Bardzo proszę o pomoc jak to powpisywać do kalkulatora psiego żeby mi wyliczyło dokładne ilości supli, które muszę dodać (mam problem z kaczka i kurczakiem, nie wiem jak je "ugryźć" ;) ).
Pies dorosły, umiarkowana aktywność (dawka dzienna 2% masy ciała), dysplastyk. Wszystko jest mielone (tuszki z kurczaka i kaczki całe razem ze skórami i kośćmi, potem dokładnie mieszane).
kurczak tuszka ze skórą i kośćmi* - 440g
kaczka tuszka ze skórą i kośćmi* - 440g
indyk (szyje indycze bardzo mięsne 600g/szt + udziec ze skórą bez kości w proporcji 2,5:1)*, czyli jest 125g udźca ze skórą bez kości + 315g szyjek - 440g
wołowina kark chudy - 540g
ozór wołowy - 270g
łosoś (brzuszki i mięsne żeberka z ośćmi, bez skór) - 270g
*do każdej porcji dodane jest 50g podrobów (25g wątróbki indyczej, 13g żołądków indyczych, 12g serc indyczych), czyli ogólnie na cały jadłospis jest:
olej z tranu dorsza (trzeba zużyć z pierwszej kolejności bo otwarty)
olej z łososia
skorupki mielone
algi morskie
dziką różę
drożdże
hemo wieprzowa
czystek
na dysplazję:
msm z podkowy w tabletkach (teraz daję 1szt na dzień)
mączkę z małży nowozelendzkich
aniflexi + (to daję zamiennie z msm i małżami)
Próbowałam zbilansować jadłospis i wyszły od razy dwie spore niezgodności z witaminami.
Największa - witamina A - ogromny nadmiar, przy podanych wyżej wartościach wątróbki jest 10 razy więcej niż być powinno.
Teraz mam problem, ponieważ ponoć wątróbka ma stanowić 5% masy całej mięsnej porcji a 20% mięsnej porcji to podroby - wątroba: inne podroby - 1:3). U mnie jest stosunek 1:1 , ale jestem w stanie to sobie nadrobić jak dokupię więcej mięsa i pomieszam tyle ile trzeba, więc poniżej daję jadłospis poprawiony o podroby, które dokupię i dodam.
tylko, że biorąc tyle wątróbki, żeby stanowiła 5% mięsnego posiłku, dalej daje ok. 6 razy więcej witaminy A niż powinno być... I co teraz? Która wartość jest poprawna? Z kalkulatora czy te 5%? :(
Druga sprawa to witamina D - słyszałam, że oleju daje się 5ml na dzień na średniego psa. A to daje np 50 ml oleju na każde 3kg mięsa. To też dużo za dużo jeśli wpisuję dane do kalkulatora, jakieś trzy razy więcej. Wg kalkulatora powinno być 13ml na 3 kg mięsa (nie ryby). Naprawdę trzeba dawać tak mało tego oleju? czy nadmiar wit. D jest też szkodliwy, jak nadmiar wit. A?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum