Wysłany: 2012-11-12, 14:19 Witam serdecznie wszystkich barfowiczów :))
Witam Nasza przygoda z Barfem zaczęła się od 1.11br. Moja prawie 20 m-czna weimarka cierpi (prawdopodobnie )na atopowe zapalenie skóry, jest alergikiem, do tej pory na różnych karmach hypoalergicznych, kiedy więc zaczęło się uczulenie na kolejną karmę, powiedziałam dośc i przeszłam na Barfa. poczatki były fantastyczne, mała kocha to jedzonko wczoraj dałam jej kość wołową i biedna ma problemy. Zaczęło się w nocy: bardzo twarde bobki i próba wymiotów. Rano wymioty - skuteczne z kawałkami kości. I co zaprzestać podawania kośći. Proszę o podpowiedź
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2012-11-12, 18:59
Witaj wierzbo188
Przede wszystkim, na samym początku barfowania kości nie są wskazane. Żołądek i cały przewód pokarmowy muszą się przyzwyczaić do trawienia surowizny. Stąd prawdopodobnie problemy twojego psa. Tutaj masz cały temat o kościach, może znajdziesz tam wskazówki dla siebie, jeśli nie - pytaj w tamtym wątku:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=584
Skoro twoja suka jest alergiczką, to ja bym jednak zdecydowanie nie podawała ani jogurtu, ani żadnych innych produktów mlecznych. Mleko i jego przetwory same w sobie są częstą przyczyną alergii, a nawet jeśli nie to mają tendencje do nasilania alergii na innym tle.
Powodzenia w barfowaniu .
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-11-12, 19:15
Ucz ją jeść kości, ale nie zaczynaj od wołowych, są zbyt twarde nawet dla wprawionego psa, czy na drób (chodzi mi głównie o kaczki i gęsie oraz indyka) również jest uczulona?
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
przede wszystkim serdecznie dziękuje za szybkie podpowiedzi, tak do końca nie ustalono na co konkretnie psina jest uczulona. testowaliśmy kolejne karmy (pod bacznym okiem weta) kiedy zaczynało się intensywniejsze drapanie i kłapanie uszami ,wypadanie sierści,zero zainteresowania karmą, za to szaleństwo w poszukiwaniu psich i ludzkich kup -wet.proponował zmianę karmy (.Tym sposobem uzbierało się trochę różnych karm- jutro jadą do schroniska.) kolejno eliminowaliśmy: kurczaka, kukurydzę , zboża itd. itd. I tak zaczęła się przygoda z barfem. Jak była na suchej karmie to co dwa tygodnie dostawała kość do schrupania- była cała szczęsliwa i bez sensacji- czasem tylko kupka bardziej twarda. Na razie dostała wołowine z drobiem, szyję z indyka, nie zauważyłam żeby bardziej się drapała czy kłapała uszami, za to przestała gubić sierśći to już jest piękne. Tak w ogóle podejrzewam, że sunia jest uczulona na te wszystkie polepszacze którymi są nafaszerowane karmy z górnej półki. I oby tak było. Z tym jogurtem możesz mieć rację- Jeszcze raz serdeczne dzięki za podpowiedzi
Barfuje od: 11.2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Cze 2012 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-13, 09:18
Witaj :) Jedna z moich ma objawy nietolerancji również na jakiś składnik suchych karm. Objawia się to "brzydkimi kupami" po większej ilości suchego - kiedy kilka razy pod rząd dostanie posiłek z suchego. Sprzedawcy karm też polecali mi "delikatne nieuczulające" karmy np z łososiem czy jagnięciną, nawet jeśli tego łososia czy jagnięciny było 15% a reszta to zapychacze w postaci ryżu czy kukurydzy. Na barfie (mija cztery lata odkąd jest na surowym) wszystko jest ok.
Jak pisały dziewczyny, zaczynaj od miękkiego - mięso, podroby, potem miękkie kości (kurze, inne drobiowe i cielęce), stopniowo inne. Wołowe w ogóle są bardzo twarde, trudniej je pogryźć, trudniej z nich czerpać składniki, dlatego ja jeśli już to szukam części miększych typu np ogon. Może się zdarzyć, że pies czegoś tam nie strawi i na drugi dzień zwróci (np jakiś mały kawałeczek kostki). U nas parę razy się tak zdarzyło w ciągu tych czterech lat, mimo że psy są zdrowe i generalnie nie mają problemów z trawieniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum