doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-02-12, 14:32
napisałam do dystrybutora kotani co dodają do ziół, zobaczymy czy mi odpisze i co...
ja za to dojrzałam do zakupu szynkowaru wreszcie (tylko jeszcze muszę uzbierać luźne środki), bo w zasadzie z każdego innego produktu już sobie wyeliminowałam różne E-ty i inne glutaminiany
(oczywiście nie mówię, że nie jem słodyczy, fastfudów itp, ale jem mając świadomość, że to śmieci)
swoją drogą, to czy do orzechów też dodają jakieś dodatki??
napisałam do dystrybutora kotani co dodają do ziół, zobaczymy czy mi odpisze i co...
ja za to dojrzałam do zakupu szynkowaru wreszcie (tylko jeszcze muszę uzbierać luźne środki), bo w zasadzie z każdego innego produktu już sobie wyeliminowałam różne E-ty i inne glutaminiany
Kamis/Prymat w kwestii procentowej zawartosci warzyw we wloszczyznie suszonej odpisal ze to tajemnica f-my - myslalem ze na d... usiade jak przeczytalem - zadzwonilem , opiep... ze zglosze do roznych instytucji, a on ze musi na produkcji zapytac - to co oni kwitu do tego nie maja zadnego (karty chatakterystyki produktu itp?), czy jak im sie sypnie albo czego wiecej maja tego wiecej do mieszanki laduja - dla mnie to jakis cyrk wrecz, a tym bardziej ze produkt sygnowany jakimis ministerialnymi dyrektywami bo przeznaczony/dedykowany do szkol i przedszkoli :(
na temat innych dodtakow odp. ze jakby byly to by musieli napisac, konczac odp mu ze nawet karma dla zwierzat ma podane ilosciowy/procentowy udzial skaldnikow w produkcie:(
no ale moze jak to jest susz a nie melasa lub chrupek lub proszek - to Klient ma sobie odsypac np. 10 g - powybierac ziarenka - poodwazac i mu wyjdzie srednio ile czego jest :)
co do szynkowaru polecam ten z tworzywa (no tak plastik - nie wiadomo czy zdrowy) tescoma presto - niedrogi a dzieki temu ze plastik latwo sie wyjmuje gotowa szyneczke (mozna robic i mielona i w calosci), no i waski garnek starczy do pazenia, te metalowe np. z tradismak.pl (fajne przyprawy tam maja ale z E) sa plaskie i szerokie wiec plytki ale szeroki garnek musi byc no i w workach foliowych z tego co wiem trzeba w nich robic bo przywiera (czyli w sumie tez plastik)
Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39 Dołączyła: 29 Gru 2012 Posty: 1350 Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2016-02-13, 13:58
nie no ze nie powiedzą ci ile jest marchewki a ile pietruszki w takiej przyprawie to rozumiem. jest to tajemnica produktu + jednak każda paczka minimalnie będzie się jednak rózniła. nawet na niektórych opakowaniach widziałam info, że zawartość % może się różnić
ale ile jest warzyw a ile dodatków to już muszą wiedziec
to nie przyprawa - tylko warzywa - same bez dodatkow - dla mnie nie zrozumiale ze nie podaja i ze niby nie musza choc tego facet nie byl pewien :(
poza tym uzywajac dla psa takiej mieszanki chcialbym wiedziec ile jest np. cebuli, pora - czyli nie koniecznie dobrze iwdzianych w diecie psiej komponentow - chociaz nie wiem - bo jak zdalem takie pyt. to "madre" glowy stad mi nie odp. czy to prawda z tymi warzywami a skupialy sie czyj jest jakis podlinkowany sklep online :)
Jeśli chodzi o recepturę:
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, nazwa produktu WŁOSZCZYZNA nie zobowiązuje nas do podania procentowej ilości poszczególnych składników.
Nie ma to jak tworzyc przepisy pod "swoje" f-my zeby karmic tepe demoludy "resztkami" na ktorych mozna przyciac kilkaset procent :(
[ Komentarz dodany przez: Snedronningen: 2016-02-16, 21:48 ] Po napisaniu kolejnego posta, zanim klikniesz "wyślij" upewnij się, że robisz to we właściwym temacie. Jeżeli Twój post jest kontynuacją poprzedniej Twojej myśli to sprawdź najpierw, gdzie poprzedni post się znajduje i tam wstaw kolejny.
Załącznik nr 10 do procedury PS-07
Aktualna wersja
Informacje zawarte w dokumencie są poufne. Mogą być wykorzystywane tylko przez klientów Grupy Prymat i nie mogą być udostępniane osobom
trzecim bez wcześniejszej zgody na piśmie udzielonej przez Grupę Prymat. Niniejszy dokument informuje naszych klientów o aktualnym statusie
produktu, może zostać skorygowany, albo zmieniony w każdym momencie w przypadku zmian zarówno w prawie polskim jak i UE.
Powyższa elektroniczna wersja specyfikacji jest ważna bez podpisu.
Specyfikacja produktu Specyfikacja numer: 337/w.2
Włoszczyzna suszona
PRYMAT
Obowiązuje od: 16.02.2016
1. Opis produktu
Włoszczyzna suszona Prymat – kompozycja suszonych warzyw.
Produkt przeznaczony do spożycia przez ludzi zgodnie z punktem 11.
Produkt nie nadaje się dla grupy alergików zgodnie z informacją podaną w punkcie 5.
2. Składniki
Składniki: marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki.
3. Wymagania organoleptyczne
Parametr Wartość
Wygląd: właściwy dla danego produktu, konsystencja sypka, bez trwałych zbryleń
Barwa: właściwa dla danego produktu
Smak: charakterystyczny dla danego produktu, bez posmaków obcych
Zapach: charakterystyczny dla danego produktu, bez zapachów obcych
4. Wymagania fizyko-chemiczzne i mikrobiologiczne
Parametr Wartość Jednostka
Zawartość wody max. 12,0 %
Zawartość zanieczyszczeń ferromagnetycznych niedopuszczalne elementy o rozmiarach powyżej 1 mm -
Salmonella spp. nieobecna w 25 g -
5. Deklaracja o obecności alergenów
Alergeny wystepujące w recepturze: seler.
Może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), gorczycę i sezam.
6. Deklaracja GMO
Produkt nie jest genetycznie modyfikowany i nie został wyprodukowany z organizmów modyfikowanych genetycznie w rozumieniu obowiązujących
przepisów polskich i UE w tym zakresie.
Jeśli sytuacja ulegnie zmianie, zostanie przesłana informacja zgodnie z obowiązującymi przepisami Polski i UE.
7. Zawartość metali szkodliwych, zanieczyszczenia chemiczne i biologiczne
Zgodnie z obowiązującymi przepisami UE.
8. Opakowanie
Opakowanie jednostkowe stanowią torebki zgrzewane z folii laminowanej lub inne opakowania zgodne z aktualnymi przepisami prawa polskiego i UE.
- wiaderko 1,9 kg
Dopuszcza się 5% wyrobów w opakowaniach wadliwych, nie mających wpływu na stan higieniczny produktu.
Opakowania transportowe stanowią kartony tekturowe zabezpieczone przed otwarciem.
9. Data minimalnej trwałości
24 miesiące od daty produkcji, w opakowaniach zamkniętych.
10. Warunki przechowywania i transport
Pomieszczenia przeznaczone do przechowywania produktu powinny być czyste, suche, przewiewne, skanalizowane, bezwonne, zacienione oraz
zabezpieczone przed gryzoniami.
Środki transportu powinny być suche, czyste, pozbawione obcych zapachów i zabezpieczone przed wpływem czynników atmosferycznych oraz
spełniać wymagania aktualnych przepisów prawa polskiego i UE.
11. Sposób przygotowania / Zastosowanie
Produkt stosować jako dodatek do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum