Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2013-04-21, 20:45 Przerabiane noże do szarpaka
O żesz!
Ja mam maszynkę Zelmer Diana "8". Wiem że nożyk tam jest chyba dwustronny...ale symbolu samego nożyka nie wiem gdzie szukac Bo ja taka zdolna technicznie jestem
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1576 Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-22, 08:01
Mam zelmer 986 - nożyk jednostronny, ma 5 cm, ale pisze na nim 8. Powinnam kupić też nóż jednostronny i do niego sitko szarpak ? (ten dwustronny rozumiem nie będzie się nadawał?)
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-22, 09:35
Numer nożyka jest umieszczony na nożyku lub sitku. Jak jest 5, to zamawiamy rozmiar (numer) 5, jak 8, to 8, itd.
gerda, jak na nożyku jest cyfra 8, to masz numer 8. Aby móc siekać mięso potrzebny jest szarpak. Jeżeli masz własny to nie musisz kupować u mnie tego sitka
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2013-04-22, 10:38
Gerda, szarpak to jest właśnie sitko - takie śmieszne - ma tylko trzy otwory w kształcie rozlanej kropli wody. Sitko które masz to zwykłe sitko z grubym oczkiem.
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1576 Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-22, 12:05
No dobra - to do czego służy ten nożyk tylko z dwoma ostrzami - czemu obcinają z 4 -2 ? Ja mam taki nożyk jak na obrazku od Sojuza - myślałam, że on obetnie 2 ostrza i to będzie właśnie szarpak. Nie mam za to takiego sitka z 3 otworami i nie wiem teraz co mi Sojuz ma kupić.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2013-04-22, 12:44
Sojuz obcinajac dwa skrzydełka nożyka powoduje ze to co mielisz jest mielone znacznie grubiej niż normalnym nożykiem. Ale to nie wszystko - musi być sitko z wielkimi otworami aby te duże kawałki mogły swobodnie wypadać a nie rozmaslac sie na drobnym sitku.
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1576 Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-22, 13:27
Czy mieląc nożykiem z 2 ostrzami i szarpakiem nie otrzymam zbyt dużych kawałków dla kota? Ja mielę na dużych otworach normalnego sitka, a część wołowiny kroiłam nożem w kostki 2/2 cm (do gryzienia) Może takie noże są potrzebne dla psów ?
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2013-04-22, 16:19
gerda napisał/a:
Czy mieląc nożykiem z 2 ostrzami i szarpakiem nie otrzymam zbyt dużych kawałków dla kota? Ja mielę na dużych otworach normalnego sitka, a część wołowiny kroiłam nożem w kostki 2/2 cm (do gryzienia) Może takie noże są potrzebne dla psów ?
Im maszynka większa, tym kawałki z szarpaka będą większe.
Chyba będę musiała zrobić osobny temat o maszynkach, sitkach i nożach
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-08, 05:25
Jak dla mnie dwa skrzydełka noża produkują trochę za małe kawałeczki mięsa. Moja kotka to prawdziwy tygrys i niestety z większym smakiem zajada bardzo duże kawałki mięsa, bo lubi sobie pomlaskać Spróbuję obciąć u siebie jeszcze jedno skrzydełko i zobaczę, jak wtedy wyszarpuje się mięso...
Dla niewtajemniczonych, którzy nie mają takich nożyków. Używając noża, który ma z czterech tylko dwa skrzydełka, w połączeniu z szarpakiem maszynka "wypluwa" bardzo małe kawałeczki mięsa, gdzieś wielkości tych kawałków w saszetkach, a nawet mniejsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum