Foster
Dołączyła: 24 Lis 2014 Posty: 43 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-30, 23:01 Ozory
Jak mam traktować ozory?
Kupiłam dzisiaj ozór wołowy, ale były też cielęce, wieprzowe i baranie. W Kuchni dla ludzi zaliczają je do podrobów. Ozór który kupiłam waży ok 1,4 kg, więc wychodzi porcja podrobów na 14 dni dla mojego Fostera, ale dieta byłaby monotonna.
Ozór to czyste mięcho, ale jaką ma wartość? I czy można przedawkować?
Ostatnio zmieniony przez Foster 2015-01-30, 23:20, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-01-30, 23:47
Ale to jest miesień a nie organ. W kategorii kulinarnej, dla ludzi istotnie jest klasyfikowany jako podroby. ALe to jest kawałek mięsa. I dodatkowo ma piękny tłuszczyk śródmięśniowy(bardzo smaczy jest ozór)
Nie podam ci konkretnych danych co w ozorze jest ale ja zdecydowanie traktuje to jak mięso.
Nie sądzę aby można było przedawkować, ale oczywiście we wszystkim konieczny jest umiar. Każdy kawałek zwierzęcia ma trochę inne "wartości" i dlatego warto dawać różnorodne
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2015-01-31, 00:02
Kurcze, tak sobie myślę... Serce- mięsień, Ozór - mięsień... ja niedługo w diecie moich zwierzów nie będę miała żadnych podrobów. Tylko żołądki mnie ratują, o ile to również nie mięsień...
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-01-31, 00:14
Jakby ci to powiedzieć hahahahaha żołądek to worek mięśniowy. Z tym, że to jest inny rodzaj tkanki mieśniowej
Ja patrzę na to tak - wnetrzności plus mózg i oczy to podroby (choć serce może być TEŻ traktowane jak mięso - tak zamiennie).
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2015-01-31, 10:11
Ja ozór traktuję jako mięso. Po przekrojeniu takowego jakoś nie widzi mi się jako podrób zupełnie. Serce natomiast jest dla mnie posiłkiem mięsno-podrobowym.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2015-01-31, 12:12
Ja bym raczej robiła rozróżnienie na mięśnie i organy. Wtedy serce, żołądek i język to mięśnie, a wątroba, nerki, śledziona, trzustka, tarczyca, grasica, mózg, płuca, oczy itp. to organy.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Foster
Dołączyła: 24 Lis 2014 Posty: 43 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-31, 17:52
Znalazłam takie dane dotyczące ozora wieprzowego. Tu jednak zaliczany jest do mięs. Tylko nic nie piszą o zawartości wapnia.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-01-31, 19:48
Dane dla roznych ozorow sa dostepne w trzech znanych mi bazach danych. Pierwsza z nich to Tables CIQUAL (francuska), dunska Foodcomp et amerykanska USDA.
Witam, czy ozory zawsze traktowane są jako podroby?? Mam dostęp do ozorów jagnięcych, da się gdzieś to wykorzystać?
_________________ kruszewa
apple Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 438 Skąd: warszawa
Wysłany: 2019-03-22, 21:14
Jakiś czas temu dokonałam odkrycia.
Otóż nie wiedziałam, że jakakolwiek część ciała zwierzęcia (nie licząc treści przewodu pokarmowego) może zawierać węglowodany.
A ozór wołowy zawiera
To dobra wiadomość dla mnie i dla moich futer bo podejmowane co i róż próby włączenia warzyw do diety jako źródła węglowodanów spełzają na niczym.
Nie chcą jeść ani dyni ani marchwi, szparagi też im nie wchodzą.
Innych warzyw nie chce mi się już próbować, nie widzę sensu a chciałabym aby jakieś 5% posiłku to były węglowodany, nie tylko białko i tłuszcz.
Ozór dzięki zawartości węglowodanów świetnie się nadaje i co ważne, bardzo futrom smakuje., wręcz to smakołyk dla nich więc będzie już stałym punktem w menu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum