BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Cukier
Autor Wiadomość
kreomolinka 


Barfuje od: 10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 12 Paź 2013
Posty: 197
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-06-20, 15:46   

Stevia śmierdzi. Cukier to cukier, skleja i jest odpowiednio słodki. Banany i daktyle doskonale się sprawdzają ale też nie wszędzie, niektóre ciasta nie wyjdą. Na myśl o ksylitolu mnie skręca. Syrop z daktyli jest doskonały ale pieruńsko drogi w stosunku do potrzebnej ilości. Syrop z agawy moim zdaniem jest dziwny.
Cukier tworzy siateczkę połączeń i wszystko ładnie spaja, trochę jak gluten. Tu się zaczyna temat skrobii (naszych oponek).
Ojj.. o gotowaniu można godzinami.
_________________
Pozdrawiam,
Dorota
 
 
Komanka 


Barfuje od: 03.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Sie 2012
Posty: 663
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-06-21, 07:43   

Liście stewii świetnie się nadają do gotowania kompotów, ale kompotów do picia od razu, a nie tych do pasteryzacji (tych nie próbowałam robić ze stewią, więc nie wiem, jak wychodzą).
Pyszne połączenie daje rabarbar+(mięta)+stewia, jabłko+(mięta)+stewia, aczkolwiek z innymi owocami też smaczne.
Od około 3 lat do kompotów dajemy wyłącznie stewię, ale suszone w całości liście, żadne przetworzone słodziki ze stewii, bo to nie ma już nic wspólnego z naturalną żywnością. Nazwa "naturalny słodzik" w odniesieniu do tabletek ze stewii czy kropli, czyli poddanych procesowi technologicznemu, to dla mnie chwyt marketingowy. Zasadniczo ta sama marketingowa nazwa pasuje do zwykłego cukru, w końcu jest z buraków, czyli z naturalnego surowca :-P
 
 
hysteria 


Barfuje od: 12.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 11 Gru 2014
Posty: 203
Wysłany: 2015-06-22, 13:20   

@Komanka, możesz mi powiedzieć jak te liście gotujesz ? ile czasu, kiedy wkładasz, etc. kupiłam jakiś czas temu ale nie bardzo wiem jak ich konkretnie używać :-)
 
 
Komanka 


Barfuje od: 03.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Sie 2012
Posty: 663
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-06-22, 16:42   

hysteria, najprościej jak się da, czyli wrzucam razem z owocami do zimnej wody i gotuję jak normalny kompot. :-) Trzeba wyczuć proporcje, na 4-litrowy garnek wrzucam tych liści takie 2 "szczypty" (bo nie wiem, jak to określić :-D ).
Mąż używa ich także do herbaty (wrzuca po prostu do zaparzenia ze 2 listki) i jemu smakuje. Ja nie słodzę herbaty, ale spróbowałam z ciekawości i nie podeszło mi, dla mnie jest słodko-gorzkawe po zaparzeniu. Ale warto spróbować, a nuż zasmakujesz?
 
 
hysteria 


Barfuje od: 12.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 11 Gru 2014
Posty: 203
Wysłany: 2015-06-22, 17:08   

właśnie herbaty też nie słodzę, już od bardzo dawna, więc tu odpada, kompot spróbuję jak będę miała okazję, albo kawę. dzięki :-)
 
 
olivkah 

Dołączyła: 05 Mar 2014
Posty: 179
Wysłany: 2015-06-23, 07:57   

Bita śmietana, truskawki lub jagody i świeża stewia. Podstawa mojej diety w sezonie :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne