BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Suszony BARF ?
Autor Wiadomość
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-25, 19:18   

Nie wiem jak to wyjdzie cenowo, ale nie mysle o tym. Wiem co jedza koty i jak bylo suszone i to sie dla mnie liczy :) w przyplywie gotowki kupie maszynke do suszenia.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
catsitterka 


Barfuje od: 08/2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 16 Kwi 2013
Posty: 71
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-04-10, 20:19   Domowej roboty przysmaki, ciasteczka dla kotów

Taki mnie temat obecnie nurtuje. Coraz częściej napotykam w sieci przepisy na domowej roboty ciastka dla psów, pojawiają się też producenci takowych wyrobów, które mają być naturalne i zdrowsze od tych sklepowych.

Ponieważ ja mam koty, a przysmaki wśród kociarzy są jakoś mniej popularne, to zaczęłam sprawdzać, co google ma na ten temat do powiedzenia. I oczywiście znalazłam całą serię przepisów. Jest tylko jeden szkopuł, 99% zawiera mąkę. A jak nie mąkę to ryż lub inne zboża.

Jako zdeklarowaną barferkę - myśl o tym, że miałabym karmić zbożem koty - przyprawia mnie o dreszcze. Dlatego zastanawiam się nad alternatywą. Ale zanim pojawią się pytania, po co mi to, szybko się wytłumaczę. Mianowicie barf kiepsko sprawdza się jako przysmak, który można chować po kątach mieszkania - a moje koty uwielbiają zabawę w wyszukiwanie jedzenia. Ja też ją uwielbiam, bo dzięki temu mam chwilę spokoju ;) Obecnie tę rolę spełnia sucha karma, ale staram się jednak ograniczać ją w jadłospisie moich kotów.

I tu jest miejsce na moje pytanie ;)

Co myślicie o domowej roboty przysmakach/ciastkach dla kotów? Czy znacie przepisy na takowe godne polecenia?
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2014-04-10, 20:27   

Ktoś tutaj robił przysmaki domowej produkcji susząc mięso (paseczki) w piekarniku (40-50st.) - takie odwodnione można dłużej trzymać (zresztą ziwipeak ma podobną fakturę). Może i u Ciebie by się to sprawdziło?
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4844
Wysłany: 2014-04-10, 20:45   

Pokrewny temat w dziale dla psów:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=652

Może coś z psich smaczków uda się zaadaptować do potrzeb kotów?
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
catsitterka 


Barfuje od: 08/2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 16 Kwi 2013
Posty: 71
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-04-10, 21:15   

Ziwi Peak jest super, więc jeżeli udałoby się coś podobnego w mniejszym budżecie wyprodukować, byłoby rewelacyjnie :)
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2014-04-13, 07:24   

Uff, dopiero dzisiaj przyuważyłam ten temat i powiem tak:

Sojuz, jestem pełna podziwu dla Twojego zaparcia w kwestii produkcji chrupek :kwiatek:

Ines - czy te Twoje kocie smaczki suszone w piekarniku są bardzo twarde ? Myślę się nad wyprodukowaniem czegoś takiego podczas któregoś weekendu (niestety nie mam drzwi do kuchni więc musi być ciągły nadzór nad piekarnikiem :twisted: ). Tylko zastanawiam się nad wielkością "smaczków" - jeżeli będą zbyt małe kot może je po prostu łykać w całości... :roll: A dobrze byłoby gdyby sobie szczęki poćwiczył.
Ines, na jakiej wielkości kawałki kroisz mięsko i czy Twoje koty łykają te smaczki czy gryzą ;-) ?
Czasami kupuję w Zooplusie te przysmaki dla psów i kotów Dokas pierś z kurczaka z rybą, ale to jest dość duże i w tym przypadku koty to gryzą.
Niedawno pojawiły się jeszcze takie półwilgotne paski do żucia cena co prawda zabójcza, ale napisane, że 100% mięsa. Ciekawe czy będzie to pasować moim kociszczom :roll:

Meri - zastanawiałaś się, czy cenowo by się opłacało suszenie mięsa w piekarniku przez 12 godzin - w Zooplusie cena tych pasków półwilgotnych 100% mięsa jest 97 zł./kg więc jak załadujesz do suszenia 3 blachy w piekarniku to na pewno się opłaci :mrgreen:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-13, 11:41   

Są dosyć twarde. Pokroić możesz na takie kawałki jakie chcesz, po prostu duże dłużej się będą suszyły. Ja kroję na małe, bo moje koty i tak je gryzą. Długo je mamlają zanim zjedzą i zwykle noszą po całym mieszkaniu przy okazji, ale za to ile radości przy tym mają :-)
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2014-04-13, 12:20   

Ines, ja się zastanawiam na ile można wysuszyć te kawałki, żeby się szybko nie psuły. Zastanawiam się, ile trzeba byłoby suszyć mięso w podanych przez Ciebie warunkach aby nie było całkiem twarde a jednocześnie bakterie byłyby na tyle unieszkodliwione, żeby się mięso nie psuło. Czyli żeby wyszło coś takiego, jak te półwilgotne paski z Zooplusa :roll:

Ale Indianie też jakoś mięso suszyli tylko że ich chyba twarde i łykowate było :mrgreen:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-13, 12:24   

Moje obecne suszki leżą już przeszło dwa miesiące. Nie zmieniły stanu skupienia, zapachu, smaku też nie - koty nie marudzą ani nie mają żadnych rewelacji po zjedzeniu. Grunt to wybrać mięso z możliwie małą ilością tłuszczu (te z tłuszczem szybciej się psują).
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2014-04-13, 13:15   

Wrzuciłam suszenie mięsa w google i znalazłam coś takiego.
Tylko tutaj gość pisze, że suszy w temperaturze 50-70°C przez ok. 5 godzin; paski mięska są nadziewane na patyczki od szaszłyków, tak że mięsko suszy się w postaci wiszącej a nie leżącej ;-) Myślę, że powieszenie długich pasków mięska na patyczkach pozwala na lepsze zagospodarowanie piekarnika niż położenie kawałków mięska na blaszce.
Oczywiście w przypadku mięsa dla kotów pomijamy solankę i przyprawy.
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-13, 13:24   

Próbowałam suszyć w paskach, ale efekt nie był zadowalający, mięso suszyło się bardzo powoli. W końcu pocięłam je na kawałki i ułożyłam na papierze tak jak za pierwszym razem.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2014-04-13, 13:58   

Hmmm, ja chyba spróbuję zrobić te kocie smaczki tylko jednak mięso pokroję w paski i będę suszyć w wyższej temperaturze :roll:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-04-13, 15:00   

Ja ostatnio kupiłam te półwilgotne paski. Wcześniej miałam kaczkę a teraz wzięłam jagnięcinę. Koty to uwielbiają, ale ja to im daję bardziej jako smaczek. Kroję na takie małe drobinki i dostają w nagrodę. Czasami im rzucam po mieszkaniu, żeby się trochę poruszały :->
 
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-06-01, 08:37   

Okazuje się, że mięso na świeżym powietrzu, w słońcu, suszy się równie ładnie co w piekarniku z termoobiegiem, więc od kilku tygodni tak suszę resztki mieszanki. Od kilku dni podaję mieszankę zmieloną i z ciekawości sprawdziłam, że równie fajnie suszą się w ten sposób malutkie kulki mielonego mięsa z suplementami.
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-06-01, 11:11   

Ines napisał/a:
suszę resztki mieszanki


Chodzi o resztki z rozmrożonych porcji? Koty chcą jeść takie suszki? Fajny pomysł, to by mnie może trochę ratowało na wypadek wyjazdów. Dałabyś radę cyknąć fotę co z tego wychodzi? I czy zalewasz to wodą przed podaniem, czy dajesz w formie frykasa?

Suszenie na słońcu i wietrze to w ogóle smakowita sprawa :food:
_________________
BARFny tercet egzotyczny: Honor-Wandysław-Kokoska :mrgreen:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne