czyli wychodzi niecałe dwie czyli dwie wątróbki tylko problem bo je zmieliłam już:]
A czy jak będę podawała 2,250 mięsa 630 kości mięsnych i 1,260 podrobów to czy to nie jest przesada z tymi podrobami? tylko ile warzyw do tego?
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2016-03-29, 15:10
Warzywa wg mnie są zbędne w ogóle.
Skąd wyszły ci akurat takie proporcje?
Co u ciebie jest "mięsna kością"?
Tych podrobow trochę dużo. Choć to też zależy, co traktujesz jako podroby
no szukałam tu na barwnym świecie i takie coś było podane u mnie to na razie mam wątróbkę i serduszka jako podroby ale jeszcze nie kupiłam wszystkiego no i kości mięsne mam skrzydełka mam udka całe pałki i same szkielety .
Dlatego pytam czy lepiej podać więcej mięska czy jak to obliczyć podzielić ?
Psinka ma ok 30 kilo czyli 600 g dziennie .
Proszę, korzystaj z opcji edycji postu zamiast pisać jeden pod drugim
_________________ MagdaMisiaIsabellaAisza
Ostatnio zmieniony przez ciocia_mlotek 2016-03-30, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
moja psinka je na co dzień po jednym warzywku np.marchewkę jedną dodaję do mięska
i jak mam rozgryźć te suple bo na razie po kupiłam ale kompletnie nie wiem co dalej :D ile tego mam jej dawać i czy codziennie te same suple czy codziennie co innego?
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2016-03-30, 20:32
W proporcjach podawanych na forum ilość kości i podrobow jest porównywalna a u ciebie podrobow jest dwa razy więcej niż mięsnych kosci
Swoją drogą szkielety czy tzw porcje rosolowe to nie da raczej mięsne kości a po prostu kości. Lepiej podać je razem z mięsem lub podrobami
Suplementy najłatwiej wymieszać i dawać po trochę codziennie czy co drugi dzień
W ogóle chyba najlepiej by było zaopatrzyć się w kalkulator bo on pomoże w początkach. Nie musisz koniecznie religijne do niego podchodzić, ale ułatwiony ci zycie
Helo psiarze! Kociara potrzebuje pomocy :) Sąsiadka poprosiła mnie o pomoc w skomponowaniu diety dla jej Yorczki z nadwagą :/ ja znam się tylko na komponowaniu kocich przepisów w oparciu o kalkulator i nie wiem jak bardzo psi przepis różni się od kociego. Drugim problemem jest Tosia, która je tylko gotowaną baraninę. Czy jest opcja skomponować psi posiłek w oparciu tylko o gotowane mięso bez kości? Jakie suplementy podaje się psom?
Proszę o przekierowanie do odpowiednich wątków w razie czego :) Bo coś się w psim świecie gubię :D
Czy jest tu gdzieś wątek z gotowymi przepisami?
Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 6 razy Dołączyła: 31 Mar 2015 Posty: 365
Wysłany: 2016-07-18, 12:23
ewa_agape, ja używam kociego kalka a potem wrzucam do psiowego. Różnica między psem a kotem jest niewielka: wit E, wit A i troszkę jod, żelazo.
Suplementy też daje kocie. Nawet taurynę. Przeczytałam w książce zielarskiej (Pet lovers guide to natural healing for cats and dogs" ), że dawkowanie tauryny na małego psa dziennie wynosi ok 500 mg. Z kociego kalka wychodzi mi ok 570 mg
Suple takie: drożdze, hemoglobina, olej z łososia, wit E, skorupki lub węglan wapnia, algi, sól himalajska, żółtko, wątróbka lub tran.
Na pozostałe pytania nie potrafię odpowiedzieć. :(
wolfinka, Na razie nie wchodzi, ale będę lobbować taką wersję baranka :)
PS. Czy można po prostu do takiej ugotowanej mielonej baraniny dodać suple? Będzie wtedy ok?
Wiem, że surowe lepsze ;) Nie od dziś na forum jestem jednak to nie mój pies, a sąsiadki. Ja tylko staram się pomóc odchudzić psinkę :) Jest tu w dzile psim jakiś wątek z gotowymi przepisami? Albo z przepisami na gotowane potrawy dla psiaków?
doradora, W Poznaniu jest bardzo fajny sklep z dziczyzną, baraniną i innymi ciekawymi mięsami. Mają też stronę na FB zdrowiemięsa.eu :) Też kilka razy kupiłam tam baraninę. Bardzo fajna tłusta, poprzerastana. Idealna na barfa :D No Tosia jest trochę "fłancuski piesek" ale co zrobić? :P
Barfuje od: XI 2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 16 Lis 2013 Posty: 171 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-19, 22:28
Można dodać suplementy do gotowanego, będą nawet bardziej potrzebne niż przy surowym, ale nie wiem jak np. zbilansować poziom Ca:P w gotowanym mięsie, są jakieś tabele z zawartością w gotowanym mięsie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum