Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2013-09-14, 19:14 Problemy z trzymaniem moczu
W związku z tym, że w kramiku wywiązała się dyskusja na temat farmacetyków pomocnych przy problemie z trzymaniem moczu u psów i kotów - wydzielam tę dyskusję do miejsca bardziej odpowiedniego.
Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39 Dołączyła: 29 Gru 2012 Posty: 1350 Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2013-12-02, 14:35
Moja jedna z suczy miała nietrzymanie moczu. W zasadzie Propalin u niej nie działał, tylko tabletki (które kurcze, nie pamiętam jak się nazywały ;/ ). Mało tego, okazało się że te tabletki mają swój ludzki odpowiednik - kuracja dla 40kg psa wychodziła śmiesznie tania.
Kurcze... nie pamiętam jak się te tabletki nazywały ;/
Poproś weta o receptę na Efedrynę Lek robiony w aptece działa pięknie u psiaków z nietrzymaniem moczu Wychodzi jakieś 25 zł za 100ml - daje się 1ml na 10kg/mc
Udział BARFa: 90-100% Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 159 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-02, 19:25
Moi weci w takich przypadkach też przepisywali Efrinol (aktywna substancja Efedryna), u psów przynosił pożądany efekt (lepszy niż Propalin). Niestety u mojego kota się nie sprawdził, ale u niej nietrzymanie moczu było następstwem mikro urazów w rdzeniu kręgowym
_________________ Kto mnie kocha, kocha mojego kota
U niej propalin nie sprawdzał się wcale, te standardowe wetowskie tez średnio. Konsultowana była u 4wetów i chirurga (się nad operacją zastanawialismy, czy coś by dała)
Ten lek rozwiązał problem ale to raczej kwestia osobnicza
Wracam do tego tematu. Efrinol (substancja czynna chlorowodorek efedryny) jest stosowany u ludzi jako krople do nosa. Czy to o to chodzi?
Tak.
Nie ma żadnych skutków ubocznych? Nic się nie dzieje?
Czy stosujesz to obecnie czy też to jakaś dawna sprawa? Pytam, bo wetka mi mówiła,że efedryna u psów przynosiła ogromne skutki uboczne (chodziło tu o ciśnienie tętnicze, problemy krążeniowe).
Udział BARFa: 90-100% Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 159 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-13, 23:16
szafirka napisał/a:
Nie ma żadnych skutków ubocznych?
Niestety na to pytanie nie umiem odpowiedzieć, gdyż weterynarze po raz pierwszy przepisali go kotu a nie psu, stąd brak danych na temat skutków ubocznych. Przyjmowała go zresztą bardzo krótko. Zanim przepisali specyfik, poinformowali mnie, że w przypadkach nietrzymania moczu u psów z dobrym skutkiem stosują właśnie Efrinol .
szafirka napisał/a:
Czy stosujesz to obecnie czy też to jakaś dawna sprawa?
Dziewięć miesięcy temu podając Efrinol próbowałem pomóc Lenie.
_________________ Kto mnie kocha, kocha mojego kota
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum