Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 668 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2024-03-03, 21:44
Pamiętaj,że kot ma bardzo słaby smak,ale bardzo dobry węch,dlatego najchętniej sięgnie po
taki rodzaj jedzenia,który atrakcyjnie pachnie.Zmiany diety nie robi się ot tak z nudów.Robi się ją,
by zapewnić zwierzęciu lepsze warunki bytowania,lepsze zdrowie i samopoczucie.Dlatego nie wolno
się poddawać już na starcie!Znajdź coś,co kotka lubi jeść,może to być np;przysmak,smakowy sosik,
czy jakąś karmę,którą do tej pory jadła.Próbuj jej polewać lub wymieszać jedzonko,jako sposób na nakłonienie do zjedzenia tej mieszanki.Może przestanie się buntować i zacznie jeść.
apple Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 438 Skąd: warszawa
Wysłany: 2024-03-04, 22:39
Marzenako,
Felini to dodatek, który wielu kotom nie odpowiada.
Podobno ma metaliczny zapach czy posmak - ja nigdy nie stosowałam, bo od razu naczytałam się że koty nie za bardzo tolerują.
Najlepiej po prostu robić barfa z naturalnych suplementów, możesz zacząć od najprostszych typu wapń i tauryna, wit. E (Tokovit).
Te suplementy na ogół są dobrze odbierane przez koty, nie przeszkadzają im.
Potem stopniowo dodawać drożdże suszone, krew suszoną.
Możesz skorzystać z któregoś z gotowych przepisów w wątku nerkowym.
Polecam na bazie łaty wołowej, bo to mięso, które ma najmniej fosforu i białka.
Oczywiście przepis bez kości.
Jest jeszcze inne wyjście, inne suplementy gotowe w postaci Easy Barf'a.
Wiele osób zaczynało z Easy Barf'em, ja też. Kotom nie przeszkadza.
Tyle, że niestety obecnie nie jest dostępny w Polsce.
Można go kupić np. w Niemczech https://www.lillysbar.de/...1519.sf/de_AT/?
Stosując ten dodatek trzeba jeszcze suplementować np. żelazo, bo w Easy Barf'ie go nie ma, wapń też trzeba dodawać.
Masz rację, że mięso z Felini pachnie metalicznie. Zrobię, jak radzisz, zacznę od najważniejszych kilku suplementów.
Kocilka nie lubi krówki, lubi ptaki i świnkę. Zrobię z tymi mięsami. Kalkulator mam od wczoraj. W obsłudze łatwy, gorzej jest z tym co dodać i ile, aby zachować odpowiednie proporcje i stosunki, ale i to przyjdzie razem z doświadczeniem.
Myślałam nawet, aby poprosić doświadczonych barfiarzy o zrobienie pierwszego przepisu dla kiciochy, ale nie chcę zawracać głowy. Jak mi się nie uda coś sensownego stworzyć, to na pewno poproszę o pomoc.
Wlałaś otuchę do mojego serca. Jeszcze raz dziękuję
Przyznam się bez bicia , że za wiele nie czytałem o diecie dla kotów z chorobami nerek. Ale prawdopodobnie będę chciał taką zastosować dla mojego kota który jak się okazało ma chore, częściowo niewydolne nerki.
Poniżej wkleję jego badania krwi a w najbliższym czasie dołączę wyniki badań moczu. Z USG wyszło, że część nerek kota nie pracuje już w pełni.
Kot nie miał jakichś szczególnych objawów chorobowych, może troszkę więcej pił poprostu a poza tym w normie. Weterynarz zaproponował dietę nerkową i na kolejne spotkanie jak już będą wyniki badań moczu ma mi podać przykładowe propozycje karm pod dietę nerkową. Ale wydaje mi się, że pewnie nie będzie to najlepsza dieta a dodatkowo drogowa i pomyślałem i barfie, wet mówi, że jak najbardziej jeśli chcę.
Dlatego chcę zgłębić temat i może pomożecie coś w jakimś ułożeniu karmy albo może propozycje gotowych, "jadłospisów" supli itd
Kot to 9 letni ok 5kg kastrowany samiec. Będziemy wdzięczni.
Poniżej krew może jutro dodam mocz.
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 668 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2024-04-08, 06:22
Te podwyższone parametry;wątroby,trzustki,tarczycy mogą mieć związek z chorobą nerek,z którymi ewidentnie coś się dzieje.
Pewnie,że pomożemy w ułożeniu jadłóspisu dla waszego kocurka!
Barfuje od: 03.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 13 Wrz 2013 Posty: 260 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-04-22, 20:14
aina Kiedy ja poszukiwałam dobrego preparatu, jakies 2 lata temu lypex uchodził za najlepszy wśród wetów do , których mam zaufanie. Chodziło głównie o mikrokapsułkowanie enzymu tak by stawał sie aktywny dopiero w jelitach i dzieki temu nie powodował nadzerek w gornej części przewodu pokarmowego. Ludzki kreon travix ma chyba podobny skład i też jest w takiej technologii, ja dalej uzywam lypexu.
aina Pomogła: 2 razy Dołączyła: 13 Paź 2016 Posty: 344
Wysłany: 2024-04-24, 21:28
krysko
szukając "idealnych" enzymów bez dodatkowych syntetycznych związków chemicznych ( czy chociażby np.inuliny,którą dagnes krytykuje nie tylko w podawaniu kotu) , na francuskiej stronie o nazwie arovet , w składzie lypexu widnieją:kwas metakrylowy(możliwe,że do tego mikrokapsułkowania),cytrynian trietylu,
symetykon
(możliwe,że szukam dziury w całym,chyba zdecyduję się na lypex)
Jednemu z moich kotów (Rico) zaczynają niestety nerki siadać - odmówiono mu na miejscu wykonania narkozy do czyszczenia zębów (kot w tej chwili ma już stan zapalny dziąseł) z uwagi na stan nerek - wysoka kreatynina i SDMA. Orientuje się ktoś, czy w SpecVet w Warszawie wykonują badania wskaźnika oporu naczyniowego (RI) w tętnicach nerkowych metodą Dopplera ? Dzwoniłam i pytałam, ale pani nie była w stanie mi odpowiedzieć....
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2810
Wysłany: 2024-06-30, 22:11
kryska napisał/a:
Wskaźnik RI mam zawsze podany w opisie usg u dr P.Marcińskiego ( multiwet).
Dzięki, w Lublinie kotu zrobił specjalista od radiologii przy okazji USG brzucha - niestety w górnych granicach normy ma...
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
apple Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 438 Skąd: warszawa
Wysłany: 2024-08-31, 08:44
kryska napisał/a:
aina Kiedy ja poszukiwałam dobrego preparatu, jakies 2 lata temu lypex uchodził za najlepszy wśród wetów do , których mam zaufanie. Chodziło głównie o mikrokapsułkowanie enzymu tak by stawał sie aktywny dopiero w jelitach i dzieki temu nie powodował nadzerek w gornej części przewodu pokarmowego. Ludzki kreon travix ma chyba podobny skład i też jest w takiej technologii, ja dalej uzywam lypexu.
Cześć wszystkim :),
Od jakiegoś czasu przestawiam moją 13-letnią kotkę Pepe na BARF. Ma przewlekłą niewydolność nerek, ale jej stan jest stabilny. Jesteśmy pod stałą opieką nefrologa w warszawskiej klinice weterynaryjnej, a dietę konsultowaliśmy z dietetykiem.
Ostatnie wyniki (12/24):
📌 CRE: 2.3 → 2.1
📌 BUN: 35 → 30
📌 FOSFOR: 4 → 8.5
📌 Ciśnienie: 185 mmHg
📌 Mocz: cw. 1,021, pH 6, białko/kreatynina 0.11
Leki i suplementy:
💊 Mirataz – ok. raz na 2-3 tygodnie, w zależności od potrzeb
💊 Flora Balance codziennie
💊 Multiway Nerki - w zależności czy zjadła czy nie (omega3 dodaje do jedzenia)
💊 Porus One – raz na 1-2 tygodnie
💊 Telmisartan codziennie o stałej godzinie
Od miesiąca stosuję dwa przepisy przygotowane przez dietetyka, które bazują głównie na czerwonym mięsie. Jednak zauważyłam, że Pepe nie zawsze chętnie zjada posiłki – czasem jedzenie zostaje nieruszone przez cały dzień, więc na wieczór dostaje swoją standardową kocią puszkę. Chciałabym wyeliminować puszki, ale widzę, że zdecydowanie bardziej smakuje jej drób niż wołowina czy wieprzowina.
Dlatego przygotowałam przepis oparty na drobiu, korzystając z dwóch kalkulatorów. Porównując wartości z przepisów od dietetyka, zauważyłam pewne braki w mojej mieszance i zastanawiam się, czy mogę podbić pewne składniki, aby bardziej zbliżyć się do proporcji z przepisów dietetycznych. Stosuje tylko te suplementy, które zalecił mi dietetyk (dlatego nie dodaje soli ani jodu)
Będę wdzięczna za każdą sugestię – chętnie podzielę się obliczeniami, jeśli będzie trzeba.
Przepis na 7 dni wyszedł mi:
• 400 g - Kurczak, noga (udo+podudzie), mięso i skóra (12.1% tł.),
• 190 g - Indyk, noga (udo+podudzie), mięso i skóra (3.6% tł.),
• 150 g - Żołądek kurczęcy (2.1% tł.),
• 34 g - Wątroba kurczęca (6.3% tł.),
• 51 g - Dynia, bez skóry, bez pestek, gotowana, purée, warzywa gotowane
• 1 żółtko - Żółtko jaja kurzego, surowe (20 g na żółtko), świeże żółtka jaj
• 7 g - Pokusa RawDietLine Drożdże browarnicze (11,9 mg B1/100 g), drożdże browarnicze, dezaktywowane, proszek
• 2.2 g - Pokusa Omega-3 Fish Oil (34.4% ω-3, 17.3% EPA), oleje z ryb
• 4 g - Ekome Hemoglobina wołowa, suszona krew wołowa
• 4.3 g - Canina Węglan wapnia (36% Ca), węglan wapnia, proszek
• 0.1 g - Pokusa RawDietLine Witamina E, witamina E w proszku
• 1.1 g - Tauryna, generyk, bez dodatków (100%), tauryna w proszku
• 140 ml - Woda
✅ Białko i fosfor są bardzo blisko wartości docelowych.
🔹 Tłuszcz jest lekko niższy, ale mieści się w normie – ewentualnie można dodać troszkę więcej oleju z ryb? np. 5-6 pompek zamiast 4
🔹 Czy Stosunek wapnia do fosforu jest za niski (1.03 zamiast 1.25) – czy to akurat przy chorych nerkach nie jest zaleta? czy powinnam dodać więcej węglanu wapnia?
🔹 Potas jest niższy, więc można dodać więcej warzyw bogatych w potas (dynia, cukinia, bataty).
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1111 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2025-02-20, 09:48
NoxAurora, a mogłabyś podać przedziały norm? Widzę, że mimo podawania leku na nadciśnienie, to ciśnienie jest bardzo wysokie. Dziwi mnie też dawkowanie Porus One. Na opakowaniu (i tak też nefrolog zaleciła u moich kotów) jest, żeby podawać jedną saszetkę raz dziennie. Wiesz czemu tak weterynarz tak zalecił?
Nie wiem w jakim narzędziu jest zrobiony ten przepis. Podejrzewam, że jakbym wrzuciła do BARFnego kalkulatora to mogłoby się to zupełnie rozjechać. Mogę to przeliczyć na BARFny Kalkulatorze i wrzucić przepis jaki mi wyjdzie dla tych mięs i suplementów.
Po co w przepisie warzywa? Czy kotka ma problemy z zaparciami? W kamieniu kotów z problemami nerkowymi przede wszystkim skupiamy się na obniżeniu fosforu (a to osiągamy za pomocą nie dodawania kości i stosowania węglanu wapnia). Białko i tłuszcz są powiedzmy drugorzędne (oczywiście w granicach rozsądku i normy - nie szalejemy w żadną stronę). Brakuje mi w tym przepisie soli i jodu. Czy jest jakiś problem z tarczycą, że tego suplementu nie ma? Czy właśnie dietetyk ze względu na ostrożność zalecił nie dodawanie go?
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum