Witam :)
jesli ktos mialby czas i mogl zerknac na jadlospis i dodac ew sugestie bylbym wdzieczny :)
gwoli wyjasnienia - jakis czas temu w moczu pojawily sie szczawiany wapnia - kons
ultowalem to z Pania doktor, ktora zajmuje sie rowniez ukladaniem diet barfowskich i ten jadlospis to jej sugestia.
uzywam miesa zwyklego ze sklepu oraz mieszanek primexowskich, w ktorych kosc stanowi 30 procent - czyli na 1 kg mieszanki jestg 300 gram kosci.
z jadlospisu, ktory Pani doktor mi ulozyla na 9 dni, obliczylem, że:
mieso z koscia to 44 %
mieso bez kosci to 22%
zwacz 22 %
podorby ograniczone zostalu do 7% (chyba wlasnie w zwiazku z tymi szczawianami)
ryba (łosos ) 5%
jesli chodzi o podoroby to uzywam mieszanki primexowskiej, w sklad w ktorej wchodza serca, watroba, i pluca. Niestety nic innego nie moge znalezc w sklepach osiedlowych - szukalem nerek, ale sa tylko wieprzowe.
psiak nie ma problemu by jesc zwacz z podorbami - zadnych sensacji nie ma.
w skali tych 9 dni wyglada to tak (dzienna dawka to 80 gram, choc czasem je 70 a czasem 90 - zalezy od dnia. je dwa razy dziennie. pod pojeciem "MIX" kryje sie mieszanka zwacza i podorbow. na 9 dni to 160 g zwacza oraz 50 g podorbow)
1.
rano - 30 g mix
wieczor - 50 g miesa z koscia (np strus, baranina, kaczka, ges lub krolik)
2.
rano - 30 g mix
wieczor - 40 g miesa bez kosci
3.
rano 50 g miesa z koscia
wieczor - 40 g miesa bez kosci
4.
rano - 30 g mix
wieczor - 50 g miesa z koscia
5.
rano 30 g mix
wieczor 40 miesa bez kosci
6.
rano 30 g mix
wieczor 50 g miesa z koscia
7.
rano 40 g miesa bez kosci
wieczoe 50 g miesa z koscia
8.
30 g mix
50 g miesa z koscia
9.
35 g łososia + 15 g miesa bez kosci
30 g mix
-------------------------------------------
suplementacja:
maczka ze skorupek jaj 1 g tygodniowo
algi 0,5 g tygodniowo
fortain 1 g tygodniowo
dostaje rowniez 1 zolto na tydzien
czasem twarog badz jogurt
zauwazylem ze po drozdzach maly sie drapie wiec narazie nie podaje.
dostaje rowniez olej z lososia i oliwke z oliwek - i juz pisze dlaczego.
psiak jest leczony u doktora prokopa z czestachowy - homeopatia. namiary na niego znalazlem na tym forum. konkretnej diagnozy psu nie postawil - kiedys opisywalem jego przypadek tu na forum. I wlasnie on kazal podawac psu co drugi dzien pare kropel oliwki z oliwek extra virgine oraz kazal mi kupiic ostryge, wysuszyc skorupke, zmielic i podawac.
powiedzial rowniez, ze czasem lepszy jest niewielki niedobor niz przedobrzenie.. i ze bardzo czesto suplementy wzajemnie sie znosza.
zalezy mi na tym by ta dieta miala rece i nogi bo niestety musze wyjechac na pare miesiecy i pies zostaje z matka. chcialbym porobic mieszanki i do zamrazalnika.
myslalem o tym by przejsc na ziwipeaka - kiedys psiak jadl. kupilem sucha i oczywiscie nosem kreci :) zastanawialem sie nad puszkami healthy paws bo ziwipeakowe sa niuedostepne narazie nigdzie.
Tufitka mi sie wydaje, ze tych kosci jest ok.. juz tlumacze jak do tego doszedlem.
ogółem pokarmu na te 9 dni wychodzi 720 gram.
mieso z koscia to 44 % wszystkiego - z dokladnoscia co do grama wychodzi 316 gram tego miesa z koscia. Primex podaje, ze jest 70 procent miesa w takiej mieszance i 30 kosci. wobec tego wychodzi
z 316 gram 30 % to 94 gram kosci. reszta to mieso i jeszcze mam zwykle mieso bez kosci.
to 94 gram to dokladnie 13% z calosci, czyli z tych 720 gram. wiec kosci mam 13 procent a w zalozeniu powinno byc 15.
Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 21 Sty 2013 Posty: 3009 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-05, 07:22
szymegg napisał/a:
Tufitka mi się wydaje, ze tych kości jest ok.. już tłumaczę jak do tego doszedłem.
ogółem pokarmu na te 9 dni wychodzi 720 gramów.
mieso z koscia to 44 % wszystkiego - z dokładnością co do grama wychodzi 316 gramów tego miesa z koscia. Primex podaje, ze jest 70 procent miesa w takiej mieszance i 30 kosci. wobec tego wychodzi
z 316 gramów 30 % to 94 gramów kosci. reszta to mieso i jeszcze mam zwykle mieso bez kosci.
to 94 gramów to dokladnie 13% z calosci, czyli z tych 720 gramów. wiec kosci mam 13 procent a w zalozeniu powinno byc 15. myle sie?
może się nie mylisz
_________________ „Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
a tak w ogole czy kosci cos wnosza w diete? bo mam sporo miesa bez kosci i zastanawialem sie nad takimi mieszankami. szczawiany chyba nie sa zwiazane z koscmi w diecie prawda?
rozumiem, ze ze spokojem moge tez robic mieszanki z "czystym" miesem i wtedy dodawac maczke ze skorupek jaj :]
Sluchajcie, szukam na forum ale nie moge znalezc..
w jednym watku w spisie suplementow widzialem ze koniczynka pisala cos o rozpuszczanbiu suplementow..
byloby to znacznie wygodniesze,
nalezy je rozpuszczac i wlewac do mrozonek?
uzywam alg
maczki ze skorupek jaj
fortain
i zdarza sie ze drozdze
Gunnila
Barfuje od: 02.06.2014
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2014-10-05, 15:19
Możesz rozpuszczać (właściwie to mieszać, bo skorupki się nie rozpuszczają z wodą) i polewać mrożonkę. Tylko ilość wody musi być dostosowana do psa, np łyżeczka-dwie max przy tak małym psie. Zapewne pies będzie wtedy tez mniej pic.
a czy moge to zamrozic? to jest zmieszac suplemety z woda, polac mieszanke i zamrozic?
Gunnila
Barfuje od: 02.06.2014
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2014-10-08, 15:50
Możesz. Zajrzyj do działu dla kotów, tam dziewczyny piszą dokładnie jak robią i przechowują mieszanki. Osobiście mając tak małego psa robiła bym mu mieszanki jak kotu, tylko z "psich" proporcji, i do zamrażarki na miesiąc z głowy :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum