Barfuje od: 07.2018
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lip 2018 Posty: 17 Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-08-30, 07:59
Wracając do przepisów (poprzedni bez drobiu jednak porzuciłam, bo zapasy się znalazły w zamrażarce na kilka dni a sytuacja jakoś ucichła).
Wracając, bardzo proszę o rzucenie okiem na tą nowość. Dodałam tam masło bo zdaje się mieszanka była za mało tłusta, ale z kolai nie wiem czy nie zbyt mało kalorii wciąż i dużo białka?
Z góry dziękuję
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1089 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-08-31, 12:43
Pantone, to ja zacznę od pytań - czemu marchewka? A jeżeli chcesz mieć bardziej tłustą mieszankę, to może zmniejsz ilość kurczaka i daj więcej tłustej wołowiny (czy tego wołowego rozbratela :D). A jeżeli chcesz jednak dotłuścić "bardziej sztucznie" to może lepiej smalec, a nie masło?
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Barfuje od: 07.2018
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lip 2018 Posty: 17 Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-08-31, 14:40
Racja właśnie mnie ta marchewka z jednej strony kusiła żeby dodać, z drugiej może niepotrzebnie kombinuję. Widziałam w niektórych przepisach warzywa i stąd pomysł.
W każdym razie teraz trochę pozmieniane. Sama nie wiem czy jeśli kot niezbyt aktywny, to tego tłuszczu potrzebuje więcej czy też nie dodawaćjuż? :)
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1089 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-08-31, 18:21
Pantone, ja tam jestem fanem "średniego" podejścia do sprawy :D jak nie przesadzamy w żadną stronę to jest git. Jak raz będzie za chudo to też się nic nie stanie. Byle by było różnorodnie. Bo i tak nie mamy pewności, że mięso które kupujemy ma idealnie takie wartości jak w jakimkolwiek kalkulatorze. Wręcz idę o zakład, że nie ma :D A jakie B:T:W Ci wyszły? A jeszcze zapytam w kontekście kości - w jakim wieku kitku? Pytam, bo kości mają fosforu. Jak kitku młode, to nie ma co się przejmować. Ale jak kitku już starsze, leciwe i z nereczkami już nie takimi eleganckimi, to warto na to zwracać uwagę i tych kości unikać
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1089 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-09-11, 15:36
Pantone, jak ma dobre wyniki fosforu w środku normy czy poniżej, to spokojnie możesz dawać. Jak zauważysz, że ten fosfor w badaniach trochę się zaczyna zwiększać, to ja osobiście bym wtedy przestała
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Kochani, czy robicie barfa z drobiem na surowo? Moje zaraza pluje mi po całej kuchni mieszanką typu surowy gulasz wołowy plus reszta z żaroodpornego naczynia - czyli kurczak indyk i serca plus wątrobka kurze - solidnie przeprażone w piekarniku wraz z sosem własnym, no i suplementy jak zwykle ilości z kalkulatora ... i jestem w kropce. pomijam już koci protest ale czy takie podroby zachowują swoje wartości np wątróbka czy nie pozbawiam jej wit A piekąc ją w piekarniku?
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich
_________________ kto nie kocha kotów w poprzednim życiu był zapewne myszą
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 662 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-09-12, 20:23
Ja akurat wczoraj zrobiłam,ale z perliczki,bo moje futerko po dwóch tygodniach jedzenia tylko
karmy z saszetek sobie zażyczyło mięsko.
Niestety obróbka termiczna zmniejsza przyswajalność białka i rozkłada niektóre witaminy.
Dlatego należy piec lub gotować je jak najkrócej.
Jeśli będziemy podawać tak przez krótki okres czasu podejrzewam,że nic b/złego się nie stanie.
Ba.. mówisz na krótko..ale ch...ra wie co w tym mięsku z kurczaka siedzi i siedzieć będzie, bo na to, by służby weterynaryjne porządnie zbadały i nie dopuściły na rynek, to nie ma co liczyć, chyba, że producenci dostaną w kość jakimiś restrykcjami..a na to też nie ma co liczyć. No nic zacznę poszukiwać nietypowych rzeczy jak bażant czy perliczka, mam nadzieję, że Pan Kot zaakceptuje, pozdrawiam i dzięki
_________________ kto nie kocha kotów w poprzednim życiu był zapewne myszą
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1089 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-09-13, 07:16
Ja ostatni robiąc mieszankę dodałam surowych serduszek z indyka (nie kupuję w Biedronkach czy Lidlu tylko w Makro, chociaż to pewnie nic nie zmienia). Ja sobie tak trochę myślę, że teraz to właśnie w końcu zaczęli badać te kurczaki porządniej, bo zaczęła się robić chryja. Ale i tak mam obawy.
A z ciekawości, to jakiś czas temu trochę googlowałam po bazach, żeby znaleźć jakieś sensowne do weryfikacji mięs i wstawienia jakichś nowych i znalazłam jedną gdzie jest porównanie surowego mięsa i gotowanego. I tak dla przykładu wątroba z kurczaka surowa 100 g ma 2632 µg witaminy A, a gotowana (z wodą) 2106 µg, więc jakaś tam różnica jest. To jest akurat tylko jedna baza, nie weryfikowałam tego w innych tak jak mam we zwyczaju, ale jakiś obraz to daje. Będę się temu przyglądać. Ale na pewno w jednorazowych przypadkach jak ten niedobór witamin w barfie będzie występować, to na pewno się nic nie stanie. Szczególnie jak robisz różne mieszanki, a nie ciągle jedną i tą samą.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Dzięki..Z jedzonkiem dla marudy robię różne mieszanki, ogólnie lubi surowe mięso wołowe, kurczakowe ( niestety) i indyka. Mieszankę z kaczymi piersiami żuł długo i niechętnie , wieprzowiny nie tyka i czasem efekt daje suszona polędwica z dorsza - takie cieniutkie suszone cuś z cats plate - rozcieram to i posypuję - zapach nęci i w ten sposób udaje mi się wcisnąc to czego niechciał za diabła ruszyć. A wogóle to trafił mi się wyjątkowo wybredny i marudny niejadek..Podobno kastrowane kocurki tyją, a moje 2,5 letnie szczęście jest bardzo szczupłe a poza tym zdrowe, wyniki są OK , w październiku zrobią mu cały pakiet tzw geriatryczny zobaczymy co wyjdzie, oby nie, wcale tego nie chcę,
Podsumowując - MUSZĘ MU DAWAĆ SUROWE tak postanowił kot.. tylko się boję. Do tej pory mięso kupowałam w Kauflandzie i w osiedlowym sklepiku, ale teraz mam cykora. Acha - mam zamrożoną wątrobę cielęcą tylko nijak mi ją rozmrozić , dodać do mieszanki i apiać mrozić. Pozdrawiam serdecznie
_________________ kto nie kocha kotów w poprzednim życiu był zapewne myszą
To są moje pierwsze kroki odnośnie wyliczeń i nie wiem czy wszystko jest ok, mam też kilka rozkminek :D
Kiciuś jest wykastrowanym kotem który jest dość dużym kotem ale nie zmienia to faktu, że waga 9kg to jednak za wiele dla niego :/ Z surowym mięsem nie ma problemu, ostatnio tylko to jada bo obraził się kompletnie na puszki.
Ma nadczynność tarczycy podawana Apelka daję radę i wyniki są w normie.
Do brzegu...
Zrobiłam pierwszy wstępny przepis - pomyślałam że pierś z indyka bo mniej tłusta a on już i tak jest tłusty ale czy taki stosunek BTW będzie dla niego ok ?
Dodatkowo kalk obliczył mi ilość produktów na 3.8 dnia - przeszukałam plik ale czy można gdzieś bezpośrednio wpisać na ile dni chce taki przepis ?
Dziękuje z góry za pomoc i wszelkie rady. Donata W.
_________________ Pozdrawiam Donata W.
Zasoova
Dołączyła: 22 Wrz 2011 Posty: 8 Skąd: nie uwierzysz
Wysłany: 2024-05-08, 21:21 Prośba o modyfikację przepisu
Cześć.
Dostałam od hodowcy przepis jak niżej. Koty bardzo go lubią, ale przestałam go przygotowywać ze względu na problematyczne składniki:
1. trudno dostać tak mikroskopijną ilość wątróbki. Niestety nie ma u nas dobrego sklepu mięsnego, więc muszę kupować mięso paczkowane. Mogę czasem kupić więcej i zjeść sama, ale nie jestem aż takim smakoszem, żeby robić to częściej niż raz na kilka miesięcy.
2. Skrzydełka z kośćmi - ich cięcie nożycami jest mega męczące, nie mam siły tego robić.
Poproszę zatem o zamianę tych składników w przepisie albo o inny przepis, który nie uwzględnia kości i mikroskopijnych ilości nietypowego mięsa. Nie wchodzi w grę negocjowanie tych punktów. Mam pełen zestaw suplementów, więc tu można poszaleć. Mogę zapłacić. Oryginalny przepis poniżej.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1089 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2024-05-09, 06:57
Zasoova, za mało informacji. Nie wiemy zupełnie jakie masz suplementy, nie wiem co masz na myśli pisząc "nietypowe mięso", bo wątróbka nie jest nietypowym mięsem, jest suplementem witaminy A i daje się jej do barfa znacznie mniej, chociaż jak wrzuciłam ten przepis do kalkulatora, to wychodzi mi ponad 200 g wątróbki. A nadmiar wątróbki też można zawsze zamrozić i użyć przy następnym barfie. Podaj szczegóły - jakie dokładnie masz suplementy, jakie mięsa Cię interesują, czy Twój kot jest zdrowy - to jednorazowo mogę Ci taki przepis przygotować.
Polecam też jednak trochę o barfie poczytać, bo dawanie ciągle tego samego i robienie jednego przepisu nie jest najlepsze (różnorodność słowo klucz). Polecam też jednak zaprzyjaźnić się z kalkulatorem, bo zawsze można dynamicznie sobie zrobić przepis na bazie mięs, które znajdziesz u siebie w sklepie.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
1. Generalnie najlepiej nakupić tyle składników, ile tylko po wymieszaniu zmieści się w zamrażalniku czy też zamrażarce. Operowanie większymi ilościami jest po prostu wygodniejsze. Najbardziej męczące w tym wszystkim jest zmywanie a i częste wyciąganie suplementów, ważenie i ponowne chowanie wszystkiego do szafek zabiera czas.
2. Tu są dwie drogi: albo zawsze kupować kości w proszku i mięso bez kości albo jednorazowo odpowiednio wytrzymałą maszynkę do mięsa. Maszynka z napędem elektrycznym kosztuje minimum ok. 1600 złotych ale długoterminowo wychodzi to taniej.
_________________ Kot wychodzący jest cennym elementem naszego środowiska.
Poza tym uważam, że tzw. ekologów nie powinno być.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum