Wysłany: 2018-01-10, 06:30 Prawo do używania nazwy i logo BARF
Witajcie weszłam na stronę firmy Primex gdzie w zakładce dla kotów przeczytałam taki tekst
"Firma Primex jest jedynym w Polsce producentem karm BARF®, które są chronione odpowiednimi patentami. Znak towarowy BARF® może być tylko używany przez firmę Primex. Firma Primex nie ponosi odpowiedzialności za jakość produktów oznaczanych symbolem "BARF" bez zgody producenta."
Gdybym nie wiedziała o co chodzi pomyślałam że są właścicielem patentu i metody żywienia wg Barf. "
Tylko jestem ciekawa, jak to możliwe, że zastrzegli nazwę tego typu skoro to jest skrót od nazwy diety i to opracowany przez kogoś zupełnie innego. Równie dobrze można by zastrzec słowo cdn. Masakra jakaś.
Domena barfnyswiat.org była rejestrowana wg ICANN 2011-09-08 czyli później. Zerknęłam na USA czy Australię - nigdzie nie zastrzeżono takiej nazwy. Wniosek jest prosty - ktoś, kto zastrzegał to w urzędzie patentowym chyba nie bardzo wiedział, o co chodzi i zrobił totalną głupotę - bo gdyby takie nazwy można w ogóle zastrzegać, to co najmniej w Australii byłaby dawno zastrzeżona.
Tyle, że to jest tylko zastrzeżenie znaku towarowego - znaczy tyle, ze nikt inny nie może wypuścić produktu pod tą nazwą, ale już np. pod nazwą BARFne Danie można. Co nie zmienia faktu, że jest to mocno mylące i wiele osób może pomyśleć, że mają patent na samą dietę. Niemniej jednak według mnie taka nazwa nie powinna w ogóle zostać zastrzeżona - z drugiej strony kto w 2007 roku słyszał w Polsce o BARFie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum