Witam próbuję odnaleźć jakiś sensowny i w miarę dostępny sposób suplementacji miedzi w przypadku braku wiadomych podrobów (cielęce, kacze). Na FB wszyscy polecają miedź solgar, na BF solgar jest odradzany...(?) ok BF jest dla mnie jednak ważniejszym wyznacznikiem.
Widziałam link dagnes do miedzi na stronie niemieckiej, może i bym to ogarnęła, ale co sądzicie o tej
Miedź można bez problemu uzupełnić wątróbką cielęcą.
No właśnie nie tak bez problemu. Od prawie 3 miesięcy używam wątroby cielęcej i mimo, że kalk pokazuje, że mam sporo ponad normę, w badaniach cały czas mamy niedobory (norma od 60, u nas 40).
a czy macie jakieś pomysły jak podbić magnez i biotyne? nie używam drobiu i zawsze mam 1/3-1/4 normy, a sierść nie jest w lepszym stanie niż na puszkach, dodatkowo kot alergik (dlatego unikam drobiu, poza wątrobą i podrobami - tu zwykle muszę). Dodałam raz spiruliny, ale nie podbiła magnezu prawie w ogóle.
Magnez podbijam dicytrynianem magnezu (nie jest kwaśny jak cytrynian). Mój kot miał niedobory magnezu, a teraz jest ok.
Biotyna jest bodajże w żółtku i tez w wątrobie kurczaka, ale piszesz ze podroby kurczaka podajesz...i nadal jest niedobór?
A omega 3 dajesz? To tez na sierść jest pozytywne.
Oo, z chęcią bym zamówiła, spirulina w ogóle go nie podbija.. Czy musi być konkretna firma? Wpisujesz normalnie do kalulatora w zakładce "suplementy"?
Nie nie, kurczaka musze unikać w ogóle, podroby to żołądki indycze (żołądków nie udało mi się dostać nigdzie innych niż indycze :/) i serca kacze jeśli nie mam baranich, bo nie mam skąd dostać np. króliczych. I płuca. I tyle.. więc mała różnodordność. Wieprzowe odpadają, nie mam dostepu do przebadanych.
Omega 3 daje 150% normy, bo kot ma PNN, więc i tak dostaje dużo więcej, odrobinę więcej daję tez tranu.
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2019-01-07, 18:41
Ale biotyna (wit. B7) to głównie w w wątrobie jest, drobiowe wątroby ją mają.
Spirulina podwyższa poziom magnezu, trzeba jej dać tylko tyle ile wylicza kalk. Ale to duża ilość wychodzi i koty nie chcą takich mieszanek jeść. No i jeśli kot ma PNN to raczej chyba nie przesadzać ze spiruliną.
Ale biotyna (wit. B7) to głównie w w wątrobie jest, drobiowe wątroby ją mają.
Spirulina podwyższa poziom magnezu, trzeba jej dać tylko tyle ile wylicza kalk. Ale to duża ilość wychodzi i koty nie chcą takich mieszanek jeść. No i jeśli kot ma PNN to raczej chyba nie przesadzać ze spiruliną.
Rozumiem, niestety mam 1/4 normy, mimo używania kaczej wątroby, bo kurza odpada, dlatego pytam czym innym ja podbić. Watroba glownie podbija mi miedz, a nie biotynę. w zakładce Mięso już sprawdzałam, ale muszę unikać też mięs z wyzsza zawartością fosforu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum