BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
TIRAMISU i inne sprawdzone przepisy
Autor Wiadomość
Aniek 


Barfuje od: 01.03.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 06 Sty 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-05, 09:14   

To Twoja wersja bardziej mi się podoba, moze w weekend :mrgreen:
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-05, 17:38   

szafirka napisał/a:
obiecałam przepis na bogracza, więc bardzo proszę:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe45015.html
bogracz najlepszy jest na następny dzień, naprawdę polecam

ja na pewno spróbuję.
Byłam kieeedy, daaawno na Węgrzech i się rozczarowałam. Miało być ostro, a było mdło i nijako. Ostatnio wynalazłam w necie przepis na leczo węgierskie.
Fajne mocne wyszło, jak znajdę przepis, to wrzucę :mrgreen:
 
 
Badianek 

Barfuje od: 2 lat
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Maj 2013
Posty: 54
Skąd: Grodzisk maz.
Wysłany: 2013-11-05, 19:26   

Ostatnio często piekę kaczkę. Świeża i tania pojawia się w Biedronce. Zawsze się udaje jeśli namoczę ją na dobę w solance. Dzięki temu jest soczysta,nawet nie muszę jej podlewać wytapiającym się tłuszczykiem. Nadziewam ją jabłkami i piekę razem z ziemniakami i buraczkami. Spróbujcie.Pychota.
 
 
szafirka 


Barfuje od: 09.2013
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 103
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2013-11-06, 08:43   

Tufitka, zachęcam. Tylko bogracz jest jeszcze lepszy jak trochę odstoi, na następny dzień najlepiej dopiero pałaszować.

Z racji tego,że mój mąż jest wybitnie mięsożernym osobnikiem, często wyszukuję przepisy na różne mięsa jak również eksperymentuję. Podam Wam przepisz na dobrą karkówkę, tylko nie pamiętam, czy to moje autorstwo,czy też go gdzieś znalazłam:


Karkówka

(składniki podstawowe na 8 osób)
8 plastrów karkówki (grub. ok 1cm);
8 plastrów boczku wędzonego(ok5 mm);
50ml keczupu lub musztardy; (osobiście wolę keczup)
2-3 duże cebule;
porządna garść grzybów suszonych;
10 ml sosu sojowego;
sól, suszone:bazylia i oregano, pieprz świeżo zmielony.


Dzień przed sporządzaniem/przyprawieniem karkówki do obróbki termicznej, w minimalnej ilości wody moczymy grzyby suszone.

Plastry karkówki lekko(!) klepiemy tłuczkiem lub traktujemy karbowanym wałeczkiem, sosem sojowym, następnie posolić, posmarować po obu stronach keczupem/musztardą, posypać bazylią i oregano.
Cebulę pokroić w dość grube plastry.
Układać na przemian: karkówka, grzybek, cebula, boczek.
Całość włożyć, niezbyt ciasno ściskając, w rękaw do pieczenia (jeśli to się może nie udać, wyłożyć całość na blaszkę lub do brytfanny i później przykryć szczelnie folią)

Całość polać, już w rękawie, wodą (ok 50ml) pozostałą po moczonych grzybkach.

Ułożyć na blasze, włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 200°C (180°C z termoobiegiem)po ok 1 godz rozciąć rękaw w górnej części, rozchylić, pozostawić w jeszcze włączonym piekarniku na ok 10-15 minut, celem zarumienienia mięsa i lekkiego odparowania wody.
Smacznego!
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4844
Wysłany: 2013-11-06, 11:58   

szafirka, przepisy dla mięsożerców mile widziane są w tym wątku :mrgreen: :

Receptariusz niskowęglowodanowy dla ludzi
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Neras 


Barfuje od: 09.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 09 Paź 2013
Posty: 65
Skąd: W-wa\Praga Płn
Wysłany: 2013-11-06, 12:21   

nerosław napisał/a:
Aniek,
Ok
Ciasto to zykłe kruche czyli mąka, masło jajko.
Ja zawsze robie w proporcjach na każde 200 g mąki 100g masła i jedno jajko.
Robimy ciasto i wyklejmynim forme do ciasta.
Ciasto nakuwamy,obciążamy i zapiekamy.
Farsz
Cukinie nie obieramy tylko pozbywiamy się pestek i ścieramy na grubych oczkach.
Solimy i odstawiamy tak żeby puściła zbędną wodę.
Jak ciasto mamy zapieczone to wykładamy na to ciasto odciśniętą cukinię.
Zalewamy to wszysto śmietanką z jakiem doprawioną pieprzem i gałką.
Układamy na farszu fete, suszone pomidorki i dojrzewającą szynkę.
Wstawiamy do piekarnka i zapiekamy tak aby ten sosik się ścioł.
:-)


chyba skorzystam z przepisu, ostatnio robiłam tartę na słodko a'la pumpking cake z dynia bo miałam fazę na dynię :) a teraz w domu mam cukinię :)
_________________
Pies powinien mieć więcej praw niż człowiek, jest bowiem jednostką zdecydowanie szlachetniejszą. - Joanna Chmielewska
 
 
szafirka 


Barfuje od: 09.2013
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 103
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2013-11-06, 13:10   

dagnes napisał/a:
szafirka, przepisy dla mięsożerców mile widziane są w tym wątku :mrgreen: :

Receptariusz niskowęglowodanowy dla ludzi


jeszcze tam nie byłam, ale będę ;-)
 
 
situnia 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 18.10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 14 Paź 2013
Posty: 813
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-07, 23:04   

Ja mam świetny przepis na tiramisu, które robi mój wujek :mrgreen: Szczerze mówiąc lepszego nie jadłam nawet we Włoszech, tylko trzeba uważać żeby wybrać możliwie najgęstsze mascarpone i odlać płyn o ile będzie się w mascarpone gromadził.

4 jaja
1 szkl. cukru
0,5 szkl. kawy siekiery
0,5 szkl. amaretto
500 g mascarpone
kakao
biszkopty SAN

Pół szklanki cukru zmiksować z 4 żółtkami, dodać mascarpone i zmiksować razem. Ubić pianę z białek i pozostałej 0,5 szklanki cukru. Wszystko wymieszać. Biszkopty moczyć w mieszance amaretto i kawy (uważać żeby nie przesadzić bo potem ciasto będzie "pływać"), układać na dnie, posypać kakao, wylać połowę masy na namoczone biszkopty, posypać kakao i powtórzyć z drugą połową masy :-D
 
 
Thor 

Barfuje od: niedawna
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 54
Dołączył: 02 Lis 2013
Posty: 51
Skąd: Radzymin
Wysłany: 2013-11-26, 22:21   

Sprawdzony przepis na zupę gulaszową-http://grillowo.blogspot....kaczy-zupa.html
 
 
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2014-02-23, 22:35   

Obłędnie mięso !!!
POLECAM

http://www.chillibite.pl/...ulled-pork.html
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-02-23, 22:42   

....ale musi być tylko z rasy puławskiej :-P
  Zaproszone osoby: 2
 
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2014-02-24, 13:19   

Sandra nie musi i tak wyjdzie pyszne ... mniam mniam :)
 
 
kreomolinka 


Barfuje od: 10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 12 Paź 2013
Posty: 197
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-08, 18:29   

Badianek napisał/a:
Ostatnio często piekę kaczkę. Świeża i tania pojawia się w Biedronce. Zawsze się udaje jeśli namoczę ją na dobę w solance. Dzięki temu jest soczysta,nawet nie muszę jej podlewać wytapiającym się tłuszczykiem. Nadziewam ją jabłkami i piekę razem z ziemniakami i buraczkami. Spróbujcie.Pychota.


Jak robi się taką solankę?
 
 
kreomolinka 


Barfuje od: 10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 12 Paź 2013
Posty: 197
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-08, 18:38   

Co d czesanego mięsa. Przepis dobry, zachowam ale komentarz poniżej jest lepszy

Cytat:
Moja wieprzowina jest lepsza od twojej, rasa królewska z rodowodem i nie można jej kupić w żadnym pospolitym hipermarkecie
_________________
Pozdrawiam,
Dorota
 
 
ma_pe 


Barfuje od: lipiec 2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 52
Dołączyła: 12 Lip 2015
Posty: 75
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-07-17, 17:55   

Nie samym mięsem człowiek żyje czyli najlepsza ZUPA Z CUKINI

Smakuje na ciepło i zimno. A sezon na cukinie trwa w najlepsze. :-D

2 średnie cukinie
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
pół dużego kubka kwaśnej śmietany
garstka liści mięty
oliwa
2 szklanki rosołu (może być z kostki)

Cebulę, ziemniaki i cukinię kroimy w kostkę, może być grubo ciosana :-P . Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ziemniaka i cukinię, podsmażamy ok. 5 minut. Wlewamy rosół, wrzucamy mięte i przeciśnięty czosnek, gotujemy ok. 10 minut. Całość miksujemy blenderem na gładki krem, wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Przyprawiamy solą i pieprzem.
_________________
Ludzka matka Tosi i Kapsla
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne