BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Komponowanie jadłospisu dziennego i tygodniowego
Autor Wiadomość
MagdaMisia 

Barfuje od: 5.02.2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 35
Dołączyła: 24 Sty 2016
Posty: 64
Wysłany: 2016-03-28, 22:13   

czyli wychodzi niecałe dwie czyli dwie wątróbki tylko problem bo je zmieliłam już:]
A czy jak będę podawała 2,250 mięsa 630 kości mięsnych i 1,260 podrobów to czy to nie jest przesada z tymi podrobami? tylko ile warzyw do tego?
_________________
MagdaMisiaIsabellaAisza
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2016-03-28, 22:44   

Oj, w tym zupełnie nie pomogę bo nie korzystam z kalkulatora i nie wiem jak jest zbudowany
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
MagdaMisia 

Barfuje od: 5.02.2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 35
Dołączyła: 24 Sty 2016
Posty: 64
Wysłany: 2016-03-29, 14:01   

a jak z tymi podrobami ? i warzywami ? z pytania wyżej ?
_________________
MagdaMisiaIsabellaAisza
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2016-03-29, 15:10   

Warzywa wg mnie są zbędne w ogóle.
Skąd wyszły ci akurat takie proporcje?
Co u ciebie jest "mięsna kością"?
Tych podrobow trochę dużo. Choć to też zależy, co traktujesz jako podroby
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
MagdaMisia 

Barfuje od: 5.02.2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 35
Dołączyła: 24 Sty 2016
Posty: 64
Wysłany: 2016-03-30, 12:50   

no szukałam tu na barwnym świecie i takie coś było podane u mnie to na razie mam wątróbkę i serduszka jako podroby ale jeszcze nie kupiłam wszystkiego no i kości mięsne mam skrzydełka mam udka całe pałki i same szkielety .
Dlatego pytam czy lepiej podać więcej mięska czy jak to obliczyć podzielić ?
Psinka ma ok 30 kilo czyli 600 g dziennie .


Proszę, korzystaj z opcji edycji postu zamiast pisać jeden pod drugim
_________________
MagdaMisiaIsabellaAisza
Ostatnio zmieniony przez ciocia_mlotek 2016-03-30, 20:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MagdaMisia 

Barfuje od: 5.02.2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 35
Dołączyła: 24 Sty 2016
Posty: 64
Wysłany: 2016-03-30, 12:58   

moja psinka je na co dzień po jednym warzywku np.marchewkę jedną dodaję do mięska
i jak mam rozgryźć te suple bo na razie po kupiłam ale kompletnie nie wiem co dalej :D ile tego mam jej dawać i czy codziennie te same suple czy codziennie co innego?
_________________
MagdaMisiaIsabellaAisza
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2016-03-30, 20:32   

W proporcjach podawanych na forum ilość kości i podrobow jest porównywalna a u ciebie podrobow jest dwa razy więcej niż mięsnych kosci :mrgreen:
Swoją drogą szkielety czy tzw porcje rosolowe to nie da raczej mięsne kości a po prostu kości. Lepiej podać je razem z mięsem lub podrobami
Suplementy najłatwiej wymieszać i dawać po trochę codziennie czy co drugi dzień
W ogóle chyba najlepiej by było zaopatrzyć się w kalkulator bo on pomoże w początkach. Nie musisz koniecznie religijne do niego podchodzić, ale ułatwiony ci zycie
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
MagdaMisia 

Barfuje od: 5.02.2016
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 35
Dołączyła: 24 Sty 2016
Posty: 64
Wysłany: 2016-03-31, 11:24   

mam kalkulator :] spróbuję sama coś ukulać :]
_________________
MagdaMisiaIsabellaAisza
 
 
ewa_agape 


Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Wrz 2014
Posty: 112
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-18, 08:42   

Helo psiarze! Kociara potrzebuje pomocy :) Sąsiadka poprosiła mnie o pomoc w skomponowaniu diety dla jej Yorczki z nadwagą :/ ja znam się tylko na komponowaniu kocich przepisów w oparciu o kalkulator i nie wiem jak bardzo psi przepis różni się od kociego. Drugim problemem jest Tosia, która je tylko gotowaną baraninę. Czy jest opcja skomponować psi posiłek w oparciu tylko o gotowane mięso bez kości? Jakie suplementy podaje się psom?
Proszę o przekierowanie do odpowiednich wątków w razie czego :) Bo coś się w psim świecie gubię :D
Czy jest tu gdzieś wątek z gotowymi przepisami?
_________________
https://www.facebook.com/DomTymczasowyNaPoddaszu
kotynapoddaszu.blogspot.com
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 31 Mar 2015
Posty: 365
Wysłany: 2016-07-18, 12:23   

ewa_agape, ja używam kociego kalka a potem wrzucam do psiowego. Różnica między psem a kotem jest niewielka: wit E, wit A i troszkę jod, żelazo.

Suplementy też daje kocie. Nawet taurynę. Przeczytałam w książce zielarskiej (Pet lovers guide to natural healing for cats and dogs" ), że dawkowanie tauryny na małego psa dziennie wynosi ok 500 mg. Z kociego kalka wychodzi mi ok 570 mg
Suple takie: drożdze, hemoglobina, olej z łososia, wit E, skorupki lub węglan wapnia, algi, sól himalajska, żółtko, wątróbka lub tran.
Na pozostałe pytania nie potrafię odpowiedzieć. :(
 
 
wolfinka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: XI 2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 16 Lis 2013
Posty: 171
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-18, 21:00   

ewa, a próba przestawienia na surowe mięso nie wchodzi w grę? szkoda tego barana gotować ;-)
 
 
ewa_agape 


Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Wrz 2014
Posty: 112
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-19, 08:19   

wolfinka, Na razie nie wchodzi, ale będę lobbować taką wersję baranka :)
PS. Czy można po prostu do takiej ugotowanej mielonej baraniny dodać suple? Będzie wtedy ok?
Wiem, że surowe lepsze ;) Nie od dziś na forum jestem jednak to nie mój pies, a sąsiadki. Ja tylko staram się pomóc odchudzić psinkę :) Jest tu w dzile psim jakiś wątek z gotowymi przepisami? Albo z przepisami na gotowane potrawy dla psiaków?
_________________
https://www.facebook.com/DomTymczasowyNaPoddaszu
kotynapoddaszu.blogspot.com
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-07-19, 08:43   

sama gotowana baranina? francuski piesek...
a tak poważnie to skąd sąsiadka bierze tą baraninę dla psa? przecież to nie jest ogólnie dostępne mięso??
 
 
ewa_agape 


Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Wrz 2014
Posty: 112
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-19, 08:59   

doradora, W Poznaniu jest bardzo fajny sklep z dziczyzną, baraniną i innymi ciekawymi mięsami. Mają też stronę na FB zdrowiemięsa.eu :) Też kilka razy kupiłam tam baraninę. Bardzo fajna tłusta, poprzerastana. Idealna na barfa :D No Tosia jest trochę "fłancuski piesek" ale co zrobić? :P
_________________
https://www.facebook.com/DomTymczasowyNaPoddaszu
kotynapoddaszu.blogspot.com
 
 
wolfinka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: XI 2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 16 Lis 2013
Posty: 171
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-19, 22:28   

Można dodać suplementy do gotowanego, będą nawet bardziej potrzebne niż przy surowym, ale nie wiem jak np. zbilansować poziom Ca:P w gotowanym mięsie, są jakieś tabele z zawartością w gotowanym mięsie?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne