Wysłany: 2015-09-18, 15:42 Królewna Śnieżka i Królowa Cześka
Cześć wszystkim!
Jesteśmy tu nowe: ja i moje dwie sucze. Obie są adoptowane ze schroniska.
Czesia została zabrana z Gaju w wieku ok. 4,5 roku i jest z nami prawie dwa lata. Rudzielec jest w typie amstaffa i jest okropnym żarłokiem. Niestety od samego początku zauważamy problemy stawowo-neurologiczne tylnych łap, wciąż bez diagnozy. Cześka przeszła usunięcie włókniaka koło listwy mlecznej oraz zabieg na zerwanym więzadle krzyżowym kolana. Troszkę już problemów zdrowotnych zaliczyła, ale najbardziej niepokoi nas ta okresowa kulawizna tylnych łap.
Śnieżka (ok.3 lata) - w typie pitbulla, wzięta ze schroniska w Poznaniu w lutym br. Jako typowy przedstawiciel pitbullowatych, sunia kocha ludzi bez wyjątku, ze zwierzętami trochę gorzej. Trafiła do nas jako zahukane stworzenie, bojące się każdego gwałtownego ruchu i podniesienia ręki. Obecnie cieszy się już swym psim życiem na całego i rozpieszczamy ją w granicach zdrowego rozsądku. Niestety, jak prawie każdy biały pies, Śnieża jest alergikiem. Obecnie walczymy ze śluzowatym zapaleniem okrężnicy w reakcji na podawane karmy. Ponadto, sunia ma mnóstwo zmian skórnych, tendencję do tworzenia tłuszczaków i zapaleń ucha.
Mam nadzieję, że rozpoczęcie przygody z BARFem pomoże nam w zwalczeniu kilku dolegliwości, a przede wszystkim polepszy ogólnozdrowotną kondycję psów. Mamy zamiar rozpocząć w najbliższym czasie, więc zapewne będę pisać posty z wołaniem o pomoc :)
Pozdrawiamy wszystkich!
_________________ Shirley Chong: „Hierarchia w normalnym stadzie to nie jest coś, co konkretny pies narzuca innym psom. To jest coś, co inne psy decydują się dać temu konkretnemu psu. Innymi słowy, hierarchia przychodzi od dołu.”
_________________ Shirley Chong: „Hierarchia w normalnym stadzie to nie jest coś, co konkretny pies narzuca innym psom. To jest coś, co inne psy decydują się dać temu konkretnemu psu. Innymi słowy, hierarchia przychodzi od dołu.”
Najłatwiej chyba napisać, że amstaff to wystawowa "wersja" pitbulla, a pitbull to sportowa wersja amstaffa. Pitbull ma bardziej zróżnicowany eksterier, bo można spotkać osobniki po 16kg albo 40kg ;) No i różnice psychiczne: amstaff jest, jakby to ująć, bardziej zrównoważony, mniej energiczny i zawzięty. I te różnice akurat znajdują idealne odzwierciedlenie u nas :)
A moim skrytym marzeniem jest dołączenie do nich Ca de bou. Ale póki co trzeba ogarnąć te dwa suczydła, zaczynając od BARFa
PS Zapałałam dużą wirtualną sympatią do Twojej osoby, zauważając wczoraj Twój podpis pod postami - uwielbiam Tilla
Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Lis 2014 Posty: 209 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-09-27, 11:27
Witajcie :)
Cześka świetne miny robi do zdjęć, zupełnie jakby pozowała. Podoba mi się zdjęcie Was trzech, takie uśmiechnięte, że i ja się uśmiecham do monitora :D
Powodzenia w barfowaniu, na pewno pomoże poprawić kondycję zdrowotną obu panien.
_________________ – Chciałem powiedzieć (…) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę.
KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE.
*Terry Pratchett, "Czarodzicielstwo"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum