Bardzo proszę o pomoc przy ułozeniu jadłospisu dla mojej bulterierki.
Liczone proporcje dla psa młodego. Wyszło 800g jedzenia dziennie, razy 7 = 5,6 kg tygodniowo.
Warzywa i owoce 20%- 160g x7 = 1120
Produkty pochodzenia zw. 80%- 640g x7= 4,480
a) podroby 15%- 672g tygodniowo
b) wacze 20% 896g tygodniowo
c) mieso 50%- 2,240 tygodniowo
d) kosci 15%- 672g.
Teraz muszę to rozpisac na jadłospis tygodniowy:
Pon:
rano: mięso
wieczorem: kości
Wtorek:
rano: mięso i podroby i zwacze
wieczorem: warzywa i owoce + zółtko+ dodatek serka białego z odrobiną miodu
Środa:
rano: kości
wieczorem: zwacze i podroby
Czwartek:
rano: mięso
wieczorem: warzywa i owoce + podroby
Piątek:
rano:kości
wieczorem: podroby i zwacze
Sobota:
rano: mięso
wieczorem: warzywa i owoce + zółtko + serek bialy z odrobiną miodu
niedziela:
rano: kości + zwacze
wieczorem warzywa i owoce + podroby
To są ogólne dane, wszytsko oczywiście jest podzielone według dawek podanych na początku moich wyliczeń. Jeśli chodzi np o kości to mam na myśli np. korpusy, skrzydełka, szyjki, itd. Mięso to np. Wołowinka, mielone z indyka, kurczak itd. Podroby np. języki, serca itd. Owoce i warzywa równie w odpowiednich proporcjach robie w sokowirówce i mieszam sok z paplą razem np. marchew, brokuly, banan, jablko, gruszka, papryka itd.
Nie wiem tylko co jeszcze z dodatków mogę podawac co do niektórych posiłków.
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2015-12-30, 20:11
Połączenie "warzywa i owoce + podroby" to raczej średni pomysł. Chyba, że nie będziesz się zbytnio przejmowała tym co po takim posiłku wyjdzie z tyłu psa.
Kości to mają być mięsne kości, czyli takie z dość sporą ilością mięska, inaczej będziesz się przejmować czemu tak ciężko cokolwiek wychodzi z tyłu psa.
Połączenie "warzywa i owoce + podroby" to raczej średni pomysł. Chyba, że nie będziesz się zbytnio przejmowała tym co po takim posiłku wyjdzie z tyłu psa.
Kości to mają być mięsne kości, czyli takie z dość sporą ilością mięska, inaczej będziesz się przejmować czemu tak ciężko cokolwiek wychodzi z tyłu psa.
Po co serek biały w jadłospisie?
Jak wyszło Ci 800 gram dla bulka?
Wyszło mi 800g dziennie poniewaz to jeszcze podlotek wiec i procenty wieksze ;)
Co do kości to tak jak pisałam są to np. najwiecej to korpusy ( gdzies wyczytalam ze maja najlepsza proporcje kosci do miesa), skrzydelka, szyjki indycze, kurze lapki, itd
Połączenie owocow i warzyw z podrobami jest czesto polecane w innych podtematach na tym forum i przechodzi bezproblemowo.
Serek biały chciałam dodac dla urozmaicenia. Co mogę dac psu jako dodatek, moze jakies propozycje? Czy lepiej nic z takich rzeczy?
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2015-12-30, 22:06
Jeżeli serek ma być jako smakołyk raz na jakiś czas to ok, ale jako stały element diety nie.
To, co u jednych psów przejdzie bezproblemowo u innych będzie powodowało rewolucje żołądkowe. Jeżeli psisko do tej pory nie było na barfie, to na początku lepiej być ostrożnym.
Wiesz, korpus a korpus to dwie różne rzeczy. Wszystko zależy ile ma on mięsa na sobie. Jeżeli są to tylko takie skraweczki to lepiej dodać do tego posiłku jeszcze mięsa.
Wyliczenia wyliczeniami a życie i tak to zweryfikuje. Obliczenia są dobre jako punkt zaczepienia. Są dwa sposoby liczenia do psów nie dorosłych. Jeden to różna ilość procentów dla różnych stadiów a drugi to 2% masy dorosłego psa. I ja zdecydowanie ten drugi sposób wolę. 800 gram wydaje mi się dużo, ale może akurat na tyle wyjdzie. Ja bym zaczęło od mniejszej dawki i obserwowała czy sunia nie chodzi głodna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum