Tiamina
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sty 2022 Posty: 258 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-02, 11:37
karolina_pepsi,
Z tego co" obiło mi się o uszy" to p. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk mówiła, że odpowiednio dobierając mięsa można nie dodawać hemoglobiny, ale ona poleca inny kalkulator, w którym chyba są też trochę inne dane.
Musiałabyś u niej szukać i w jej grupie Surowe kotki szukać odpowiedzi.
Edit: Czy dodajesz mieszankę przemrożona czy taka świeżo zrobioną?
Czasami koty, nie lubią " świeżej hemoglobiny", natomiast gdy mieszanka mrozi się parę dni, wcinają aż im się uszy trzęsą. Moje tak mają
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-03-04, 12:44
karolina_pepsi, ja znam koty, które mają w barfie podawane dużo mniej hemoglobiny niż podaje przepis. Może na spokojnie spróbuj bez hemoglobiny albo z minimalną jej ilością i zobacz co się stanie przy stopniowym minimalnym dokładaniu z mieszanki na mieszankę. Może się okazać, że np połowa dawki dla Twojego kota będzie ok (zarówno żeby zjeść i żeby zdrowie i badania były ok). Może Twój kot nie potrzebuje jej też tak dużo. Ostatnio coraz bardziej się nad tym zastanawiam właśnie jak to z tą hemoglobiną jest.
Co do dodania do kalkulatora suplementów - to zakładka Suplementy jest zablokowana, ale bez hasła. Wystarczy, że ją odblokujesz, staniesz po środku obszaru gdzie są suplementy, które chcesz dodać i dodasz nowy wiersz. Pamiętaj, żeby uzupełnić kolumnę B. Ja też ze 2-3 dni temu dodawałam parę suplementów Holisty do kalkulatora, więc możesz też ściągnąć nową wersję.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Wysłany: 2024-11-04, 13:51 Hemoblobina Pokusa - czym zastąpić
Jak w temacie, Kot ma zatwardzenia i nie mogę tego stosować, ktoś podpowie co w zamian? Chodzi o żelazo. Dieta to głównie wołowina 1kg + podroby 0,5kg + indyk pierś 0,5kg + suplementy. Z kalkulatora wychodzi bardzo mało żelaza.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2024-11-06, 18:47
hapat, a próbowałeś z minimalne ilością hemoglobiny albo w ogóle bez? I dodać warzyw albo błonnika? Wydaje mi się, że był na forum wątek o żelazie i jego zamiennikach, poszukaj proszę. Tylko nie jestem pewna czy inne suplementy żelaza też nie będą powodować zatwardzeń.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum