Mam 2letnią Kotkę, która preferuje surowe mięsko, zarówno wołowe jak i wieprzowe. Puszki są fuj Chrupki je w bardzo małej ilości 15-20 g na dzień. Zauważyłam, że Kota ma rozwolnienie z krwią, gdy chrupki mają większą ilośc kukurydzy. Zmieniłam więc w porozumieniu z wetką karmę na RC Sensiblle i Hypoallergenic, a teraz wprowadzam Applawsa. Robiłam Kotce badania o profilu nerkowym i kreatynina waha się od 1,013 do 2,045 mg/dl;mocznik zaś jest lekko poza górną granicą: 73mg/dl. Kotka ma też ciężar właściwy moczu dośc wysoki więc wetka stwierdziła, że to może być problem przednerkowy. Proszę o radę jak żywić Kotką surowym mięskiem aby JEJ NIE SZKODZIĆ. Kotka nie za bardzo piję wodę i nie za bardzo lubi ryby.
Przeczytałam dzisiaj dość dużo o Barfie i przyznam się szczerze, że coraz bardzije zaczęłam się gubić.
Proszę o podanie możliwie najprostrzego przepisu dopóki nie kupię (mam nadzieję, ze ktoś poradzi tego co niezbędne do mieszanki).
Witaj Ateno
Nie taki straszny, uwierz. Sama początkowo byłam przerażona i lekko spanikowana, ale jak się bardziej wgryzłam w forum, to pewne rzeczy jednak zaczęły się układać, poza tym jest tu naprawdę wiele osób, które można poprosić o pomoc :)
Jeśli mogę ci coś poradzić - nie podawaj kotce wieprzowiny, szczególnie surowej. Mięso może być zarażone wirusem choroby Aujeszkyego, która dla zwierząt jest bardzo niebezpieczna.
Na dzień dzisiejszy kupiłam i zmieliłam serca i żołądki z kurczaka. Mam też w domu świeżą wieprzowinę. Czy mogę stworzyć z tego jakąś mieszankę na prędce dopóki nie dokupię suplementów jak tak to w jakich proporcjach?
Słyszałam o chorobie Aujeszkyego i rozmawiałam o tym z wetką kotki - powiedziała, że Polska jest już raczej wolna od tej choroby a tu....
Dlatego właśnie wolę nie podawać wieprzowiny. Nie zaryzykuję, za bardzo kocham moje sierści.
Co do mieszanki bez suplementów - myślę, że tak "naprędce" możesz dodać do tego surowe żółtko (sparzone!), a ja dodałabym jeszcze np. trochę mięsa z udźca indyka (ze skórą) lub wołowiny jak na gulasz. Na ile przejrzałam przepisy dla nowicjuszy z Receptariusza, to w 1 kg mięsa do mieszanki jest 150 g podrobów.
Ja na razie będę bazować na przepisach zamieszczonych przez maix - o stąd: http://www.barfnyswiat.or...der=asc&start=0
(te początkowe) oraz na jeszcze kilku stworzonych dla kociąt, które są w dalszej części, bo moje miauczydła mają dopiero 7. miesiąc.
To, co mi przyszło do głowy - koniecznie odezwij się na pw do Hebe, aby uzyskać dostęp do kalkulatora. Bez tego trudno radzić, bo oprócz zaw. tłuszczu i białka trzeba dobrze zbilansować wapń i fosfor. Na oko to trochę jak wróżenie z fusów...
_________________ Czy są na forum taje i tonki?
Ostatnio zmieniony przez Antinetka 2013-01-18, 15:40, w całości zmieniany 1 raz
Wymieszałam właśnie żołądki z sercami i dałam troszkę wołowinki, ale chyba źle zrobiłam, bo zmieliłam. Moja kota chyba nie lubi mielonego (albo nie lubi podrobów, koty mojego taty w ogóle ich nie jedzą) bo pokrojoną wołowinkę wciągnęła. Wczoraj dawałam żółtko (oczywiście sparzone), czy żółtko można dawać codziennie, czy wymieszać na cały kilogram mięsa?
Ja bym nie dawała codziennie żółtka, wydaje mi się, że to sporo za dużo. Dodałabym je do mieszanki i tyle, ewentualnie jeśli chcesz podawać żółtko osobno, to np. raz na 1-2 tygodnie całe.
Co do zmielenia całości - a gdybyś dorzuciła do tego jeszcze kawałek mięsa, które kota lubi, ale w postaci pokrojonej na kawałki i wymieszała wszystko razem? Może w takiej formie przejdzie?
U mnie jest tak, że kita woli mielone albo drobno krojone, a kiciurowi jest mniej więcej wszystko jedno, z tym, że z kawałkami ma więcej frajdy. Wyciąga je sobie z miski, rzuca na podłogę i poluje A wydaje przy tym dźwięki w stylu "Jestem kot dziki tygrys"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum