Wnioski i uwagi
Faktycznie, szkoda że w kalkulatorze nie ma możliwości wybrania kości indyczych, zwłaszcza że zaczynam dopiero przygodę z BARF i czytając gdziekolwiek częściej są polecane .......
Nie rozumiem troszkę / szkoda że wątroba nie znajduję się przy kolumnach PODROBY tylko jako witamina A -powoduje to zamieszanie jeśli chcemy ustalić stosunek % mięsa,podrobów i kości.
Witamina D i E wydaje mi się że powinna posiadać w składnikach olej z łososia a nie w zakładce JADŁOSPIS (w zakładce JADŁOSPIS znajduje się komórka do podania wartości oleju z łososia, ale nic ona nam nie zmienia w wyliczeniach)
Teraz prośba o pomoc
Założyłem za chcę aby stosunki wyglądały w następujący sposób :
mięso, podroby -80% w tym:
-mięso 50%
-żołądki (żwacze z zawartością ) 20%
-podroby 15%
-kości 15%
warzywa i owoce -20% 2 tym:
-warzywa 75%
-owoce 25%
Przy wyliczeniu że mój bulterier który ma 3,5 miesiąca, przy wadze 11kg i aktywności umiarkowanie aktywnej powinien spożywać w ciągu dnia 0,44kg jedzonka / 10 dni 4,4 kg.
SUPLEMENTY jakie stosuję:
-mączka z alg LUNDERLAND
-drożdże piwne LUNDERLAND
-mączka ze skorupek LUNDERLAND
-olej z łososia GRIZZLY
-suszona hemoglobina wieprzowa (za ...........nie mogę dostać wołową )
-sól himalajska
po wprowadzeniu danych :
MIĘSO:
-indyk ,udo bez kości 1000g
-kurczak ,udo bez kości ze skórą 760g
KOŚCI:
-kurczak udo ,kości i skóra 200g
-kurczak szyja z kośćmi 330g
PODROBY:
-wołowe serca 300g
-indyk żołądki 200g
-żwacze wołowe z zawartością 700g
SUPLEMENTY/DODATKI:
-sól himalajska 8g
-mączka z alg 9g
-mączka ze skorupek 12g
-wątroba indycza 26g
-drożdże piwne 20g
-suszona hemoglobina 75g
i nie mogę uzyskać prawidłowej normy dla witaminy D i E
Mimo że tylko te dwa parametry są czerwone to niektóre znacznie odbiegają od normy .
Proszę o pomoc w ustaleniu normy dla witaminy D i E
Czy parametry które odbiegają od normy ale nie są na czerwono mogą pozostać???
PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC PONIEWAŻ MOJA PSINKA JEST PIERWSZY DZIEŃ NA ŻOŁĄDKACH I POTRWA TO 3 DNI .........
PS .
Jeśli wywalę drożdże to żadna komórka nie zmienia się na czerwono ; czy w takim bądź razie jest sens jest stosować????
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2015-10-01, 18:50
Mazilo napisał/a:
Jak najbardziej.
Mazilo napisał/a:
i nie mogę uzyskać prawidłowej normy dla witaminy D i E
15 g oleju z wątroby dorsza uzupełni witaminę D, jednak widzę, że masz zamiar używać oleju Grizzly, a on ma sporo witaminy D, dlatego byś musiał zobaczyć jakie są jego wartości. Tutaj coś będzie może:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=284
Ewentualnie zmniejszyłabym trochę podaną przeze mnie ilość tranu.
Witamina E: daj 0,5 kapsułki Tokovitu E 200
Mazilo napisał/a:
Jeśli wywalę drożdże to żadna komórka nie zmienia się na czerwono ; czy w takim bądź razie jest sens jest stosować????
Są źródłem witaminy B, więc jest sens ich stosowania.
Jak najbardziej.
ale jakoś nadal nie jestem pewien , np:
zapotrzebowania wapnia to 48243 a jest 12147 i niby OK bo nie jest na czerwono
zapotrzebowania fosfory to 40051 a jest 9160 i też OK
Wywaliłem wątrobę , dodałem olej z wątroby dorsza i Tokovitu E 100 i wszystko gra .
Nadal irytują mnie pozostałe różnice mimo że nie są zaznaczone na czerwono .
Gdybym polegał całkowicie na kolorach to jak pisałem mógłbym zrezygnować z drożdży - a przecierz nie wart z nich rezygnować .
Wysłany: 2015-10-02, 11:51
Mazilo, za bardzo panikujesz.
A z drożdżami tak jest. Są źródłem witaminy B, więc czy warto z nich rezygnować...?
Kalkulator to nie jest narzędzie doskonałe i przydaje się tutaj także zdrowy rozsądek
W zakładce JADŁOSPIS zawarta jest informacja o ilości pożywienia jaką powinien spożywać nasz pies w skali dni/tygodnia.
Ta informacja kuci się z wyliczeniem jakie znajduję się na liście produktów jakie wybraliśmy do naszej mieszanki.
Mało tego, wartość tych produktów zsumowana jest z suplementami a przecież stanowią one wartość dodatkową a nie wyjściową .
Zapotrzebowanie dzienne pożywienia jaką kalkulator podaje to wartość MIĘSA ,PODROBÓW,KOŚCI i WARZYW z OWOCAMI.Tutaj jest problem ponieważ zgodnie z poniższym opisem należy DODATKOWO dodać ROŚLINY,czyli wychodzi na to że wartość zapotrzebowania dziennego zwiększana jest o wartość ROŚLIN.
Szkoda że podczas tworzenia BILANSU nie ma tabelki która nam pokazuje wartość proporcji mięsa , podrobów i kości - trzeba to samemu liczyć .
Ostatnio zmieniony przez Mazilo 2015-10-04, 09:46, w całości zmieniany 1 raz
Fajnie by było wprowadzić pewne zmiany ponieważ niektórzy - LAICY podeszli by do tematu bez strachu i z wielką łatwością .
Przykładem jestem ja ..............., na codzień obyty z EXCEL w pracy ,więc zawsze sprawdzam swoją wiedzę z tym co mam i albo coś jest dla mnie niezrozumiałe ( to znaczy NIEPRZEJRZYSTE dla mnie ) albo są błędy ..........
Udział BARFa: do 25%
Wysłany: 2016-02-08, 21:42
mam małe pytanie odnośnie kalkulatora - autorka pisze że świeci się na czerwono jeśli jest czegoś niedobór lub nadmiar, rozumiem że jeśli niedobór to jest na minusie?
i jeszcze skąd mam wiedziec jakie jest dzienne zapotrzebowanie na np wapń, fosfor i witaminy?
kirian
Barfuje od: 3 lat
Udział BARFa: 75-90%
Wysłany: 2016-02-16, 16:12
Mam pytanie w kalkulatorze nie ma pozycji wapń i fosfor ,skąd mam wiedziec jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wapń, fosfor niby kalkulator mi pokazuje jak wyliczam ile mam dodać cytrynianu ?czy mam już dalej w to nie wnikac?
Wysłany: 2016-02-16, 17:16
W kalkulatorze jest pozycja wapń, fosfor, jak i stosunek wapnia do fosforu. Najważniejszy jest ten ostatni. Jeśli stosunek nie świeci się na czerwono, wszystko z ilością wapnia i fosforu jest ok.
czy jest jakiś darmowy legalny program, którym można otworzyć kalkulator? nie mam excela tylko excel viewer i kalkulator otwiera mi się w trybie zgodności - nic nie mogę zrobić :(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum