BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Domowa produkcja serów
Autor Wiadomość
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2013-03-17, 19:45   

Hehehe, ja mam panią z kozim mlekiem ekologicznym i sery robię sama - feselki, camemberty (pyszne są z kminkiem - tego nigdzie nie kupicie), charollais, pyramide (z popiołem drzewnym)... :food: ;-) :mrgreen: :hura:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2013-03-17, 21:32   

Na jakim etapie wiedzy jesteś jeżeli chodzi o serowarstwo ?
Czy robiłaś już kiedyś sery inne niż twaróg ?
Camemberty, charollais, pyramide itp. są dość skomplikowane i pracochłonne jeżeli chodzi o wykonanie i trzeba mieć trochę sprzętu typu odpowiednie formy itp. jak również odpowiednie kultury bakterii. Oraz trochę wprawy i parę spieprzonych produkcji ;-)

Pyramide w moim wykonaniu wygląda mniej więcej tak :mrgreen:

_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-03-17, 21:48   

Wygląda cudnie :) a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

Jak długo mogą być przechowywane sery?

Skipper, widzę, że masz talent, może naprodukujesz trochę dla forumowych :kwiatek:
Napisz jakiego rodzaju składniki potrzebujesz do produkcji takich serów poza mlekiem oczywiście, chętnie pomogę Ci je załatwić.
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2013-03-17, 23:26   

Sihaya napisał/a:
Jak długo mogą być przechowywane sery?
Skipper, widzę, że masz talent, może naprodukujesz trochę dla forumowych :kwiatek:

Czas przechowywania sera zależy od tego, jaki to jest ser :roll:
Niestety ser robię tylko na rodzinne potrzeby tudzież w ramach współpracy i bardzo korzystnej ceny na mleko kozie dla pani, od której to mleko kupuję - jest to bardzo czasochłonne zajęcie i ledwie się wyrabiam, żeby coś dla siebie zrobić. Mleko na jogurt kupowałam już 3 razy i nie mogłam się przybrać do zrobienia - z dzisiejszego krowiego zrobiłam ricottę, bo kończył się termin ważności :-|
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne