Walczę z kolejną mieszanką. Mam nadzieję, że następnym razem w końcu coś innego niż wołowina i kurczak/indyk będzie ale teraz robię jedzenie na wyjazd, więc musi być pewne, że będzie jadalne dla kota
Mam takie mięcho:
1780g Wołowina mięso tłuste (szponder bez kości)
290g serca indycze
50g wątroba z kurczaka
Z supli mam:
żółtka
FC
drożdże
hemoglobinę suszoną
skorupki jaj
sól kłodawską
taurynę
+mogę skoczyć po Tokovit 100
Wiem, że wychodzi duuużo za tłusto więc dodałam w kalku 400g piersi z kurczaka.
Wychodzi wtedy tak:
Może tak zostać? Teraz niewiele mięsa mogę już dostać (piersi z kurczaka, uda z kurczaka, jakąś chudszą wołowinę).
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2013-12-16, 19:32
Nina_Brzeg
Podaj proszę tylko wagę kota dla którego jest mieszanka. Przepis całkiem dobry. Z proporcji białka do tłuszczu wychodzi mi wszystko ok a chcę jeszcze ilość białka na kg m. c. kota na dzień policzyć.
Dopisałam po chwili - kot ma 16 tygodni i waży 2,2.
Jedzenie dostaje 'na oko' bo różnie z apetytem. Od 5 dni pochłania koło 270g dziennie a wcześniej jadł po 200g - pewnie kolejna faza szybkiego wzrostu
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2013-12-17, 19:20
shana55 napisał/a:
Jadis_
Przepis jest dobry, ma tam co prawda niewielkie przekroczenia wapnia i fosforu i jest trochę za dużo podrobów, ale jeśli koty zdrowe to taka mieszanka spokojnie może być. Wątroby jednak nie dawaj tak dużo, wystarczy 120g i nie więcej.
_Jadis_, jeżeli chodzi o wątrobę gęsią, nie musisz moim zdaniem zmniejszać jej ilości. Kalkulator nasz forumowy uważa ją za bardzo bogate źródło witaminy A, podczas gdy kalkulator Judy's za bardzo ubogie (w porównaniu z naszym kalkiem) i kazałby Ci wrzucić do takiego przepisu (z taką ilością mięsą na tyle dni) jeszcze więcej niż 200gr. Wg informacji, na które ja trafiłam, prawda co do zawartości wit. A w gęsiej wątróbce leży pośrodku. Dlatego, jeśli w poprzedniej mieszance dałaś mniej wątroby gęsiej niż pokazał Ci nasz kalk, to tym bardziej nie redukuj tej ilości z 200gr. do 160 czy 120 w aktualnie przygotowywanej mieszance.
Z powodu dużych rozbiezności co do niektórych pozycji mięsnych, warto (i zalecała to równiez dagnes) przygotowywać przepisy w różnych kalkulatorach (raz skorzystać z jednego, innym razem jeszcze innego i wszystko się wyrówna)
Ostatnio zmieniony przez Margot 2013-12-17, 19:30, w całości zmieniany 1 raz
Akurat w poprzedniej mieszance byla watroba wolowa, ale bylo jej o jakies 70 g mniej niz powinno bo po prostu mi się skonczyla... Teraz mam warobe gesia lub krolicza. Gesia w najmnijeszym woreczku wlasnie okolo 200g (przygotowana na wieksza mieszanke a nie taka awaryjna jaka wyniknela)
Szczerze przyznam ,ze mieszanki robilam do tej pory z tego jednego kalka (plus to co wiem oczywiscie ) bo wychodzilam z zalozenia ze skoro i tak dziele to na 3 to nawet mieszajac tak dokladnie jak sie staram i tak jest dzielone jak w naturze (raz jeden zje czegos wiecej, raz drugi )....
Czyli co ryzykowac z tymi 200g? (zaraz sonde zaloze bo juz sama nie wiem co zrobic ;D)
BTW ślepa i zakręcona ostatnio jestem Czy istnieją jakieś kalki w wersji anglojęzycznej? Czy uzywacie ich z pomoca translatora, badz maja opcje przestawienia jezyka? NIestety niemieckiego uczylam sie 5 lat, mam alergie (moze dlatego , ze ja ze Zgorzelca...) wiec ni grzyba niemieckiego sie nie naucze ;/
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Ostatnio zmieniony przez _Jadis_ 2013-12-17, 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2013-12-17, 19:42
Jak na moje oko, nic nie ryzykujesz, co najwyżej, że dajesz wątroby za mało, a nie za dużo. Ogólnie zasada jest taka (jeśli nie chcemy precyzyjnie trzymać się kalka), że, średnio na 1 kg mięsa (z podrobami) dajemy przecietnie ok. 50 gr. dowolnej wątroby (podmieniając jej rodzaje w kolejnych mieszankach). Ty masz w swojej ponad 6 kg mięsa (z podrobami), a zatem przy 200gramach gęsiej wątroby nie ma mowy o przedawkowaniu (nawet jak nasz kalk pokazuje, że powinno się dać jej ok. 120-160gr. jak sugeruje shanna, ale, jak wspomniałam, to są bardzo skrajne dane, moim zdaniem niekoniecznie do końca prawdziwe. Wg kilku innych źródeł wątróbka gęsia nie jest tak bogatym źródłem wit. A, a już na pewno nie bogatszym niż wątróbka indycza, co sugeruje nasz kalk. Ja bym spokojnie dała te 200gr. (i obawiam się, że to i tak mało, ale to moje zdanie, oparte na informacjach z kilku innych żródeł).
Ostatnio zmieniony przez Margot 2013-12-17, 20:27, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Wiek: 35 Dołączyła: 23 Sty 2013 Posty: 2660 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-17, 19:46
Dodatkowo Dagnes pisała zdaje się, że wg badań skutki nadmiaru witaminy A występują dopiero po jej czterokrotnym przedawkowaniu, i chodziło tam o witaminę syntetyczną, która jest gorzej tolerowana przez organizm.
[ Dodano: 2013-12-17, 19:49 ]
Chodziło konkretnie o kotki ciężarne i wpływ witaminy A na płody:
dagnes napisał/a:
To, że badania wykazały iż długookresowe spożywanie witaminy A w ilości przekraczającej 4-krotnie faktyczne zapotrzebowanie ma działanie teratogenne, stało się źródłem straszenia ludzi wątróbką, tranem czy pasztetem. Oczywiście nikt nie dodaje w zamieszaniu, że chodzi o syntetyczną witaminę A (tolerancja organizmu na naturalną witaminę jest większa). Działanie teratogenne witaminy A bierze się stąd, że przy takim przekraczaniu dawek zapełniają się magazyny tej witaminy w wątrobie i działa ona toksycznie na cały organizm, w tym na płód, gdyż nie może być wydalona.
Więc nie dokładnie tak, jak pisałam wyżej. Ale mnie to jeśli chodzi o zawartość witaminy A w mieszance uspokoiło, przestałam się jej aż tak bać.
Podbijam pytanie o kalki bo wyedytowalam post;) Co do watroby mam jeszcze paczke 400 g ale calej nie odwazylabym sie dac ew moge z niej odrabac wiecej... CHoc poki co nie czuje sie przekonana do tego... Olek posikalby sie pewnie z radosci jakby w mieszance pojawilo sie jeszcze wiecej gęsiny no ale... Poczulam sie zagubiona a niełątwo to u mnie wywołać
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2013-12-17, 19:53
Jest jeszcze jedna bardzo duża rozbieżność pomiedzy danymi w naszym forumowych kalku, a kalkulatorze Judy's Barf, jesli chodzi o wątrobę gęsią. Nasz kalkulator przypisuje jej duże bogactwo żelaza i pokazuje przez to znacznie nizsze wskazania co do sugerowanej dawki hemoglobiny. Kalkulator Judy's zupełnie odwrotnie.
Łatwo to nawet wychwycić gołym okiem w twoim przepisie. Przeciętnie pi razy drzwi, hemoglobiny forumowej daje się ok. 13-14 gram na 1 kg mięsa z podrobami. Tobie, przy ponad 6kg wskazał zaledwie ok. 62 gram. Dlatego przy stosowaniu wątroby gęsiej w mieszankach, ja nie opieram się wyłącznie na naszym kalku.
No właśnie tej hemo tez zauwazylam , ze jakos tak malo ... Ale w pierwszej chwili nie zalapalam . Zrzucilam to raczej na mniejsza ilosc miesa niz normalnie i nie dopatrywalam sie juz szczegolow.
A jak traktujecie watrobke króliczą? MOze zamienie poki nie doczytam czegos wiecej o tej gesiej. Mam popakowana po 250 g wiec problemu by nie bylo tylko jak ja ujac .... Jedyne info mam o zawartosci bialka, kalorii...
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2013-12-17, 20:01
_Jadis_ napisał/a:
Podbijam pytanie o kalki bo wyedytowalam post;)
Nie ma anglojęzycznych (tzn. ja nic nie wiem o ich istnieniu), jest tylko kalkulator do wylicznia proporcji wapnia i fosforu po angielsku.
Kalkulator Judy's jest prosty w obsłudze jak budowa cepa. Ja nie znam niemieckiego i w ogóle mi to nie przeszkodziło, aby z niego korzystać. Ma jednak tę wadę, że ma bardziej ograniczony repertuar mięs i podrobów w porównaniu z naszym kalkiem i zakłada zastosowanie nie więcej niż 5 -u rodzajów/gatunków mięs i podrobów (już łacznie z wątrobą, bo tam nie jest ona traktowana jako suplement tylko jako "pełnoprawny" element mięsny mieszanki), więc twojego przepisu nie da się w nim sprawdzić.
Instrukcję dagnes do kalkulatora Judy's powinnaś nadal znaleźć na forum Chatula.
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2013-12-17, 20:07
Wątróbkę króliczą dawałam dwa razy tylko, jak kupiłam całego królika z podrobami. Co do ilości, dawałam w myśl zasady 50 gr./kg mięsa (króliczej można chyba nawet ok. 60gr/kg mięsa, ale ja jestem bardziej oszczędna ze względu na fosfor u moich nerkowców) a w kalku wrzuciłam chyba jako kurzą. Najlepiej porównać te parametry wątroby króliczej, którymi już dysponujesz z parametrami innych wątróbek z naszego kalka.
Ostatnio zmieniony przez Margot 2013-12-17, 20:10, w całości zmieniany 2 razy
Ok poszukam. Teraz juz nie dam rady sie w niego "zaglebic" ale po swietach przysiade i przejrze.
Jak pisalam mieszanka jest awaryjna raptem na 2 - 3 tyg byleby mialby co jesc zanim nie zrobie porzadnych zakupow. Wiec nie musi(choc jakby byla byloby super) byc na tip top idealnie zrobiona ale starczy jesli ten jeden raz bedzie na tyle dobra, zeby nie zaszkodzic jakims masakrycznie rozbilansowanym skladem... Z tego co ustalilysmy az tak zle raczej nie jest, wiec chyba moge zaryzykowac z 200g watrobki i modlic sie , zeby im smakowalo. Bo ja nie to glodowka -.-
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum