BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kacze skrzydła
Autor Wiadomość
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-03-06, 14:11   

milena88 napisał/a:
za indykiem się rozejrzę tylko ta kość, szkoda, że niema takiego mięsa z uda bez kości.

Jest mięso z uda indyczego bez kości, ja kupuję je w tesco ale w pierwszym dniu ekspozycji (pilnuję, dopytuję) bo to mięso leży w lodzie do 3 dni. Pałki zawsze z kością.
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
Iowa 


Barfuje od: 6.12.2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 21 Lis 2011
Posty: 372
Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-03-07, 07:54   

Można kupić udziec z kością z indyka, sporo taniej, a widać co się kroi. Jest tylko jedna kość, a zawsze można zupę ugotować, jak się trochę zbierze. ;-)
_________________
...inexplicable catness...
 
 
milena88 


Barfuje od: 8marca 2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 127
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-03-07, 18:06   

Ja dziś wypatrzyłam mięso drobne z indyka za 17zł. Chudziutkie mięsko wielkości polędwiczek kurczaka. Ze spiruliny jednak zrezygnuję przeraża mnie zielona mieszanka. Tokovit 'a już w drugiej aptece nie było :shock:
 
 
maix 
Ekspert


Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2011
Posty: 299
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-03-08, 14:22   

Tokovit u nas też zawsze trzeba zamawiać, zamawiam w aptece jednego dnia, odbieram drugiego. Lepiej opłaca się kupić całe udo z indyka z kostką i ze skórą (nie pałka tylko udo), cena 12-14zł. Te chude kawałki jako dodatek do tłustej kaczuchy mogłyby być.
_________________
Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
 
 
milena88 


Barfuje od: 8marca 2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 127
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-03-08, 15:21   

Drożdże przeszły całkiem smakowicie, porcja z odrobiną alg po ponad godz zjadła przez długie kły , z głodu :hura: Odpycha ją zapach ryb :confused: za godzinkę, dwie podam na talerzyku płyny, puki co po dobroci łosoś i tran :hair:
Opróżniłam puszkę z reszty suchej karmy, którą w strunowe zapakowałam dla zbłąkanych kotów. Pucha bd na suplementy suche , podręczne :-)
Zastanawiam się czy Oleje koniecznie trzymać w lodowce, konserwować" wit. nie będę. Takowit200 w którejś z kolei aptece dostałam za9zł ale był tylko 200 i większy.
Marnie widzę wszystko co jedzie rybą :evil: Algi aż mnie odrzucają :confused:
Mam jeszcze nadzieję, że krew zatuszuję trochę algi, zrobię dniową mieszankę próbną na przyszły tydzień. :food:
edit:
olej z talerzyka zlizany z apetytem a tran hmm tylko liźnięty z ciekawości ale z niesmakiem, nie chce jej podawać na siłę , zje jak zgłodnieje :twisted:
 
 
Skipper 
Ekspert


Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 31 Sie 2012
Posty: 2810
Wysłany: 2013-04-05, 23:14   

maix napisał/a:
Lepiej opłaca się kupić całe udo z indyka z kostką i ze skórą (nie pałka tylko udo), cena 12-14zł. Te chude kawałki jako dodatek do tłustej kaczuchy mogłyby być.


W Carrefour ostatnio kupowałam w promocji po 9,99 zł. :mrgreen:
Eleganckie mięsko - skunksy rzuciły się na surowe, którego kawałek zawsze daję do spróbowania żeby sprawdzić świeżość, jakby tydzień nic nie jadły.
Swoją drogą kot w domu jest znakomitym testerem jakości i świeżości mięsa - u mnie mięso poleży dzień w lodówce i już kręcą nosem :evil:
_________________
Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... :mrgreen: (Zhuangzi 庄子)
 
 
milena88 


Barfuje od: 8marca 2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 127
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-04-18, 16:25   

Zrobiłam nowy przepis ale mam problem
wapń: fosfor oraz z kwasem arachidonowym , biotyna i kwas foliowy.

indyk 1kg
kurczak serce 100g
indyk żołądek 100g
kurczak skrzydełka całe 2kg
żółtko 2
wątroba indyk 100g
tran z wątroby dorsza 8g
mączka z alg morskich 5g
drożdże piwne 4,8g
krew wołowa suszona 55g
takowit E 200 2kapsułki
olej z łososia
mączka ze skorupek 2g
sól himalajska[mam kłodowską]
tauryna 8g
woda 1040g
warzywa 100g [marchew]

Co mi doradzicie, przepis potrzebuję na piątek max na sobotę.
 
 
milena88 


Barfuje od: 8marca 2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 127
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-04-19, 16:10   brakuje białka a niemam wołowiny

Zrobiłam nowy przepis z indykiem[udo] i porcje rosołowe z kaczki brakuje mi białka a jest 33%, nie mam wołowiny, nie wiem co robić :-(
idę kroić mięso
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-04-19, 18:11   

Milena88 :kwiatek:
Z tych składników chcesz zrobić przepis???? Dokładnie z tych??

indyk 1kg
kurczak serce 100g
indyk żołądek 100g
kurczak skrzydełka całe 2kg
żółtko 2
wątroba indyk 100g
tran z wątroby dorsza 8g
mączka z alg morskich 5g
drożdże piwne 4,8g
krew wołowa suszona 55g
takowit E 200 2kapsułki
olej z łososia
mączka ze skorupek 2g
sól himalajska[mam kłodowską]
tauryna 8g
woda 1040g
warzywa 100g [marchew]

na pierwszy rzut oka już widać, że jest stanowczo za dużo jest skrzydełek!!! mięsa z kośćmi nie powinno być więcej niż 30% w mieszance. Jeśli doliczyłaś warzywa w kalku to się pokazał zaniżony procentowy wynik białka. Potwierdź składniki, sprawdzę to :-D
 
 
milena88 


Barfuje od: 8marca 2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 127
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-04-19, 19:07   

zmieniłam

indyk udo mięsa 1100g
kurczak serce 100g
indyk żołądek 150g
kacze grzbiety 1000g
mięso z kaczki 1000g
płuca kaczki 50g
żółtko 2
wątroba indyk 150g
warzywa 80g [marchew]

tran 7,9g
mączka alg 5,5g
drożdże 6,7g
krew susz 39g
takowit200 1,9kaps
olej 40g
m.skorupek 0,8g
sól 11g
tauryna 8g

woda 2700g


a skrzydełka zawsze dzieliłam i oddzielałam mi mięso, duże kości wyrzucałam-ale to już nieważne mam kacze sierze grzbiety i są fajniejsze do obróbki


na teraz nie mam wołowiny ale myślę później dokupić i oddzielnie dodawać i już


edit: dodając nawet 2kg wołowiny i dodatkowe suple i tak wychodzi tylko 40%białka

nie ogarniam :confused:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-04-19, 19:38   

Cały czas mi się wydaje że tych kości z kaczki jest stanowczo za dużo. Grzbiety to same kości i znowu 1kg, Ciężko te grzbiety zakwalifikować w kalku :( jeśli liczyć te grzbiety jak grzbiety z kurczaka to fosfor i wapń dużo ponad normę, tłuszczu za mało. Białko też ma za niski poziom. Nie potrafię Ci pomóc :-( a w kalku nie doliczaj warzyw w przepisie poziom białka procentowy się zmieni.
 
 
milena88 


Barfuje od: 8marca 2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 127
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-04-19, 20:19   

dodam 1kg wołowiny i100g smalcu gęsiego to jeszcze 10%bd brakowało do normy białka, jeszcze poczytam, rano po wołowinę popędzę

jak się pozbyć kwasu arachidonowego z ostatniego poziomu w kalku????


już widzę coś, trzeba było kupić pierś zamiast uda z indyka :-x , nic nie mogę tego wyrzucić co mam

sam olej ma sporo tego kwasu a. jak to możliwe by zmieścić się w normie :-(


zmieniłam na 100 wątrobę bo by nie było nadwyżki wit.A aby nie szkodziła w nadmiarze :kciuk:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-04-19, 22:33   

Milena88
Pisze Ci, tylko tłuste mięsa się dla kota nadają !!!! Żadne piersi!! ani z kurczaka ani z indyka!! To udo co masz znacznie lepsze jest od piersi.
Najlepsze tłuste mięso, nie trzeba potem tłuszczu dodawać. A jaką wagę ma kot wogóle??
Bo ilość białka możesz wyliczyć z pozycji suma w kalku, dzielisz te sumę przez ilość dni na które jest mieszanka i przez wagę kota i wyjdzie Ci faktyczna ilość białka w gramach na kg.m.c kota na dzień i jak będzie około 5g i więcej to jest wystarczające. Nie musisz się martwić poziomem kwasu, ważniejszy jest poziom fosforu i wapnia i magnezu. Te mają być w normie a nawet poniżej.
 
 
milena88 


Barfuje od: 8marca 2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 127
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-04-20, 08:13   

Właśnie tym kwasem się martwiłam i to mnie zbiło z tropu. Wszystkie tłuste i przerośnięte.
Kot ma 4,600[waga z grudnia jak byłyśmy na szczepieniu] i taka jej się utrzymywała więc na barfie nie powinna przytyć.
Jak zużyje olej w płynie to do kolejnych mieszanek będzie łosoś kawałku.
 
 
Iowa 


Barfuje od: 6.12.2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 21 Lis 2011
Posty: 372
Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-04-20, 11:20   

Milena, olej z łososia ma inne przeznaczenie niż sam łosoś. Olej ma dostarczać kwasy Omega-3, a łosoś witaminę D.
_________________
...inexplicable catness...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne