Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Lut 2016 Posty: 28 Skąd: Gołąb/Puławy
Wysłany: 2016-02-12, 10:27 Jadłospis dla suczki 19kg
Witam.
Barfuję z moją suczką już od około roku lecz dopiero od kilku miesięcy zaczęłam bardziej zagłębiać się w temat, wnikliwie czytając wasze forum. Jednak im więcej czytam, tym mam wrażenie, że coraz mniej wiem, więc proszę was o pomoc w ułożeniu jadłospisu.
Suczka, sterylizowana, wiek około 4,5 roku, waga 19 kg, średnio aktywna.
Kurczak / kaczka / indyk / gęś / królik z kością to przeważnie całe tuszki bez podrobów, poporcjowane.
Żołądki i ozory traktuje jako mięso, nie podroby.
Papki warzywno-owocowe podaje oddzielnie od mięsa, przeważnie w ich skład wchodzi: cukinia, marchew, burak, pietruszka, seler, pomidor, czasami: szpinak, ogórek, papryka, jabłko, banan, gruszka, truskawki, maliny.
Dodatkowo 3 jajka w tygodniu.
Grizzly olej z łososia: dziennie 2 naciśnięcia pompki dozownika.
Suplementy (robię mieszankę suplementów na tydzień i daję codziennie po około łyżeczce):
Hej, ja też zaczęłam niedawno "barfowanie" z moim 3 miesięcznym szczeniakiem. Na razie podaję żwacze, mam także mnóstwo pytań, ale tu chyba mało kto już udziela się.
Popatrzyłam sobie na jadłospis i rzucił mi się w oczy boczek wieprzowy, a z tego co mi wiadomo, wieprzowiny nie podajemy.
Kalkulator znalazłam na necie. Nie wiem tylko, czy dobrze wylicza, ale chyba tak ;)
Wieprzowinę jak najbardziej można podawać. Polska jest wolna od wirusa A.
No właśnie z tą wieprzowiną jest sprawa sporna, bo jedni piszą, że wolno a drudzy, że nie. Dla świętego spokoju (mojego) nie podaję wieprzowiny, tym bardziej, że na rynku mamy duży wybór innych gatunków mięs .
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2016-02-18, 16:38
sesil, oczywiście decyzja należy do samego właściciela. Każdy podejmuje decyzje we własnym zakresie. Chodziło mi o to, że to nie jest tak, że wieprzowiny nie można. Można. Główny Inspektorat Weterynaryjny już dawno podał, iż Polska jest wolna od wirusa. Wielu właścicieli podaje wieprzowinę (także tu, na barfnym). Jak już unikałabym podrobów - dla świętego spokoju właśnie.
O wieprzowinie:
http://www.barfnyswiat.or...p?p=76428#76428 http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=663
Leno, dzięki za wyjaśnienia.
Naturalnie masz rację, że każdy musi sam wybrać. Może też z tego względu, że wieprzowina sama w sobie jest dość tłustym mięsem.
Kiedyś podawałam wieprzowinę moim psom (jakieś 25 lat temu), ale wieprzowina 25 lat temu a dzisiejsza to pewnie inna para kaloszy ;)
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Lut 2016 Posty: 28 Skąd: Gołąb/Puławy
Wysłany: 2016-02-23, 23:50
Co do wirusa Aujeszkyego, natknęłam się na informacje, iż Polska jest od niego wolna, dlatego też zdecydowałam się na podawanie wieprzowiny. Ponadto do podrobów innych niż wieprzowe (za wyjątkiem wątróbki), właściwie nie mam dostępu.
A w temacie tego, co w barfie traktowane jest jako mięso, a co jako podroby, znalazłam taki obrazek:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum