Witam, to mój pierwszy post na forum, więc chciałam się od razu przywitać... ;)
Zastanawiam się czy kotu, który niewiele sika można podawać niewielkie ilości naparu bratka? On jest moczopędny... tylko nie wiem, czy nie ma jakichś przeciwwskazań?
od razu przepraszam, jeśli było a nie zauważyłam lub jeśli to po prostu głupie pytanie
pije tak do pół litra, raz mniej raz więcej (tylko, że w większości jest na suchym, bo mięso zje kilka razy w tygodniu, jak próbowałam by jadł częściej to urządzał całodzienną głodówkę). Ogólnie kot jest zdrowy, jednak z uwagi na to, że niewiele sika, wet twierdzi, że może mieć za jakiś czas kamienie (bo jest kastratem i nie wiele się rusza).
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2012-01-22, 11:55
Ana napisał/a:
pije tak do pół litra
Ana, jesteś pewna, że twój kot tyle wypija? Bo jeśli waży w granicach 4,5 - 5 kg, to wypija 2 razy więcej niż "standardowy" kot! Chyba, że twój kot jest ogromny i waży 9 - 10 kg (ale nie jest otyły), to taka ilość wypijanej wody jest prawidłowa.
Co do naparu bratka, to trzeba poczekać, aż Sihaya coś naskrobie.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Waży prawie 7kg, ale jeśli to faktycznie tak dużo jak na kota, to możliwe, że część wody jest wylewana (bo on lubi wylewać wodę z misek, nie zawsze ja to sprzątam, więc może mi coś umknąć... przeważnie ma codziennie dolewaną wodę do misek, tak orientacyjnie mi się ponad 1,5 szklanki uzbiera, ale może przesadziłam )
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-25, 09:03
Witaj Ano, nie znalazłam informacji o tym, że bratek byłby trujący dla kota, choć niektóre fiołkowate są. W weterynarii zwykło się stosować odwar z ziela jako skuteczny w leczeniu dychawicy oskrzelowej, kaszlu i przeziębieniu oraz do przemywania ran i odparzeń na skórze.
Ziele fiołka trójbarwnego poza działaniem wykrztuśnym, przeciwzapalnym i przyspieszającym gojenia, wykazuje także właściwości moczopędne i ogólnie wzmacniające. Dawek konkretnych niestety nie ustaliłam. Jeśli Ci bardzo zależy zaczęłabym od stosowania słabych odwarów z ziela (nie z kwiatów).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum