Ptak z rodziny kaczkowatych, udomowiona pomiędzy 3500r. p.n.e a 2500r. p.n.e. w południowych Chinach, forma kaczki krzyżówki.
Kaczki dzielimy na trzy rasy - nieśną, mięsną oraz ogólnoużytkową.
W Polsce najbardziej popularną jest kaczka pekińska, potocznie nazywana kaczką Pekin, oraz kaczka piżmowa nazywana kaczką barbarie, posiadająca mięso mniej tłuste od "pekinki", ciemnoczerwone, podobne w smaku do dziczyzny.
Tuszka kaczki piżmowej
Tuszkę kaczki dzielimy w identyczny sposób jak kurczaka czy indyka:
Udka
Skrzydła
Piersi
Korpus/porcję rosołową
Korpus pocięty na mniejsze kawałki, łatwe do zjedzenia:
Możemy mieć troszkę problemu podczas wycinania piersi z korpusu, zabieramy się za to w inny sposób niż u kurczaka czy indyka.
Sposób wycięcia filetów z piersi kaczki
Pierwsze cięcie prowadzimy pośrodku piersi, na mostku
Nóż układamy przy grzbiecie mostka i prowadzimy cięcie przy kościach w stronę boczną tuszki, obojczyk staramy się zostawić przy tuszce, jego odcięcie może być kłopotliwe.
Tak samo postępujemy z drugą stroną
Wartość odżywcza tuszki kaczki (100g)
Tłuszcz - 28g (przedział wartości tłuszczu w kaczej tuszce jest bardzo duży i waha się między 18 a 40g)
Białko - 13,5g
Sód 74mg
Potas 271mg
Wapń 11mg
Fosfor 203mg
Magnez 19mg
Żelazo 2.4mg
Cynk 1.9mg
Miedź 0.3mg
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 16 Wrz 2011 Posty: 299 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-10-03, 01:18 Kaczka - dyskusja
Ja przy tobie harpio udoskonalę swe umiejętności kulinarne mam jednak wątpliwości odnośnie tych wartości odżywczych w tuszce kaczki - jak to w tuszce? całej tuszce z kośćmi?
Chciałam jeszcze dodać w temacie kaczka, że bodajże Tuwim powiedział kiedyś, że piękna kobieta jest jak kaczka - za dużo na jednego, za mało na dwóch
_________________ Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 887 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-10-03, 06:58
Ja ostatnio zakupiłam korpus kaczki ze sporą pozostałością mięsa i dużą ilością skóry. Zapłaciłam jakieś 4zł. W domu odzyskałam z korpusu tyle mięsa ile się dało, skóry także. Wcześniej nie dawałam kaczki, ponieważ nigdzie nie znalazłam i bałam się że Lucek nie będzie chciał jeść, jednak on wciągnął próbną porcję jak odkurzacz
Tylko teraz nasunęło mi się pytanie: mam to traktować jako mięso kaczki ze skórą w kalkulatorze? W kalkulatorze jest też pozycja "kaczka" i tutaj chodzi o całką kaczkę z kośćmi, wszystkimi wnętrznościami itd?
Barfuje od: 5 miesięcy
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 35 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2011-10-09, 21:00
A ja jestem zdegustowana smakami moich kotów .
Udało mi się kupić świeżą nie mrożoną kaczkę , zapitalam zadowolona do domu , obieram te mało mięsne ptaszydło , doprawiam a moje koty zadarły ogony do góry i zrobiły wymarsz z kuchni , nawet małe nie chciały grrrrr
Mój biedny TŻ lubiący kaczkę pieczoną dostał na obiad pierogi z mięsem ...
I jak tu nie kochać facetów
Meri
Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012 Posty: 863 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2012-08-25, 12:50
Kaczka okazała się smaczna, chociaż skóra z niej już nie jest taka apetyczna...
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-08-26, 10:03
Bianka 4 napisał/a:
A ja ostatnio miałam skórę i tłuszcz kaczy.... i nie znalazłam tego w kalkulatorze - stąd pytanie - traktować to jako skórę kurzą, czy indyczą
Na szybko nie znalazłam wartości kaczej skórki, ale jest ona o wiele bardziej zasobna w tłuszcz od indyczej i kurzej, kaczka tak na prawdę jest ptakiem chudym, większość tłuszczu jaki posiada zawarty jest w skórze
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 19 Kwi 2012 Posty: 542 Skąd: warszawa
Wysłany: 2012-10-15, 20:38
To ja mam takie pytanie- czy kaczka jest lepsza, czy gorsza od innych mięs, z naciskiem na kurczaki?
Co ona żre, jak się to to chowa?
Czy może być podawana jako zdrowsza alternatywa dla kury? Intuicyjnie wydaje mi się, że jest mniej napakowana hormonami i antybiotykami, ale może jest ktoś, kto zna Fakty?
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-10-15, 21:17
Myślę, że co nie co można wyczytać w podstawowym poradniku odchowu kaczek rzeźnych. Wyglada, że karmione są w zasadzie tak samo/bardzo podobnie jak kuraki i raczej nie spodziewałabym się super lepszych warunków. Zwłaszcza biorąc pod uwagę zdania takie jak "Celem odchowu kaczek jest uzyskanie w możliwie najkrótszym czasie, przy małym zużyciu paszy, ptaków o dużej masie ciała nadających się do uboju."
Tu xródło - poradnik taki właśnie
http://www.kpodr.pl/index...-kaczek-rzenych
poza tym mięso kacze od mięsa kurzego chyba trochę różni się składem?
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2012-10-15, 21:21
Ale kaczki zyją na wolności w dużych stadach, nie da się ich hodować jak kuraków małych klatkach, i nie podaje im się antybiotyków i sterydów w takich ilosciciach
Wszystko jest zdrowsze niż kurczak
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 19 Kwi 2012 Posty: 542 Skąd: warszawa
Wysłany: 2012-10-16, 16:05
Czyli są nieco bardziej wege Kiedyś Cejrowski tak określił argentyńskie stada krów na steki- biegające całe życie po pampach. Do jedzenia mięsa mnie to nie przybliżyło, ale zdecydowanie wolność i komfort życia tych zwierząt do mnie przemówiły.
Ale czy kacze mięso (nie mówimy o kaczce ustrzelonej na polowaniu) na pewno mniej jest napakowane chemią niż drób, znaczy się kura?
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 19 Kwi 2012 Posty: 542 Skąd: warszawa
Wysłany: 2012-10-16, 16:15
W tym tekście, który podaje ciocia_mlotek faktycznie nie wygląda to źle, no może poza parowaniem fomaldehydem o antybiotykach nic nie mówią, ale ptaki chociaż łażą po słońcu i dostają zielonkę.
Ola W.
Barfuje od: 6 lat
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 28 Mar 2012 Posty: 23 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-10-16, 18:36
Zofijówka napisał/a:
To ja mam takie pytanie- czy kaczka jest lepsza, czy gorsza od innych mięs, z naciskiem na kurczaki?
Co ona żre, jak się to to chowa?
Czy może być podawana jako zdrowsza alternatywa dla kury? Intuicyjnie wydaje mi się, że jest mniej napakowana hormonami i antybiotykami, ale może jest ktoś, kto zna Fakty?
Kaczki podobnie jak kurczęta brojlery w chowie tzw. wielkotowarowym utrzymuje się zazwyczaj w zamkniętych pomieszczeniach (brojlerniach), raczej nie na wybiegu. Podobnie jak kurczęta - na ściółce. Karmione są podobnymi paszami.
Od kilku lat jest zakaz stosowania w żywieniu zwierząt hormonalnych stymulatorów wzrostu i antybiotyków paszowych, więc żadne z tych mięs nie powinno być tym "napakowane".
Te dwa gatunki mięs różnią się składem, ale jeśli chodzi o sposób utrzymywania zwierząt to w sumie jest podobny.
Takie są fakty
A parowanie formaldehydem to popularna metoda dezynfekcji (nie tylko pomieszczeń, ale też np. jaj wylęgowych).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum