Mam pytanie odnośnie żółtek.Robiłam właśnie przepis nr.2 od Dagnes z 750 g mięsa z kurczaka ze skórą bez kości,250 g serc kurczaka itd.i tam nie ma żółtek.Do tej pory robiłam mieszanki z żółtkami i tak jakoś mi się zakodowało że żółtka muszą być.Wcześniej, jako że jestem początkująca i żeby nie szukać później po forum spisałam sobie niektóre przepisy do zeszytu i wydawało mi się,że po prostu przeoczyłam te żółtka i tak z rozpędu je dodałam(zamiast najpierw sprawdzić u źródła )Czy bardzo zepsułam tę mieszankę?
Barfuje od: XI 2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 16 Lis 2013 Posty: 171 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-24, 19:49
Dlaczego mięso z kością powinno stanowić tylko ok.30 % mieszanki, rozumiem, że wynika to z bilansu i zawartości kości w myszy czy też z możliwości zatkania przewodu pokarmowego mielonymi kośćmi? czy ktoś z was spotkał się z przypadkiem niedrożności po zbyt dużej ilosci mielonych kości?
Dagnes jestem pewna, że nie jest tak źle :) w moim przypadku to był jedne z pierwszych postów o ile nie zupełnie pierwszy jaki przeczytałam, jest też jednym z kilku do których najczęściej wracałam i przeczytałam kilka razy od początku do końca żeby mieć pewność, że wszystko dobrze zrozumiałam.
Twoja praca nie idzie na marne
Wysłany: 2014-09-01, 22:02 Barf naturalny (przepis) kilka problemów.
Witam.
Mam kilka pytań co do tego przepisu.
BARF naturalny
Przykładowy przepis z całym kurczakiem
Cały kurczak z chowu wolnowybiegowego
(większość mięsa oddzielić od kości i pokroić w kawałki, kości z resztą mięsa zmielić)
wszystkie przynależne temu kurczakowi podroby (wątroba, serce, nerki, płuca, żołądek, śledziona i in.)
na każdy 1 kg kurczaka z podrobami 80g świeżej, płynnej krwi
na każdy 1 kg kurczaka z podrobami 2g tauryny (rozpuścić w 50-100 ml wody)
na każdy 1 kg kurczaka z podrobami ok. 1 łyżeczka oleju z łososia
50g gotowanych warzyw na każdy 1 kg ww. mieszanki (opcjonalnie).
Całość zmieszać, podzielić na porcje i zamrozić w szklanych pojemnikach.
Dodatki (ilość dla dorosłego, średniego kota):
raz w tygodniu porcja około 20-40g surowej ryby (łosoś, pstrąg)
tygodniowo 1-2 żółtka jaja kurzego (lub codziennie 1 żółtko przepiórcze)
raz na 2 tygodnie porcja około 30-50g móżdżku cielęcego/wołowego/innego
raz w tygodniu całe jednodniowe pisklę kurczaka.
jako smakołyk - całe myszki (świeże lub mrożone) - bez norm ilościowych.
Największy problem dotyczy świeżej krwi.
Ponieważ w przepisie pisze żeby była to świeża krew, a niestety ze zdobyciem czegoś takiego mam spory problem to czy jeśli zastąpię tym produktem
http://ekozwierzak.pl/pl/...rtain-250-g/242
może to spowodować jakieś problemy?
Pisze jeszcze żeby raz na 2 tygodnie dawać porcje około 30-50g móżdżku cielęcego/wołowego/innego.
Z tym też mam pewien problem. Gdyż nawet zdobycie żołądków w pobliskiej masarni jest ciężkie. Czymś to można zastąpić?
A co do mięsa to jedyny sklep co wysyła nie tylko w swoim mieście to ten
http://dodomku.pl/produkt...IO_polowka.html
tylko że tam jest połówka a w przepisie pisze że ma być cały
Czy coś takiego by przeszło?
Ewentualnie mógłbym kupić kurczaka w biedronce tylko czy taki kurczak będzie dobry dla kota?
I jeszcze za bardzo nie wiem skąd wytrzasnąć to jednodniowe pisklę
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2014-09-02, 07:24
Ten kurczak chyba jest bez podrobów. Jeśli nie możesz użyć takiego przepisu to lepiej znajdź inny, który nie wymaga zastąpienia połowy składników, bo to się mija z celem i można wyrządzić wiecej szkody niż pożytku takimi zmianami.
Kurczaki z biedronki sie absolutnie nie nadają, nie mają w ogole podrobów, a w przepisie wyraźnie jest napisane, ze mają być wszystkie wnętrzności w kurczaku.
Jeśli nie możesz użyć gotowego przepisu, wykup dostęp do kalkulatora, będziesz mógł używać zamienników
Wysłany: 2015-04-12, 09:50 Gotowy przepis - szczegółowe informacje
Witam, chciałabym wprowadzić po raz pierwszy mieszanke barfową dla moich dwóch kotków i wybrałam dla nich ten przepis :
Przepis nr 1 – mieszanka ze skrzydełkami i suplementami naturalnymi
250 g całych skrzydełek z kurczaka (ze skórą i kośćmi)
500 g mięsa z indyka ze skórą
400 g gulaszu wołowego
250 g serc z kurczaka
70 g wątroby wołowej
40 g łososia
2 żółtka
2,3 g mączki z alg morskich
3 g drożdży piwnych
17 g Fortain
3 łyżeczki oleju z łososia
30 g dodatkowego tłuszczu
8 g mączki ze skorupek lub 13 g cytrynianu wapnia
5 g soli himalajskiej
3,5 g tauryny
200 IU witaminy E (np. 1 kapsuka Tokovit E200)
500-600 ml wody
70 g warzyw
A oto moje pytanie co do tego przepisu mianowicie:
1) mięso z indyka - ma być bez kości, bo nie zaznaczono tak jak w przypadku kurczaka?
2) łosoś - ma być świeży surowy? i którą część z tego łososia wziąć?
3) dodatkowy tłuszcz - jaki i ile mam go dodać?
4) warzywa - jakie to mają być warzywa i w jakiej postaci?
5) Apropo mączki z alg, drożdży piwnych, fortain, oleju z łososia, cytrynianu wapnia, tauryny i tokovitu - gdzie dostane takie składniki?
Czy zmielić należy wszystkie składniki? czy tylko te z kośćmi?
Jeżeli już przygotuje tą mieszankę, to w jakich porcjach należy ją zamrozić dla dwóch kotków ( waga 4 kg i 7,5 kg) i ile razy w ciągu dnia serwować kotkom te posiłki?
Robiłam ostatnio z tego przepisu, więc się wypowiem
1) indyk bez kości
2) łosoś świeży i surowy, ja miałam filet ze skórą i z niego wykroiłam
3) np. smalec gęsi - masz napisane 30 g (ja dałam tym razem skóry kaczki)
4) nie dałam warzyw, dałam psyllium
5) suplementy: Tokovit w aptece (często na zamówienie), reszta w sklepach dla zwierzaków na necie, możesz też zajrzeć na kramik
Ile mielić zależy od Twoich kotów, ja mielę tylko to, co muszę, czyli kości (mój zjada tylko chrząstki) oraz wątróbkę siekam drobniutko aby się równo rozłożyła w mieszance. Generalnie chodzi o to, aby kot gryzł, co poskutkuje czyszczeniem zębów, ćwiczeniem mięśni i generalnie - poczuje namiastkę natury
Mój kocur waży obecnie 6,6 kg (trochę wyszczuplał na BARFie ) i porcjuję po jakieś 150 g na dzień, ale każdego dnia zanim zje porcję, to już rozmrażam następną, aby móc dołożyć do miski w razie potrzeby (jada też żywczyk poza domem). Posiłki serwuję wtedy, gdy kot mnie prowadzi do kuchni, myślę, że wychodzi tak z 4-5 razy dziennie, ale jak nie masz możliwości się tak rozdrabiać, to możesz rzadziej, nic mu się nie stanie.
Niekoniecznie tę samą, bo jak widzę, że kocisko zaczyna wybrzydzać, to sięgam po inną. Obecnie mam pomrożone 3 albo 4 mieszanki i myślę, że na przestrzeni czasu i tak się wszystko zbilansuje. Obiecałam sobie, że następną mieszankę zrobię jak obecne będą na wykończeniu
Ale niekoniecznie wzoruj się na mnie, bo nie wiem czy dobrze robię i w ogóle to mój kot jest na pełnym i wyłącznie BARFie dopiero od około miesiąca. A może ktoś się wypowie?
Jeszcze co do mielenia - z tego, co kojarzę, to powinno się oscylować mniej więcej tak: 1 część mielonego na dwie części krojonego. Mięsne kości (np. skrzydła) mielę dwukrotnie - pierwszy raz na grubym sitku, drugi - na drobnym.
A kot to dzisiaj prawdziwy książę psiajucha cały dzień wrzeszczał co ja mu tu daję, wąchał miskę i leciał na dwór. Aż dopiero parę minut temu raczył skonsumować kolacyjną porcję (wcześniejsze z rozkoszą zeżarły psy). Tak to już jest. Skończę kiedyś przez niego w kaftanie. Przepraszam za prywatę, mam nadzieję, że u Ciebie będzie lepiej
Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Lip 2014 Posty: 1292
Wysłany: 2015-04-12, 19:58
Indi napisał/a:
Czy zmielić należy wszystkie składniki? czy tylko te z kośćmi?
Mielisz to, co chcesz. Albo tylko elementy z kością, albo całość, albo część. Wszystko zależy od upodobań Twojego kota. Jeden nie lubi mięsa w kawałkach, inny nie będzie lubił mielonego. A może będzie lubił mielone, ale toleruje też w kawałkach, więc dla zdrowia jego zębów można pozostawić kawałki, itd itd.
Ja nic nie mielę. Mięso daję w kawałkach.
Przepis z preparatem Felini Complete
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc)
12,5 g Felini Complete
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody
to jakie miesko polecalibyscie uzyc do tej receptury i w jakich proporcjach, i co z tym dodatkowym tłuszczem?
Indi, może rób z różnymi mięsami po kolei - raz indyk, raz kaczka, raz wołowina itd. Tłuszcz jak wyżej już napisałam. Tłuszcz to tłuszcz no
3/4 mięsa na 1/4 podrobów - to ogólna zasada, ale w przepisie jest sprecyzowane, że masz dać 1 kg mięsa bez kości, a w tym 150 g serc, czyli inaczej: masz dokupić 850 g mięsa.
Jak dasz chudziznę typu kurczak, indyk, to dorzuć tłuszczu (ok. 1/3 części z całości mięsa powinna być tłusta). Jak dasz kaczkę ze skórą albo wołowinę II, to ja bym już z tłuszczu zrezygnowała, bo chcę trzymać kocią linię. No ja tak to przynajmniej widzę.
Nie spinam z przepisami szczególnie - jak raz zrobię trochę mieszankę chudszą, to następnym razem tłuściejszą, a kot i tak wybiega.
Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Lis 2012 Posty: 1419 Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-04-13, 13:24
tak dla uściślenie to na FC sa podane takie proporcje:
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc, 50g wątroby, 50g żołądków, szyjek, nerek) czyli samego mięsa wychodzi z tego 750g. reszta to podroby i wątroba.
A widzisz, to znacząco zmienia postać rzeczy. Korzystam z naturalnych suplementów i bazuję na przepisach z takowymi właśnie. Kierując się zasadą różnorodności za każdym razem wybieram inny przepis i inne mięso.
Myślę, że w przypadku kota, to i tak najlepiej wgłębić się w kalkulator i z czasem trzeba będzie go okiełznać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum