Wysłany: 2014-01-05, 17:46 próba jadłospisu bez fajerwerków dla 6 mies cocker spaniela
Próba bo nie podam wagi ale rodzaje mięska/kości i proszę o spojrzenie krytycznym okiem:)
aha i pytanie od razu czy mogę psiaka karmić 1 raz dziennie czy raczej zostać przy 2??
1 kości wołowe z mięsem
mix warzyw z podrobami
2 wątroby drobiowe z kefirem
kości cielęce
3 żołądki i serduszka
kości cielęce/ wołowe
4 szyjka z indyka
mix warzyw z podrobami
5 mostek cielęcy
skrzydełka z kuraka
6 ryba
twaróg i jajo całe
7 korpusik z kurczaczka
udka z kurczaka
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-01-05, 17:56
Po tych wątrobach z kefirem masz szansę zobaczyć fajerwerki, ale niezbyt ciekawe.
Widze dużo kości mało mięsa. Co sie kryje u ciebie pod hasłem "podroby"? Swoją drogą podałabym je osobno a nie z warzywami. warzywa czy owoce powinny byc podawane osobno i nie w jakiś ogromnych ilościach.
Nabiał według mnie jest do usunięcia z jadłospisu całkowicie. To nie jest naturalny pokarm. Nie ma nic złego w podaniu łyużeczki czy wylizania kubeczka dla smaku, ale nie powinny się przetwory mleczne wliczać w dietę jako taką.
Póki co widzę, że urozmaicenie jest małe ale nad tym popracujesz :)
Czy planujesz przy takim zestawie podawać jakieś suple? Bo obawiam się, że bez nich nie przejdzie
Piesek jest młody, ja bym jeszcze podawała częściej niz raz dziennie
tak suplementy planuję ale to dopiero jak ogarne kalkulator, podroby to u mnie żoładki serca płuca nerki. Dieta nie urozmaicona bo budżet domowy mały...to z kefirku i twarogu zrezygnuje bo w sumie ostatnio po twarogu i jajku miał...wlasnie fajerwerki;/ jeśłi mało mięsa co mogę wstawić co mnie finansowo nie pociągnie?
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-01-05, 18:06
Musisz pobiegać po sklepach, bazarach i po prostu poszukać taniego mięsa. Pytaj o okrawki np Możesz skorzystać, dla urozmaicenia, z mrożonek oferowanych przez sklepy internetowe. Nie szrpie budżetu a można pieskowi dietę urozmaicić.
Ge to stopniowo. Zacznij powoli od jednego rodzaju mięsa, potem "dokładaj" aż osiągniesz urozmaicenie
właśnie co kryje się pod nazwą okrawki? Ja mięso wyobrażam sobie jako np kawał mięsiwa z woła ociekający tłuszczykiem i krwią za 40zł za kg..a z kością zawsze taniej mi się wydaje
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2014-01-05, 18:37
Okrawki to są ścinki - to co zostaje po wykrojeniu ładnych kawałków dla ludzi. Jest to mięso z tłuszczykiem, ścięgnami, błonami. Dla psa jet po prostu świetne a nie kosztuje dużo.
Jedna uwaga - jak kupisz całego kurczaka to przyspanielu masz jedzenia na kilka dni i najbardziej się to opłaca (elementy zawsze wyjdą drożej). Sprawdzaj też regularnie Biedronkę, Lidla, oraz inne supermarkety - tam często są fajne promocje i daje się ustrzelić coś fajnego
eli w internecie masz dostep praktycznie do wszystkich gazetek promocyjnych z marketow - warto je przejrzec , mozna ustrzelic kaczke albo ges za 9,99/kg ;p
A tak powaznije na forum jest tez temat o okazjach w sklepach sieciowych , na biezaco pojawia sie co gdzie i za ile sie oplaca...
Za 40zl/kg to u mnie poledwica wolowa chodzi ;p uwierz nikt tu takich rarytasow dla zwierzakow nie kupuje;) Wiec nie boj sie o portfel ;)
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-07, 18:17
Wieprzowina to wciąż kontrowersyjna sprawa. Jedni chuchają na zimne i nie kupują ze względu na wirusa wścieklizny rzekomej, natomiast dobrze przebadane mięso i pewność pochodzenia większości wystarczy, aby karmić tym mięsem swoje zwierzaki. Jeszcze inni kupują to mięso i głęboko mrożą, żeby zabić formy przetrwalnikowe wirusa.
Dyskusję o wieprzowinie znajdziesz tutaj.
Tchawice są dobre jako gryzaki, bodajże najlepiej wysuszone.
_________________ Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum