Kolendrę, gorczyce,tymianek i pieprz mielimy w młynku, dodajemy czosnek i sól , dokładnie mieszamy i gotowe.
Zastosowanie do dań mięsnych, zup, sosów, sałatek jarzynowych, pomidorów.
Przepis 2:
40 g mieszanki ziołowej w składzie: rozmaryn, tymianek, bazylia, pietruszka, cząber, lubczyk
200 g soli
Zastosowanie: przyprawa uniwersalna
Przepis 3:
250 g soli grubo mielonej
2 listki laurowe
po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i rozmarynu
Zioła mielimy a następnie mieszamy je z solą.
Zastosowanie: zupy, sosy rozmaite, do nacierania ryb i mięs przed pieczeniem.
Przepis 4:
Sól ziołowa na bazie świeżych ziół:
6 listków bazylii
1 łyżeczka majeranku
3 gałązki tymianku
5 listków oregano
2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki soli
Zioła drobno siekamy, łączymy z solą, dokładnie rozcieramy. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu w temp. około 100 stopni C. do czasu aż sól przejdzie aromatem ziół, w trakcie pieczenia mieszankę należy wielokrotnie przemieszać. Na moje oko można użyć mniejszej temperatury w piekarniku.
Zastosowanie: do zup, sosów, sałatek, twarogów, dań mięsnych i ryb
Zastosowanie pozakulinarne: kąpiel odświeżająca i antypotna do stóp (wówczas zamiast czosnku używamy świeżych listków mięty); z takiej mieszanki można też przygotować wsady solne do butów. Przygotowujemy je wsypując mieszankę do cieńkiej skarpety i wkładamy na całą noc do obuwia - efekt odświeżający murowany :).
Przepis 5
Sól ziołowa uniwersalna: do zup, sosów, jajek, sałatek, kanapek, mięs itd.
Suszony lubczyk, kminek, koperek i nać pietruchy zmieszane w równych proporcjach z solą do smaku wedle uznania.
Przepisy pochodzą z różnych stron internetowych i moich własnych zbiorów.
Przepis 6
Odświeżający peeling solny do ciała:
Szklanka drobno zmielonej soli, minimalna ilość wody aby sól stała się wilgotna (jak na masę solną) + olej migdałowy, kokosowy albo oliwa z oliwek + olejek eteryczny (kilka kropli) wedle uznania (mięta, eukaliptus, cytryna, lawenda, nagietek). Wszystkiego dodaję na oko. Niewykorzystaną część przechowuję w lodówce. Wrażenia po użyciu niesamowite. Można dodać sparzoną mączkę z alg w formie papki, którą następnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą solną.
Zachęcam do korzystania z ww receptur i zachęcam do dzielenia się innymi wypróbowanymi przez Forumowiczów przepisami.
Ostatnio zmieniony przez Sandra 2013-04-17, 17:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum