BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomocy - 14miesięczny 27-kg bokser
Autor Wiadomość
colirya 


Barfuje od: Lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 30
Dołączyła: 04 Cze 2014
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-06-06, 21:04   

Dlatego użyłam "/" w jednym miejscu, w drugim zapomniałam :). W każdym razie dochodzi jeszcze mięso z indyka, z gęsi... Razem wyszłoby koło koło 8 rodzajów mięs. Wydaje mi się, że to dość duży wybór. Nie wspominając o okazjonalnych niespodziankach typu stek z kangura, którego ostatnio miała szansę próbować :).
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4841
Wysłany: 2014-06-10, 11:58   

filka napisał/a:
isabelle30, mogłabyś wkleić link gdzie jest napisane, że jest różnica pomiędzy małym a dużym psem?
isabelle30 napisał/a:
uwierz mi na słowo... na tym forum w róznych miejscach padło to już chyba 1000 razy.
Z praw natury wynika że im mniejszy organizm - tym wiecej relatywnie pozywienia potrzebuje. Stad róznice miedzy psem 27kg a tylko 10kg.

Wyjaśnienie źródła różnic w zapotrzebowaniu energetycznym i na składniki odżywcze pomiędzy dużym i małym psem (w sensie wielkości, a nie wieku) znajduje się w tym poście (na przykładzie różnicy w wielkości fretek i kotów):
http://www.barfnyswiat.or...php?p=5712#5712
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
filka 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 31 Mar 2014
Posty: 144
Wysłany: 2014-06-11, 14:27   

Tufitka, po co mam czytać wątki które mnie nie dotyczą? Nie potrzebuję wiedzy na temat np. barfa dla psów chorych i szczególnej troski to po co mam go studiować? W dotychczasowych tematach, które przeczytałam nie znalazłam takiej informacji i chciałam się dowiedzieć gdzie jest źródło takiego stwierdzenia - bo mnie to zainteresowało. Przeczytałam link od dagnes :kwiatek: i to co tam jest napisane, jest interesujące i zaspokajające moją dociekliwość w tym temacie.

isabelle30 napisał/a:
Pamiętaj tylko że cielęcina to młoda wołowina wiec nie rozdzielamy tego jako dwa rodzaje


Nie do końca się z tym zgadzam, fakt - cielaczek to młody byczek ale patrząc chociażby na wartość odżywczą wołowiny a cielęciny są znaczące różnice:
harpia napisał/a:
Wołowina - mięso otrzymywane z młodego (powyżej pół roku) bydła o dużych wartościach odżywczych, które są uzależnione od rodzaju mięsa, jakie chcemy użyć.

Składnik Zawartość w 100 [g]
Wartość energetyczna 234 kcal
Białko 18,7 g
Tłuszcz ogółem 17,1 g
(link do źródła: http://www.barfnyswiat.or...hp?t=86&start=0 )

harpia napisał/a:
Cielęcina - luźne mięso o jasnoróżowym kolorze i charakterystycznym, lekko kwaśnym zapachu, chude.
Cielęcina pozyskiwana jest z cieląt (najczęściej samców krów mlecznych) w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy.

W BARFie ze względu na bardzo małą ilość tłuszczu pełni rolę głownie dodatku smakowego.

Wartość odżywcza 100g cielęciny (określona ogólnie bez podziału na konkretne elementy)

Energia [kcal] 105 - 151 (średnio 110)
Białko [g] 20
Tłuszcz [g] 2,8 - 8 (średnio 3,5)
(link do źródła: http://www.barfnyswiat.or...ght=ciel%EAcina )
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne