kim
Wysłany: 2016-12-29, 16:13 Dzień dobry
Dzień dobry.
Znalazłam to forum poszukując informacji o diecie psów chorych na PNN, po tym jak okazało się że moje trzy psiaki - Fionka, Azorka i Bronia mają PNN. Oprócz tego posiadam kota Franka, a ja mam na imię Kinga.
Nie wiem, czy napiszę to w dobrym dziale, ale chciałam Was prosić o poradę w związku z problemem zdrowotnym piesków.
Jakieś 1,5 miesiąca temu pieski zaczęły zmagać się ze śluzowatą biegunką, czasem podbarwioną krwią. Miały badany kał w kierunku kokcydiów, wynik był negatywny. Skracając jak najbardziej historię leczenia biegunek, po podaniu tabletek na robaki dwa psiaki zwymiotowały (jakieś 2-3 godziny później). W wymiocinach jednego znalazłam człon tasiemca, a drugiego glistę. Tabletki dostały w środę, 2 tygodnie temu. Konsystencja kału u dwóch piesków znacząco się poprawiła. Problemem jest jednak psiak u którego znalazłam w wymiocinach tasiemca. Niestety w niedzielę biegunka powróciła. Podaję mu Carobin, który zmniejszył częstotliwość biegunek. Weterynarz prowadząca psiaki mówiła, żeby powtórzyć podanie tabletek na robaki. Niestety późno skontaktowałam się z nią telefonicznie i wczorajszy dzień był, jakby ostatnim momentem na podanie tabletek. Nie mogłam kupić tabletek na robaki u weterynarz prowadzącej pieski, dlatego zakupiłam je w innej lecznicy. Pani weterynarz z gabinetu, w którym kupowałam tabletki powiedziała, żeby nie podawać ich zanim biegunki się nie ustabilizują, w tym celu zaleciła Enroxil. Ostatecznie nie podałam tabletek na robaki ani Enroxilu. I przyznaję nie wiem zupełnie co zrobić, czy podać Enroxil, czy popełniłam błąd nie podając wczoraj tabletek na robaki.
Będę Wam bardzo wdzięczna, jeśli dacie mi jakieś wskazówki, co do dalszych kroków.
Pozdrawiam,
Kinga
_________________ „Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
kim
Wysłany: 2016-12-31, 00:25
Tufitka, dziękuję za odpowiedź. Ten post chciałam napisać w Powitalni, ale nieopatrznie wstawiłam go w tym dziale. Jutro postaram się wstawić zdjęcia zwierzaków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum