Barfuje od: wiosny 2013
Udział BARFa: 25-50%
Wiek: 49 Dołączyła: 10 Kwi 2013 Posty: 247 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-19, 18:34
Wypróbuję ją na mszyce, które zaatakowały mojego lubczyka w doniczce. Próbowałam na mleko, zdechło 2/3 populacji, ale te które zostały już na mleko nie idą. Próbowałam na tytoń, ale na tytoń w ogóle nie idą, wszystkie przeżyły (może te, które zostały po truciu mlekiem jakieś mocniejsze, zahartowane). Kupiłam nawet chemię chemiczną, która by je wytłukła na 100%, ale mam opory, bo potem lubczyk chcę jeść. Ciekawe, czy ta pokrzywa zadziała na moje zahartowane mszyce.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2014-07-01, 14:02
rEni napisał/a:
Wypróbuję ją na mszyce
Na mszyce musisz zadziałać gnojówką z pokrzywy, fermentującą (4-5 dniową) w rozcieńczeniu 1:50. Działa na nie też wyciąg wodny nierozcieńczony, ale gnojówka daje lepsze rezultaty.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 664 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-03-28, 07:24
Sezon na herbatę i sok ze świeżej pokrzywy uważam za otwarty!
Mamy koniec marca,a na polach, łąkach i w lesie można już znaleźć pierwsze pokrzywy.
,pomPo długim okresie picia suszonych ziół w końcu jest możliwośc nazbierania tych świeżych,
aromatycznych,które zawierają dużo więcej cennych witamin.
A wszelkie naturalne źródła tych składników są znacznie lepiej przyswajalne
niż sztuczne tabletki.
Pokrzywę warto jest zbierać od kwietnia do maja,tuż przed jej kwitnięciem.
Jej liście i łodygi są wtedy świeże,soczyste i mają najwięcej prozdrowotnych właściwości.
Warto jest zbierać górne 10 cm.gałązek pokrzywy,ponieważ są najdelikatniejsze.
Co więcej pokrzywy nazbierasz sobie w dowolnym,ustronnym miejscu i masz pewnośc,że
przynajmniej nikt jej nie traktował pestycydami ani nie podlewał przyspieszaczami wzrostu.
Sama natura,czego chcieć więcej?
Z ziół można robić swoje mieszanki herbaciane.
Do pokrzywy lubię dodawać świeżą miętę,bo wtedy jej smak robi się bardzo
orzeźwiający i przyjemny.
Smak herbaty pokrzywowej cudownie wzbogaca cytryna lub imbir.
Ten ostatni często wykorzystuję w sezonie zimowym,kiedy jesteśmy bardziej podatni na
różne infekcje
Warto jest pamiętać,że im dłużej parzymy herbatę z pokrzywy,tym robi się ona
mocniejsza,ciemniejsza i ma silniejsze działanie moczopędne.
Herbata z pokrzywy nie może i nie powinna być naszym jedynym napojem.
Traktuję ją jako profilaktykę i urozmaicenie diety poprzez wzbogacenie jej w witaminy i
składniki mineralne.
Ze względu na działanie oczyszczające organizmu z toksyn zaleca się picie
herbaty z pokrzyw 2-3 razy dziennie przez kilkanaście dni.
U mnie dość popularna jest jajecznica z pokrzywą oraz fenomenalne bułeczki
z dodatkiem pokrzywy.
Pokrzywa jest rośliną,którą można wykorzystać na wiele sposobów.
Dużo już w tym wątku pisano o jej właściwościach oraz zastosowaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum