Tami cierpi ponadto na niedoczynnosc tarczycy i powiekszenie prostaty(jest niekastrowany). Prostata drobnotorbielowata.
jolasikorska napisał/a:
Tami przez 3 miesiace schudl 2 kg i ze kropelkuje moczem od jakiegos czasu...
Jolu kropelkowanie moczem jest objawem związanym z przerostem prostaty.Podaj jaką wielkość ma aktualnie prostata Tiamiego?Przerabiałam i przerabiam to z moim owczarkiem.U mojego psa pomogła zmiana diety a dokładnie wyeliminowanie mięsa drobiowego,zastąpiłam je mięsem wieprzowym i od 8 miesięcy miesięcy całkowicie ustalo krwawienie i znacznie zmniejszyło się kropelkowanie moczem.
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2015-03-28, 09:55, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2015-03-26, 11:19
Wik napisał/a:
Jolu kropelkowanie moczem jest objawem związanym z przerostem prostaty.
Może, ale nie musi.
Mój poprzedni psiak kropelkował przy chorych nerkach, ale prostata była w porządku. Wetka mówiła, że przy chorych nerkach pies może z czasem przestać sikać, bądź może sprawiać mu to trudności. I tak było.
Lena-ja przez kropelkowanie moczem rozumie popuszczanie moczu w domu np.podczas zmiany pozycji i do tego się odniosłam.
Jeśli jednak chodzi o oddawanie moczu kroplami to tu sytuacja wygląda już zupełnie inaczej.
jolasikorska
Udział BARFa: 50-75%
Wysłany: 2015-03-27, 10:08
Dzieki dziewczyny. Tami siusia normalnie. Kropelkuje lezac itp praktycznie prawie caly czas. Wczora zostawil dwie calkiem duze plamy na przescieradle....wielkosc prostaty podam jak wroce do domu
jolasikorska
Wysłany: 2015-03-27, 21:14
Dobry wieczor. Po powrocie z pracy znowu znalazlam duza plame moczu na kocu...dobrze ze podlozylam podklad z apteki...wielkosc prostaty u Tamisia- 76×74mm-ostatnie badanie sprzed 3 m-cy. Szykujemy sie po swietach na nastepne usg...
Jola wychodzi na to,że przerost nie jest jeszcze jakiś bardzo duży,choć faktycznie może powodować popuszczanie moczu.Do tego podchodz spokojnie bo to tylko skutek uboczny przerostu a sam przerost to jeszcze nic groznego,kłopot zaczyna się dopiero gdy prostata jest tak duża,że zaczyna uciskać odbytnicę i pies ma problem z oddaniem kału.
Czy podajesz Tiamiemu kwasy omega?Polecam codzienną suplementację Omega 3,ja swojemu podaję ludzke suplementy.
jolasikorska
Wysłany: 2015-03-28, 14:02
Tami dostaje oliwe z oliwek taka prawdziwa od znajomych z Wloch. Boje sie bo powiekszona prostata moze tez prowadzic do uszkodzenia nerek....eh same pytania a niewiele konkretnych odpowiedzi
Jola dla psa najlepsze są oleje zwierzęce,dlatego lepiej jak zamienisz oliwę na olej z łososia.
Powiększona prostata może doprowadzić do uszkodzenia nerek ale tylko gdy zaburza oddawanie moczu (pies ma problem z sikaniem).Na szczęście ta przypadłość u psów występuje bardzo rzadko ze względu na inne umiejscowienie prostaty niż u mężczyzn. Jeśli prostata jest już bardzo duża to pies najczęściej ma problem z oddaniem kału lub jego kał jest spłaszczony (tasiemkowaty).Czy Tami oddaje kał prawidłowo?
Mam jeszcze takie pytanie-czym Tiami był karmiony przez całe swoje dotychczasowe życie?
[ Komentarz dodany przez: Snedronningen: 2015-03-28, 21:07 ] Po rozmowie z autorem postu poprawiłam oczywistą omyłkę, zmieniając w pierwszym zdaniu słowo "roślinne" na "zwierzęce".
Ostatnio zmieniony przez Snedronningen 2015-03-28, 21:06, w całości zmieniany 1 raz
jolasikorska
Wysłany: 2015-03-28, 16:08
Tami siusia i kupke robi normalnie. Zawsze byl karmiony surowe miesi ryz warzywa
jolasikorska
Wysłany: 2015-03-28, 16:09
Olej z lososia taki jak dla ludzi? A nie ma tam fisforu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum