BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Moje małe "stado" :)
Autor Wiadomość
rsmpz 

Wysłany: 2016-04-20, 14:43   Moje małe "stado" :)

Cześć!

Od jutra zaczynam przygodę z BARFEM (mrożonki z AS-POLu już czekają), więc postanowiłam utworzyć konto na forum :food: . Barfować będę na razie z psem, gdyż ze względu na jego alergię zainteresowałam się tą dietą (być może w przyszłości spróbuję też z kotami). Przedstawiam krótki opis i zdjęcia mojego "stada":

Zefir - Springer spaniel angielski, alergik, 8 lat, 28 kg
Dotychczasowe żywienie - diety eliminacyjne, karma sucha (eukanuba dermatosis, RC, jakaś karma bezglutenowa i wiele innych). Generalnie nic nie przynosiło zadowalających efektów (zadowalające - mam na myśli takie iż pies może funkcjonować bez leków albo z ich minimalną dawką), kiedyś udało się zejść na rok do bardzo niskiej dawki leku - już myślałam, że alergia daje nam w końcu spokój (jadł wtedy Eukanubę lamb&rice) ale nie wiedzieć dlaczego objawy niemalże z dnia na dzień powróciły :banghead: Testów nie miał robionych gdyż odstawianie leków na choćby jeden dzień skutkuje ropną wysypką, której bardzo trudno jest się pozbyć. Ostatnio zaczęłam mu gotować (zupełnie przez przypadek) i zauważyłam poprawę stanu skóry. Pomyślałam wtedy że może on jest uczulony na te wszystkie chemiczne dodatki do karmy - wtedy przypomniałam sobie o BARFie i przyznam szczerze, że pokładam wielkie nadzieje w tej diecie. Przechodziliśmy już wiele "zwrotów akcji" i jestem gotowa niemalże na wszystko ale trochę boję się, że go wysypie :roll: Na początek wybrałam jagnięcinę i podroby cielęce oraz warzywa i owoce, które jadł do tej pory i olej z łososia. Wszystko mielone, żeby szybciej strawił i w razie czego nie zdążył wytworzyć reakcji alergicznej. Na temat jadłospisu, który ułożyłam założę osobny wątek. A oto zdjęcia delikwenta: :-)

A teraz pora na koty, obydwa zostały uratowane przed śmiercią więc opiszę krótko historię każdego z nich :->

Pucek

Pewnego dnia odebrałam telefon od spanikowanej mamy, brzmiało to mniej więcej tak: "Mam w aucie bardzo chorego kotka! Co robić?", jak to co? jedziemy z nim do veta :) kota zamknęła w bagażniku gdyż okazał się niezwykle skoczny i do tego hałaśliwy. Okazało się, że wychodząc z pracy znalazła go w nadkolu swojego samochodu. Był przeraźliwie chudy i do tego miał jakby poparzone łapki, co widać na zdjęciu zrobionym kilka dni po przywiezieniu do domu. W sumie to przypominał mi bardziej królika niż kota:

A tutaj zdjęcie "po przemianie":

Misza

Okazało się, że ok. miesiąc po znalezieniu Pucka, brat przywiózł z wycieczki rowerowej takie małe, zapchlone coś:

Zdjął tylko na chwilę słuchawki a wtedy usłyszał ciche miauczenie (przeznaczenie :mrgreen: ) kocicę przywiózł do domu na rowerze (kilkanaście km) zawiniętą w bluzę (przy czym kilka razy mu wyskoczyła i myślał, że już po niej). Ja wyjechałam wtedy na studia więc nie mogę powiedzieć w jakim dokładnie była stanie. W dniu znalezienia mogła mieć ok 2 tygodnie, miała koci katar, była zapchlona i wychodzona.

A oto zdjęcia obecnie:

Pozdrawiamy!

Snedronningen 
Ekspert

Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2016-04-20, 15:45   

Cześć na forum.

majka91 

Barfuje od: 04.2016
Udział BARFa: do 25%
Wysłany: 2016-04-27, 10:46   

Jakie cudowne zwierzaki :love:

shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2016-04-28, 15:07   

Witamy serdecznie urocze stado :love:
Pies świetny a koty cudowne, poradzicie sobie z Barfem na pewno, nie taki Barf straszny jak go malują :mrgreen:
Czytaj Forum, wszystkiego się dowiesz a Forumowicze pomogą.
Życzymy sukcesów :kwiatek:

Odpowiedz do tematu