Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-12-22, 21:30
Brakuje podrobów lub suplementów ich zastępujących. Wątroba to niestety nie wszystko. Z kolei podroby takie jak serce i żołądki to mimo wszystko tkanka mięśniowa. Jest jeszcze cała masa podrobów i o ile masz mozliwość je dostac to warto je uwzględnić (kilka przykładów nerki, trzustka, śledziona, móżdżki, płuca)
Ach tak i to co napisała immortal. Krew. Krew jest bardzo ważna
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2013-12-22, 22:48
Ale mięso ciemno czerwone ma dużo żelaza. W sercach też go jest sporo. Nie każdy pies może dostawać krew. Jeżeli pies jada wołowinę i nie ma problemu, to możesz kupić hemoglobinę wołową i suplementujesz w ten sposób żelazo.
Mój akurat nie może - więc krwi nie dostaje (coroczne badania kontrolne nie wykazują braków żelaza)
I tak jak napisała Ciocia - płuca, nerki też s wartościowe. Warto popytać o śledziony cielęce czy grasice.
Jajka bym przełożyła do normalnego jadłospisu i nie traktowałabym ich jako suplement. Nie żałuj ich - seter o futrze "na wysoki połysk" jest znacznie ładniejszy niż zwykły seter
Do suplementów warto dorzucić algi oraz drożdze browarne.
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2013-12-22, 22:53
Płuca akurat bym traktowała jako dodatek. Aż tak wartościowe nie są.
Natoiast właśnie nerki, sledziona, trzustka i mózgi zasługują na uwagę szczególnie (śledziona to duzo żelaza - tam umierają czerwone krwinki :) )
Jako "krew" miałam na myśli jakąkolwiek jej formę. Również hemo suszoną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum