, a po drugie u dorosłych kotów wapń wchłania się w jelitach aktywnie i ilośc wchłaniana zależy od działania witaminy D oraz zapotrzebowania organizmu. Jeśli nastąpiło przedwakowanie witaminy to wtedy wchłania się za dużo wapnia w stosunku do potrzeb. Inna możliwość (z tych częstszych), bez przedawkowania witaminy D, to nadczynność przytarczyc (pierwotna lub wtórna - np. w związku z niewydolnością nerek) - wówczas podniesiony wapń we krwi pochodzi w większości z uwalniania go z kości, a nie z pokarmu. Dlatego pisałam Ci wcześniej o badaniu poziomu parathormonu.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum