Witam wszystkich serdecznie!
Miesiąc temu zostałam właścicielem kotka, który obecnie ma 4 miesiące. Wiedzę na temat żywienia kota zdobywam głównie z internetu, choć przyznam, że właścicielka hodowli , bez podania nazwy, skłania się ku zasadom BARF (takie zasady żywienia kociąt mi przedstawiła).
I szukając wiedzy trafiłam tutaj.
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2013-10-27, 08:38
Witaj :)
Tufitka napisał/a:
skoro w hodowli jadał BARF nie powinieneś mieć problemu z jego przestawieniem
Z tym, to bywa różnie. Czasami te szelmy w nowych domach udają, że nie lubią niczego, co jadły w domu rodzinnym. A nowy właściciel umiera z przerażenia, że jego nowy domownik zaraz umrze takoż, za to z głodu. I kapitulują i podają różne fast foody ;)
Myślę, że mam szczęście, bo mój kocurek nie wybrzydza, choć z drugiej strony ja, zgodnie z zasadami, zaczęłam go karmić w sposób zbliżony do tego, co miał w hodowli. Natomiast zasady BARF bardzo do mnie przemawiają i uważam je za rozsądne i logiczne. Brakuje mi jednej rzeczy: jakiejś książki, czy broszury na ten temat. Nie będę eksperymentować na kocie tylko się najpierw do tego przygotuję.
Jest to mój pierwszy kot (zawsze miałam psa a raz papugę), więc po prostu wszystkiemu się przyglądam i jestem w stałym kontakcie z weterynarzem i panią z hodowli. Kociak ma 4 miesiące, waży 2,7kg (brytyjczyk). Ma sadełko na brzuszku - to moja wina bo chyba za dużo daję. Ale tak jak mówię, muszę zaobserwować co się dzieje i zmodyfikować zasady (głównie ilość).
Ja wiem, że nie można i nie robię tego. Muszę jednak kontrolować sprawę , żeby nie stał się grubaskiem. Jak pisałam, jestem na etapie zdobywania wiedzy i jestem przekonana, że z moim Paryskiem całkowicie przejdziemy na BARF-a. Małemu smakuje surowe mięsko - dostawał je codziennie w hodowli, dostaje i u mnie. Mam natomiast wrażenie, że z suplementacją jest nie całkiem w porządku i to sobie dopracuję. Mały preferuje karmę mokrą. Ma co prawda dostępna suchą, ale je nie więcej niż kilka chrupek dziennie. Jak się nauczę to zamieszczę jego zdjęcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum