Barfuje od: maj 2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 30 Maj 2013 Posty: 79 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2013-05-30, 19:39 SuperStado i jego początki barfowania
Ach, no i fota grupowa oczywiście
I cała ich stronka http://www.superstado.com/ (mąż uważa, że wszystko powinno mieć swoje miejsce w sieci )
Nie bawi mnie mielenie kości (dokładnie to zakup maszynki mnie nie bawi) więc szukałam gotowych. Znalazłam dla psów, pewnie się nadadzą, sęk w tym, że już są zamrożone. I tu następuje:
Pytanie nr 1
Co by było gdybym... rozmroziła, zrobiła mieszankę i zamroziła ponownie?
Pytanie nr 2
Mielone mięso z kośćmi mogę mieć stąd: http://sklep.miesodlapsow.pl/ Co najlepiej wybrać dla kotów? Jako, że mogę do Katowic podjechać a tam jest producent, będę się starać wynegocjować większą ilość jeszcze nie zamrożonego mięsa, więc może pytanie 1 będzie już bezzasadne ;)
Pytanie nr 3
Ile mięsa powinien jeść kot?
W tej chwili rano koty dostają suchą karmę średniej półki (Royal Canin). Suchej jedzą ilości minimalne, po 15-20 gram a Tadeusz często wcale nie rusza. Wieczorem wyrzucam niezjedzone kulki i podaje im w sumie około 200 gram mięsa (30% wołowina, 40% kurczak, reszta to serduszka + żołądki + wątróbka). Tadek (chudy) żyje na samym mięsie, bardzo sporadycznie jakiegoś chrupka wciągnie. Raz na tydzień dostają śmietanę z żółtkiem, jak robię ryby to też trochę zjedzą, czasami kupuje im drobnicę.
BARF mogłabym im wprowadzić od zaraz, tylko te 3 pytania mnie męczą, może ktoś pomoże? :)
Wielkie dzięki za doczytanie
Gocha
Ostatnio zmieniony przez Sandra 2013-06-11, 09:59, w całości zmieniany 1 raz
Pozostaje pytanie jakie mięso z kością najlepiej kupić z ww i ile go podawać. Czytam forum z doskoku bo żyje w niedoczasie, więc jeśli ktoś ma np pomocne linki to będę wdzięczna.
Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 21 Sty 2013 Posty: 3009 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-31, 13:47
dobrze kupić skrzydełka kurze z wolnego wybiegu, jeśli chodzi o ilość, to najlepiej korzystać z kalkulatora, który podpowiada ilości składników
http://www.barfnyswiat.org/viewforum.php?f=16
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 30 Maj 2013 Posty: 79 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2013-05-31, 18:13
Dzięki!
Opłaciłam kalkulator, zamówiłam suplementy (olej z łososia, drożdże, taurynę, krew w tabletkach i algi), skorupki będę miała własne (lub kości będę mielić), pozostało dokupić witaminę E, sól mam. Jak wszystko spłynie to się wybiorę po mięso do selgrosa i będę walczyć. Na początku suplementy będę dodawać po rozmrożeniu, żeby nie było, że mi sierści nie chcą zjeść czegoś
Wysłany: 2013-05-31, 21:05
Złamaliśmy się w Tesco
Maszynka jest, pierwszy BARF startowy się mrozi W składzie:
2300 kurczak cały
800 wołowina
3 serduszka,
1 żołądek
nie dalam wątróbki bo je nią przekarmiałam ostatnio nieświadomie, więc na razie basta, będzie w kolejnym zestawie
150 warzywa mix (marchewka, pietruszka, groszek, szpinak)
3 żółtka
10 kapsułek tranu
3 kapsułki witaminy E
5 gram soli
około 500 ml wody
Mrozi się.. koty zlizywały mi z ręki mielonkę ze smakiem, mimo, ze już po kolacji, więc jestem pełna nadziei
Wysłany: 2013-06-09, 08:39
10 dni później...
Koty jedzą BARF z suplementami naturalnymi i galaretką zamiast wody. Dosmaczam im (kładąc na mieszankę) jedną saszetka mokrej karmy na 3 koty dziennie. Wtedy ładnie pachnie i od razu się zlatują, bez saszetki łażą jak koło gówna 10 minut zanim zaczną jeść.
Saszetek jest jeszcze 14, wykorzystam i zrezygnuję całkiem.
Było jedno ledwie obsrakanie, jak olej z łososia dotarł. Oczywiście musiało się zdarzyć w najdogodniejszym momencie - wizyty rodziców - Devi wylazła z kuwety z baaardzo brudnymi portkami. Trzeba było złapać, zniewolić i wyprać. Nie podobało się
Wysłany: 2013-06-11, 08:41
Jak napisałam w poście wyżej, olej zamówiłam. Dotarł jakiś czas temu i juz koty jedzą olej.
Zrobiłam nową mieszankę wg przepisu "z całego kurczaka z suplementami naturalnymi". Ja nie wiem czy moje koty są jakieś dziwne czy wyjątkowo grzeczne, ale wcinają aż miło, nie marudzą, wylizują miski, nawet za dużo dookoła nie upaprają
[ Komentarz dodany przez: Sandra: 2013-06-11, 10:33 ] Posty wydzieliłam z Powitalni, tutaj możesz pokonać wszystkie przeszkody w trudnych początkach. Mamy również oddzielne wątki na nurtujące cię pytania
Wysłany: 2013-06-11, 15:52
SuperStado przy talerzu
Tadeo & Devi
Tadeo & ucho Devi
W lewym górnym rogu widać szyjkę, którą obgryzała Tola, ale uciekła na czas sesji. Maine Coony jak widać przedkładają mieszankę nad szyjkę, znaczy, ze Pani dobrze miesza
Wysłany: 2013-07-02, 16:51
Dziś nie lada gratka - młode, wiejskie kuraki po 1,3 - 1,5 kg strasznie mało mięsne (tym bardziej, że ukradłam udka ), ale dołożymy indyka i będzie git
Od dziecka tego nie robiłam
Są jaja i wszystkie podroby, wraz ze śledzioną, nawet jedna kura była w środku otłuszczona mocno.
No i predator oczywiście. Jak widać kura w ruchu, choć niby już nie żywa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum