Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 664 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2024-07-04, 15:24
W jakim wieku jest koteczka?
Konsultowałaś te wyniki z wet.?
glukoza może być wynikiem stresu,lekko podwyższona kreatynina,,może''świadczyć,że coś
zaczyna dziać się z nerkami.Tak samo podwyższona tarczyca może informować,że nerki
zaczynają szwankować i odwrotnie nerki = tarczyca.
apple Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 438 Skąd: warszawa
Wysłany: 2024-07-04, 21:51
Bercia
Z góry zaznaczę, że nie jestem specjalistką w tym temacie, dzielę się bardziej przemyśleniami bo mój kot choruje i jest leczony na nadczynność tarczycy. Ale mój Rudolf ma 15 lat.
Twój kot jest bardzo młody, nadczynność tarczycy w tym wieku byłaby nietypowa. Czy Axel od zawsze był taki aktywny i dominował, czy to się zmieniło ostatnio ? Czy pochodzi z hodowli i w związku z tym wiadomo coś czy jego rodzice mają problemy z tarczycą ?
T4 jest niewiele podwyższone i bardzo mnie zdziwiło, że nawet jeżeli weterynarz uznał, że mamy do czynienia z nadczynnością, zalecił dawkę 5 mg. To dzienna dawka, czyli 2,5 mg 2 x dziennie rano i wieczorem, czy po 5 mg 2 x dziennie ?
Nawet jeżeli to dzienna dawka, to i tak duża, najmniejsza wynosi 1,25 mg 2 x dziennie. I jeżeli już wdrożyć leczenie, to wg mnie tą najmniejszą dawką. Ale ja bym jeszcze zaczekała i powtórzyła badanie, głównie jednak T4. TSH w ogóle u kotów raczej się nie robi, to jest badanie "pierwszego rzutu" u ludzi.
Czy nie podajesz może kotom dodatkowo biotyny ? Z tego co słyszałam, biotyna może wpływać na podwyższenie poziomu T4.
Zrobiłabym też usg tarczycy u dobrego operatora.
Napisz, skąd jesteś, może uda się podpowiedzieć kogoś dobrego, o ile nie znasz sama.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2024-07-05, 11:04
Shelby, napisz proszę w jakim wieku jest Twoja kotka. Przepisy faktycznie warto stosować różne. Pamiętaj, że przepisy są przybliżone i nigdy nie będzie idealnie jak w laboratorium. I wiadomo - jak u ludzi, zawsze lepiej jeść chociaż trochę różnorodnie. Możemy pomóc z ułożeniu jeszcze jednego przepisu albo też - jest kalkulator na telefon też. Starałam się go zrobić dość prosto do "wyklikania". Na YouTube można znaleźć filmiki jak wygląda aplikacja.
I czy mogłabyś podesłać jak wygląda ten przepis, z którego teraz korzystasz?
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość :)
14-letnia kotka Łapka miała badania kontrolne. Wet stwierdził że ok, ale zasugerował, że kreatynina wskazuje na zbliżanie się do niewydolności nerek i radzi przerzucić się na karmę early renal. Kotka je w zasadzie tylko suche, czasami zje surową wołowinę, trochę wątróbki. Miała usunięte kilka zębów, miewa stany zapalne dziąseł. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników i sugestie :)
Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Wyniki krwi wyglądają bardzo dobrze, wręcz jakby na zachętę, a przynajmniej dowód, że można jeść chrupki i być zdrowym na starość
Weterynarz chyba chciał sprzedać określoną karmę, albo gadał, żeby coś pogadać w ramach uzasadnienia czasu wizyty. Gdybyś miała porównanie z wynikami sprzed roku, można by analizować zaszłe zmiany, a tak nie wiesz, czy kotka nie trzyma tej formy od np 5 roku życia i utrzyma ją jeszcze dobre kilka lat, bo czemu by nie.
Profilaktycznie to warto zrobić usg jamy brzusznej i jeśli nie będzie oznak spadku formy powtórzyć badanie krwi za pół roku lub nawet za rok.
Mniej stresu (mniej zamieszania) zawsze najlepiej służy kotu
małga,
dziękuję za odpowiedź, mam wyniki sprzed 2 lat (zasadniczo wszystko się mieściło w normach, kreatynina była nieznacznie niższa:
Kreatynina 124,2 umol/l (norma 1,00-168,0)
Mocznik 10,2 mmol/l (5,00-11,3)
ALT 56,7 U/l (0-91,0)
AST 28,1 U/l (0-59)
Maciejka została znaleziona przez Stowarzyszenie w sierpniu 2022 w słabym stanie – wychudzona, odwodniona, z pasożytami, z infekcją płuc (długo była leczona antybiotykiem marfloxin), problemami z uzębieniem, problemami skórnymi. Ze względu na jej historię, dokładny wiek jest nieznany, ale raczej ma więcej niż 8 lat (niektórzy weterynarze dają jej ponad 10 lat).
Do mnie na dt trafiła w listopadzie 2022, pięknie odkarmiona, ale ze względu na infekcję płuc nie można było jej operować na ząbki. Na początku, na każdą wizytę weterynaryjną trzeba było podawać jej gabapentynę (ogromny stres+ból powodował, że była prawie nieobsługiwalna w gabinecie).
W grudniu 2022 nasza Pani Weterynarz zdiagnozowała u niej nadczynność tarczycy – od tamtej pory przyjmowała 5mg thiafeline/felimazole dziennie. Dodatkowo zdiagnozowano u niej nadciśnienie z lekkim przerostem serca (diagnoza z grudnia 2022, podłoże nieznane, ale najprawdopodobniej stresowe, od tamtej pory przyjmuje atenolol 6,25mg/dzień). Kotka jest po usunięciu większości zębów ze względu na FORL (zostały jej 3 kły) – przeszła 2 zabiegi ekstrakcji zębów w marcu i w październiku 2023 w znieczuleniu wziewnym. W maju 2023 kotka została poddana zabiegowi kastracji w znieczuleniu wziewnym, wcześniej przyjmowała Proverę 5mg, bo priorytetowy był zabieg sanacji+ekstrakcji, po wyleczeniu infekcji płuc.
W ostatnich badaniach krwi miała podwyższoną kreatyninę (190umol/l – norma 1-168 µmol/l) oraz mocznik (11,4 mmol/l – norma 5-11,3 mmol/l), stąd podejrzenie początku problemów z nerkami. W październiku przeszła też diagnostykę składającą się z:
badań krwi (morfologia, jonogram, biochemia – w tym m.in. profil nerkowy, profil wątrobowy, mocznik, kreatyninę, glukozę i fruktozaminę),
kontrolnego T4 – w wyniku wzrostu stężenia hormonu zwiększona została dawka felimazole do 6.25 mg/dzień,
echo serca - ciśnienie ma w normie, cechy przerostu zniknęły, nadal przyjmuje atenolol ze względu na problemy tarczycowe,
usg jamy brzusznej - brak niepokojących zmian w obrazie, niestety nie posiadam opisu,
badania moczu pobranego poprzez punkcję - parametry są na odpowiednich poziomach, w posiewie brak drobnoustrojów,
rtg klatki piersiowej - obraz prawidłowy, również nie posiadam opisu
Na co dzień kotka dostaje tackę 100g mokrej karmy Rosie’s Farm (nie zawsze zjada całość), kilka smakołyków (mięsko suszone z Cosma lub Dreamies) oraz ok. 20g suchej karmy Applaws. Od jakiegoś czasu grymasi przy zjadaniu mokrego jedzenia, dlatego został włączony Mirtor 15mg ¼ tabl. co 3 dzień – pozytywnie wpływa na poprawę apetytu na mokre jedzenie. Aktualnie kocia waży 2,7 kg, ale w ciągu ostatniego roku najpierw przytyła 0.3kg, później schudła 0,3 kg.
Chciałabym dołożyć kotce BARF jako urozmaicenie diety, bo surowe mięso nawet lubi (2-3 razy w tygodniu dostaje surowiznę wielkości paznokcia małego palca). Na razie dużo czytam i próbuję sobie usystematyzować wszystko czego udało mi się dowiedzieć, a za jakiś czas będę chciała też z Wami skonsultować pierwsze przepisy.
Proszę też o pomoc w rozpoznaniu, czy to już jest odpowiedni moment na wdrożenie diety o obniżonej zawartości sodu i/lub fosforu. I czy faktycznie wyniki mogą wskazywać na początki problemów z nerkami.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2024-11-19, 10:19
paunie, wydaje mi się, że ogólnie wprowadzenia barfa i tak będzie dobrym wyjściem. U mojej kotki też samo wyeliminowanie z barfa jodu też bardzo poprawiło wyniki T4 (chociaż drze pyska w nocy dalej). Myślę, że barf z węglanem wapnia, bez jodu, z ewentualnym obniżeniem sodu będzie super opcją jak będzie chciałą jeść. U mojej kotki, która ma wyniki kreatyniny i mocznika trochę powyżej normy (chociaż kreatyninę zawsze miała tak na granicy, ale też od zawsze jest na barfie), to nefrolog zaleciła podawanie codziennie 1/2 saszetki Porus One i Flora Balance.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
U mojej kotki też samo wyeliminowanie z barfa jodu też bardzo poprawiło wyniki T4 (chociaż drze pyska w nocy dalej).
Problem zniknął, przyzwyczajenia zostały
Hebe napisał/a:
U mojej kotki, która ma wyniki kreatyniny i mocznika trochę powyżej normy [...], to nefrolog zaleciła podawanie codziennie 1/2 saszetki Porus One i Flora Balance.
Podpytam o to naszą Weterynarz, dzięki za wskazówkę.
Problem z chrupami jest taki, że ona się blokuje i za nic w świecie nie zje, dopóki nie dostanie kociego chipsa. Potrafi 2-3 tygodnie jeść już same mokre puchy, a nagle jej się coś odkleja i bez porcji suchego ona jeść nie będzie wcale. Wtedy próbuję dosmaczać sosikami, które normalnie uwielbia, podawać same sosiki lub zupki, przetrzymywać z mokrym do 24h (nakładane świeże w porach posiłków). Cykam się dłużej nie dawać jej jedzenia. To przetrzymywanie nie daje też dobrych rezultatów - ona bez chrupków woli umrzeć z głodu, a jeśli zjada mokre, to są to mikroskopijne ilości i dalej strajk. No, a jak już podam suche, to cofamy się do punktu wyjścia i przestawianie zaczyna się od nowa Taki miszmasz też na pewno nie jest dobry dla jej organizmu, choć pewnie lepsze to, niż niedobory kalorii.
Podstawą na tym forum jest unikanie suchej karmy pod każda postacią jak ognia. Suche karmy wyciągają wodę z kota a wiadomo, że nerkowce tej wody potrzebują więcej
[...] dokładaj mu wody lub dopajaj go tak 3-4x dziennie po 10-20ml wody lub dolewaj do jedzenia.
Oprócz wykluczania suchego żarła, zaczęłam też kocię dopajać wodą, a w grudniu powtórzymy wyniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum