Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2810
Wysłany: 2013-03-17, 19:45
Hehehe, ja mam panią z kozim mlekiem ekologicznym i sery robię sama - feselki, camemberty (pyszne są z kminkiem - tego nigdzie nie kupicie), charollais, pyramide (z popiołem drzewnym)...
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2810
Wysłany: 2013-03-17, 21:32
Na jakim etapie wiedzy jesteś jeżeli chodzi o serowarstwo ?
Czy robiłaś już kiedyś sery inne niż twaróg ?
Camemberty, charollais, pyramide itp. są dość skomplikowane i pracochłonne jeżeli chodzi o wykonanie i trzeba mieć trochę sprzętu typu odpowiednie formy itp. jak również odpowiednie kultury bakterii. Oraz trochę wprawy i parę spieprzonych produkcji
Pyramide w moim wykonaniu wygląda mniej więcej tak
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-03-17, 21:48
Wygląda cudnie :) a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
Jak długo mogą być przechowywane sery?
Skipper, widzę, że masz talent, może naprodukujesz trochę dla forumowych
Napisz jakiego rodzaju składniki potrzebujesz do produkcji takich serów poza mlekiem oczywiście, chętnie pomogę Ci je załatwić.
Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2810
Wysłany: 2013-03-17, 23:26
Sihaya napisał/a:
Jak długo mogą być przechowywane sery?
Skipper, widzę, że masz talent, może naprodukujesz trochę dla forumowych
Czas przechowywania sera zależy od tego, jaki to jest ser
Niestety ser robię tylko na rodzinne potrzeby tudzież w ramach współpracy i bardzo korzystnej ceny na mleko kozie dla pani, od której to mleko kupuję - jest to bardzo czasochłonne zajęcie i ledwie się wyrabiam, żeby coś dla siebie zrobić. Mleko na jogurt kupowałam już 3 razy i nie mogłam się przybrać do zrobienia - z dzisiejszego krowiego zrobiłam ricottę, bo kończył się termin ważności
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum