Moja tyje, bo musiałam jej rozszerzyć szelki, w których miesiąc temu chodziła ;) Więc pewnie i wagowo jest jej więcej, ale głównie wizualnie ;)
[ Dodano: 2014-07-05, 17:25 ]
A mam pytanie o skorupki- wiem że 5-7gram na 1kg mięsa trzeba dawać. Ale jak to wygląda w praktyce? Ile razy w tygodniu? I skorupki z jaj gotowanych, sparzonych, czy takich z piekarnika?
immortal
Dołączyła: 04 Kwi 2013 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-05, 16:42
Skorupki mają być surowe. Po obróbce termicznej są bezużyteczne, nieprzyswajalne. Najlepiej pewnie byłoby podawać codziennie, ale jak podasz co dwa, trzy dni, będzie dobrze.
Wielkie dzięki za rozjeśnienie ;) To zrezygnuje ze skorupek przy kościach, będę dawać inne suplementy. A czy krew suszona jest konieczna? Z nią mam największy kłopot, do tranu dokupiłam olej z łososia, szukam alg i drożdży więc je na pewno do diety dorzucę. Tylko z tą krwią jakoś gorzej, źle to domownicy przyjęli ;)
immortal
Dołączyła: 04 Kwi 2013 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-05, 20:42
Myślę, że jest konieczne. Sklepowe, wykrwawione mięso może nie zapewnić psu wystarczającej ilości ważnego żelaza
Hmm a da się to czymś zastąpić? Jakieś inne środki, tabletki? W spisie suplementów nie znalazłam niczego, co mogłoby zastąpić krew :/ Chyba będę dodawać po kryjomu ;)
immortal
Dołączyła: 04 Kwi 2013 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-05, 21:24
Są na pewno syntetyczne suplementy z żelazem, ale ich przyswajalność jest znacznie mniejsza niż suszonej hemoglobiny, poza tym - w barfie przecież chodzi o naturalność, staramy się unikać sztucznych witamin
Dzięki za odpowiedź ;) To kolejny zakup to krew ;) A z tego co czytam to rozbieżność jest duża jeśli chodzi o podawanie suszonej krwi (od 7-8 do nawet 22-25g na 1kg mięsa). Wiem że zależy od rodzaju mięsa podawanego itd. Wystarczy jak będę dawać 30g 2 razy w tygodniu?
[ Dodano: 2014-07-05, 22:39 ]
A i czy to może być zwykła hemoglobina suszona wieprzowa taka np do kaszanek, salcesonów? Bo przyznał że o tym nie czytałam a w poniedziałek bym zamówiła (a jutro szkoła to brak czasu :/)
immortal
Dołączyła: 04 Kwi 2013 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-06, 08:21
W teorii, przy podawaniu samego mięsa, hemoglobiny do posiłku powinno dodawać się 15-17 g na 1 kg mięsa, ja osobiście daję mniej, przy krwistych podrobach - jeszcze mniej
Oczywiście, że może być zwykła hemoglobina wieprzowa
Dzięki za pomoc ;) A z suplementów co koniecznie trzeba podawać? Spis jest duży, a nie wiem co najpilniej kupić.
immortal
Dołączyła: 04 Kwi 2013 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-06, 16:39
Ważna jest krew, olej z łososia, algi, drożdże. Wg mnie mniej potrzebny jest dodatek witaminy e, notomiast całkiem zbędne przy zdrowym psie są: mączka z róży, tran (przy podawaniu wątroby) i suplement wapnia (przy podawaniu kości). Ważne i cenne są surowe jajka - o ile to pod suplement się zalicza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum