Dlatego użyłam "/" w jednym miejscu, w drugim zapomniałam :). W każdym razie dochodzi jeszcze mięso z indyka, z gęsi... Razem wyszłoby koło koło 8 rodzajów mięs. Wydaje mi się, że to dość duży wybór. Nie wspominając o okazjonalnych niespodziankach typu stek z kangura, którego ostatnio miała szansę próbować :).
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2014-06-10, 11:58
filka napisał/a:
isabelle30, mogłabyś wkleić link gdzie jest napisane, że jest różnica pomiędzy małym a dużym psem?
isabelle30 napisał/a:
uwierz mi na słowo... na tym forum w róznych miejscach padło to już chyba 1000 razy.
Z praw natury wynika że im mniejszy organizm - tym wiecej relatywnie pozywienia potrzebuje. Stad róznice miedzy psem 27kg a tylko 10kg.
Wyjaśnienie źródła różnic w zapotrzebowaniu energetycznym i na składniki odżywcze pomiędzy dużym i małym psem (w sensie wielkości, a nie wieku) znajduje się w tym poście (na przykładzie różnicy w wielkości fretek i kotów):
http://www.barfnyswiat.or...php?p=5712#5712
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 31 Mar 2014 Posty: 144
Wysłany: 2014-06-11, 14:27
Tufitka, po co mam czytać wątki które mnie nie dotyczą? Nie potrzebuję wiedzy na temat np. barfa dla psów chorych i szczególnej troski to po co mam go studiować? W dotychczasowych tematach, które przeczytałam nie znalazłam takiej informacji i chciałam się dowiedzieć gdzie jest źródło takiego stwierdzenia - bo mnie to zainteresowało. Przeczytałam link od dagnes i to co tam jest napisane, jest interesujące i zaspokajające moją dociekliwość w tym temacie.
isabelle30 napisał/a:
Pamiętaj tylko że cielęcina to młoda wołowina wiec nie rozdzielamy tego jako dwa rodzaje
Nie do końca się z tym zgadzam, fakt - cielaczek to młody byczek ale patrząc chociażby na wartość odżywczą wołowiny a cielęciny są znaczące różnice:
harpia napisał/a:
Wołowina - mięso otrzymywane z młodego (powyżej pół roku) bydła o dużych wartościach odżywczych, które są uzależnione od rodzaju mięsa, jakie chcemy użyć.
Składnik Zawartość w 100 [g]
Wartość energetyczna 234 kcal
Białko 18,7 g
Tłuszcz ogółem 17,1 g
Cielęcina - luźne mięso o jasnoróżowym kolorze i charakterystycznym, lekko kwaśnym zapachu, chude.
Cielęcina pozyskiwana jest z cieląt (najczęściej samców krów mlecznych) w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy.
W BARFie ze względu na bardzo małą ilość tłuszczu pełni rolę głownie dodatku smakowego.
Wartość odżywcza 100g cielęciny (określona ogólnie bez podziału na konkretne elementy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum