Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-05-18, 13:20
To nie chodziło o to z jodowaną, że jest niezdrowa i wpływa niekorzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego? Ale zgadzam się - lepsza jodowana niż żadna.
przytoolanka [Usunięty]
Wysłany: 2016-05-18, 13:28
Pierwsza sprawa, sól jodowana umieszczona w kalku ma inną zawartość jodu niż ta, którą mam lub, którą widziałam w necie. Druga sprawa, czy nie zachwieję sobie bilansu jodu chcąc dodać algi? Bardziej chodzi mi o to, czy mogę wybrać jakąkolwiek sól himalajską, zamiast tej mojej jodowanej soli himalajskiej. Czy tylko ta moja dziwna sól jest jodowana?
Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 996 Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-05-19, 05:55
Po mojemu trzeba to tak rozumieć, że sól Sante jest dodatkowo jodowana, oprócz jodu naturalnie występującego. Więc ten dodatkowy jod należałoby uwzględniać w mieszance, czyli dawać mniej alg
przytoolanka [Usunięty]
Wysłany: 2016-05-19, 07:04
Zgadzam się z Tobą IzabelaW. Ze mnie za duży leń i panikarz aby się w dodatkowe przeliczania bawić więc zależało mi na tym aby kupić sól niejodowaną, bez dodatkowych kombinacji. Ja już temat zakończyłam, zakupiłam wczoraj sól himalajską firmy Vita Natura w drobnych kryształkach, nie ma tam informacji o jakimkolwiek jodowaniu, producent podkreśla natomiast brak dodatków chemicznych i przeciwzbrylaczy. Mam nadzieję, ze jest ok.
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2016-05-19, 07:55
Dragana napisał/a:
To nie chodziło o to z jodowaną, że jest niezdrowa i wpływa niekorzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego?
O tym dlaczego jodowana sztucznie sól jest niewskazana pisała trochę na 1 stronie dagnes:
dagnes napisał/a:
Obecne przepisy UE nakładają obowiązek jodowania soli, w celu rzekomego zapobiegania jego niedoborowi wśród ludności. Powszechne jodowanie soli, a co za tym idzie prawie wszystkich produktow bedących w sprzedaży, wcale nie jest obojętne dla zdrowia, a często wręcz szkoliwe. Wielu jest uczulonych na jodek potasu, dla wielu jest on niewskazany z przyczyn zdrowotnych, powodując nasilenie objawów chorobowych. Chemicznie wytwarzany i dodawany do soli jod to właśnie jodek potasu - nieorganiczny związek mający sporo działań ubocznych i bardzo słabo przyswajany przez żywe organizmy ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Jodek_potasu ), w związku z czym musi być dodawany w sporych dawkach, aby uzyskać jakiś efekt.
Ja ostatnio też dałam się nabrać na sól himalajską. Generalnie byłam przekonana, że do soli himalajskiej z zasady nie dodaje się jodku, więc tym bardziej ucieszyłam się, gdy pojawiła się u mnie w osiedlowym sklepiku. Oczywiście zakupiłam kilka paczek (po 200g), w domu przesypałam do pojemnika i wtedy przeczytałam skład...
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-05-19, 10:22
O bakteriach też tam było. Właśnie o to mi chodziło:
dagnes napisał/a:
Przetwory nie udają się na soli jodowanej, gdyż jodek potasu zabija bakterie kwasu mlekowego, potrzebne m.in. do fermentacji. Tak samo jak zabija je w przetworach, zabija również te pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym.
Sól Kłodawską niejodowaną znalazłam w Carrefour - z napisem "nie do spożycia" (na stronie producenta jest wyjaśnione, że nie zaleca się spożycia ze względu na brak jodu), była też inna - z antyzbrylaczem, do spożycia się nadająca
Znalazłam również sól himalajską z dwóch firm - Livity i Kotanyi (w młynku).
Karolczi
Dołączyła: 16 Sie 2020 Posty: 1 Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-08-26, 21:06
Cześć,
Mam bardzo ogólne pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum.
Barfujemy dosłownie od paru dni i po użyciu kalkulatora jestem przerażona stosunkiem sodu do potasu... Dość wnikliwie studiuję książkę Izabeli Sekuły "W zgodzie z naturą" i (choć jeszcze nie przeczytałam od deski do deski) nie mogę znaleźć ani jednego zdania o suplementowaniu solą...
Czy ktoś może mi coś napisać o równowadze sól/potas i może przy okazji poradzić co i jak z tym suplementowaniem solą?
Założyłam, że będę się trzymać rad jednego "barfiarza" w tym przypadku Pani Izabeli, bo można czasem zgłupieć od nadmiaru sprzecznych informacji, ale w ta rozbieżność mnie mocno zaniepokoiła jako, że jestem właścicielką 4 miesięcznego owczarka staroniemieckiego i zależy mi na jego prawidłowym rozwoju.
Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 996 Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-09-13, 06:23
Nie jestem ekspertem, ale się wypowiem: w kalkulatorze i dobrze zbilansowanej diecie mówimy o stosunku potasu do sodu, nie sodu do potasu (potasu w diecie ma być więcej, niż sodu).
I tak, sól potrzebna jest barfującemu zwierzakowi, barf całkowicie bez soli nie będzie dobrze zbilansowany i na dłuższą metę zaszkodzi. Nawet w diecie nerkowej nie możemy całkowicie wykluczyć suplementowania sodu przez cały czas trwania diety.
Sól nie byłaby konieczna, gdyby zwierzak zjadał całe ofiary, z wszystkimi płynami ustrojowymi i organami. Czyli np. w diecie whole prey.
natkrz666
Barfuje od: 3 miesięcy
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 01 Sty 2023 Posty: 2 Skąd: Łódź
Wysłany: 2023-01-14, 15:51 Sól ile g
Cześć, korzystam z książki "Psie smaki" a dokładniej chodzi mi o przepis z wołowiną. W książce jest napisane aby suplementować 1g soli, natomiast po przepisaniu wszystkich rzeczy do kalkulatora Barfny świat, odpowiedni stosunek sód:potas jest dopiero przy 3g soli. Moim zdaniem to zdecydowanie za dużo. Stąd moje pytanie, ile g soli suplementujecie? 😊
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum