Słuchajcie, a czy znacie jakieś badania wykazujące szkodliwość nadmiaru soli u kotów? Natknęłam się na dyskusję, w której jedna z dziewczyn o to zapytała, bo ona widziała wyłącznie badanie sponsorowane przez RC - wykazujące, że nadmiar soli kotom nie szkodzi. Co prawda dziewczyna ta niezbyt wierzy w wiarygodność takich badań, ale czy są inne?
_________________ Jeśli coś nie wyszło za pierwszym razem, to znaczy, że czas na drzemkę.
Czy jeśli sól zawiera wymienioną na wstępie substancję zbrylającą E536 to nie nadaje się już dla psa, dobrze zrozumiałem ? Kupiłem sól niejodowaną ale w składzie ma właśnie ten syf : /
Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 21 Sty 2013 Posty: 3009 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-02, 07:37
palecwoko - kupuj sól himalajską, kłodawską lub morską bez substancji anty zbrylających. I Tobie i zwierzętom wyjdzie to na zdrowie. Ja od kilku lat sól himalajską stosuję i zupełnie inaczej się czuję.
_________________ „Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-12-02, 10:26
palecwoko, kup sól kłodawską, nie ma co przepłacać za te nibycuda himalajskie,
kłodawska niejodowana wystarczy Ci na długo, bo jest w workach po 3 kg
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-12-30, 14:43
słuchajcie, wpisywał ktoś sól kłodawską do kalkulatora? ja do tej pory jako zamiennik stosowałam pozycję sól himalajska i właśnie się zorientowałam, że ona ma bardzo dużo potasu...
jak sobie radzicie z wpisywaniem soli??
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-02-09, 12:39
lili699, na czwartej stronie tego wątku wg Dagnes:
dagnes napisał/a:
NSO napisał/a:
nigdzie nie znalazłam informacji jak dawkować sól dla psa
I takiej informacji tu nie znajdzież, ponieważ soli nie dawkuje się "na psa" podobnie jak pozostałych suplementów. Sól dawkuje się "na pokarm", bo to pokarm ma być suplementowany, a nie zwierz w oderwaniu od pokarmu.
Chciałam zamówić sól himalajską - na allegro 16 stron tego :D
Nie wszyscy podają czy są tam antyzbrylacze.
Ktoś ma i poleci jakiś pewny sklepik ? Nie bardzo drogi ? Potrzebuję większą ilość.
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2016-02-13, 09:07
A zobacz w młynie oliwskim.
Tam czasem kupuję i nie ma antyzbrylaczy, ale nie wiem, jak cenowo - drogo, czy nie.
Różne są, tutaj jedna z ofert:
http://sklep.mlynoliwski....85-mm-1-kg.html
Słuchajcie się zafiksowałam. Dotąd używałam soli himalajskiej z Lilly's bar. Aktualnie nie mogę nigdzie jej dostać. Zaczęłam szukać zamienników i trafił mi się taki dziwak, który zasiał we mnie wątpliwości:
https://www.sante.pl/prod...Himalajska-350g
Sól, do której link zamieściłam jest solą himaljską JODOWANĄ (wiem, że dla potrzeb barfa nie jest ona właściwa). I teraz mam wątpliwości. Bo szukam wszędzie soli himalajskiej, która by tego dodatkowego jodu nie zawierała, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o konkretnej zawartości jodu. Czy mogę w związku z tym zakupić jakąkolwiek sól himalajską? Czy tylko SANTE postanowiło dodatkowo jodować sól himajską, a każda inna sól himalajska dostępna na rynku nie jest dodatkowo jodowana? Co myślicie? Bo w opisie każdej soli himalajskiej jest info, że zawiera ona 84 minerały (w tym jod), ale nie ma info co do ilości danego pierwiastka. Wiem, że ta sól z kalkulatora zawiera 100µ jodu, chciałabym zakupić taką właśnie. Jakiej soli himalajskiej Wy używacie? Czy wybieracie wtedy z kalka pozycję sól himalajską po prostu? Z góry dzięki za rady. Niby barf nie apteka, ale nie chcielibyśmy się przejodować. Jeśli coś popieprzyłam z tymi jodkami to sorki, chemia jest moją piętą achillesową niestety...
Arora
Barfuje od: 24.03.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2016 Posty: 419 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-05-18, 11:41
to ja mam jeszcze jedno pytanie (może już gdzieś jest odpowiedź): w kalkulatorze jest wpisana sól jodowana - rozumiem, ze jest to bład?
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2016-05-18, 13:09
Można użyć soli jodowanej. Chodzi o to, że sól jodowana zazwyczaj ma jakiś antyzbrylacze i niejodowana jest jednak lepsza.
Lepsza jodowana niż żadna, takie moje zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum