Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 887 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-10-22, 20:34
Na pierwszy, szybki rzut oka moim zdaniem jadłospis wygląda całkiem nieźle o ile te kości cielęce i wołowe zawierają dużo mięsa na sobie. Dziewczyny Cię pewnie zrugają za mielenie mięsnych kości i mięsa , ponieważ dobrze jest aby pies żuł i gryzł jak najwięcej. Jedną z porcji skrzydełek zamieniłabym na coś bardziej mięsnego, ponieważ skrzydła zawierają mało tego mięsa.
Do jadłospisu dodałabym jeszcze przynajmniej algi i olej z łososia oraz szczyptę soli do każdego posiłku. Jeśli korzystasz z kalkulatora to możesz sobie mniej więcej wyliczyć ilości. Unikaj podawania drożdży do posiłków z całym jajkiem. Oleje jest dobrze dodawać do warzyw.
Jeśli psiak lubi same owoce i warzywa to najlepiej jest je podawać osobno od posiłków mięsnych.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2012-10-22, 20:51
Koniczynka ma rację....nie widzę potrzeby mielenia dla tak wielkiej i silnej paszczy jak 30kilogramowy pieszczoszek
Goldeny bardzo pięknie gryzą same....a jak już się nagryzą kości to nogi od komody odpoczywają
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-10-22, 20:52
Tak jest, nie mielić :P
Polecam zaopatrywać się w ćwiartki kurczęce (cała noga). Taka ćwiartka plus skrzydełko i już piękny posiłek. Wiele psiaków lubi też dostać całą rybę. W ogólę polecam dawać jak największe kawałki. Czyści zęby, daje stymulacje psychiczną. Mój pies mielonkę wciąga niemal nosem w 30sekund i ogląda się za dokładką. A jak dostanie porządny kawał mięcha lub mięcho na kości, jak musi trochę nad tym popracować to zaraz spokojniejszy, bardziej zrelaksowany się robi
o ile te kości cielęce i wołowe zawierają dużo mięsa na sobie.
zawierają bardzo dużo mięsa, nawet 80 %
Cytat:
Jeśli korzystasz z kalkulatora
czekam na potwierdzenie i dostęp :)
Cytat:
skrzydła zawierają mało tego mięsa
skrzydełka są z kurczaka zagrodowego i jak sprawdząłem to jest tego mięsa minimum 50 połowa. ale z czasem wprowadzę na pewno indyka i inne mięsa takze odpuszcze trochę skrzydełkom
Cytat:
Tak jest, nie mielić :P
to początki i bałem się że nie da sobie rady ale jak zobaczyłem jak tnie kości to obawa minęła . podoba mi sie określenie 30 kilogramowy pieszczoszek :)
zastanawiam się czy 1 kg dziennie to nie za mało dla tego kolosa bo według zaleceń wychodzi do 18 miesiaca 5 % masy ciał czyli obecnie około 1,5 kg. ale nie wyglada na szczególnie głodnego ...jeśli goldeny moga w ogóle wyglądać na najedzone :) ale biegajac po podwórku zawsze coś tam znajdzie w kompoście albo ukradnie 3 kotom także bede obserwował :)
szukam jeszcze dostępu do żoładków wołowych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum