Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 21 Sty 2013 Posty: 3009 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-17, 06:30
To jeszcze o ołowiu może kilka zdań. Czy nim nie powinniśmy się i nim przejmować. Przez lata ( a i teraz też czasem spotyka się na ulicach stare samochody) spaliny zawierały ołów. I to się wdychało przez lata. Ołowica też nie jest fajna.
Ostatnio zmieniony przez Tufitka 2013-10-17, 07:48, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2013-10-17, 07:39
Tufitka napisał/a:
Ołowica też nie jest fajna.
Nie jest, nie jest - znajomi mieszkający przy Trasie Łazienkowskiej mieli małe dziecko (działo się to ponad 20 lat temu), które zostawiali na dzień pod opieką babci (mamy któregoś z rodziców). Babcia, kiedy nie chciało jej się iść na spacer, wystawiała wózek z dzieckiem na balkon (bezpośrednio wychodzący właśnie na nieosłoniętą wtedy jeszcze ekranami trasę). Po kilkunastu miesiącach zaczęły się problemy rozwojowe, po szczegółowym wywiadzie lekarka zaleciła badanie z włosów na mikroelementy - wyszła wielokrotnie podwyższona ilość ołowiu. Nie pamiętam już, jak dziecko było leczone, ale wszystko dobrze się skończyło.
Magnez jest odtrutką na ołów wg kilku źródeł (było tu niedawno zamówienie na chlorek magnezu jakości CDZS). A dlaczego mamy takie braki magnezu w organizmie i jak to na nas wpływa jest m.in. tutaj.
Co do świetlówek/żarówek z rtęcią: a bo to pierwszy przykład jak "ekologiczne" jest tak naprawdę bardzo niebezpieczne jeśli się dobrze przyjrzeć i popatrzeć też na utylizację itp.?
Byłam wczoraj u lekarza. Po pierwsze nie wiedział on w ogóle, ze w żarówkach energooszczędnych jest rtęć. Opowiedziałam mu cala sytuacje, ale w ogóle się nie przejął. Na moje pytanie czy mogę zbadać poziom rtęci w organizmie odpowiedział - NIE. I tu skoczyły się moje pytania, bo po co mam dalej pytać. Jak wszystko dobrze pójdzie to pojedziemy w tym roku na Święta Bożego Narodzenia do domu to pójdę i tam zrobię wyniki.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2013-10-23, 20:06
No niestety, tak jak pisałam - ignorancja lekarzy połączona z lekceważeniem przez nich problemu .
Nie wiem jakie są tam u Ciebie warunki w tym względzie - ale nie dałoby się badań zrobić prywatnie?
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Ja chodzę prywatnie . W Irlandii bezpłatna służba zdrowia istnieje w 2 przypadkach:
- kiedy przywiozą osobę karetka do szpitala – ale tylko do momentu kiedy osoba przebywa na A&E (Izba przyjęć) i może tam leżeć do czasu kiedy stan jest stabilny, później przenoszą osobę na wybrany oddział i za to się już płaci.
- kiedy nie pracuje się (kuroniówka) , ma bardzo niskie dochody , wielodzietność (przy niskich dochodach) lub jest się nie zdolnym do pracy z powodu trwałego urazu/choroby – wtedy otrzymuję się tzw. Kartę medyczna. Większość wizyt jest za darmo a lek w aptece jest odpłatny w wysokości 50 c – 1 euro.
Problem tu polega na tym, ze nie mogę iść do przychodni i powiedzieć pielęgniarce ze chciałabym zrobić testy krwi na to, to i to. Ona wtedy grzecznie odpowie mi, ze tak jak najbardziej, ale najpierw musze zarejestrować się do lekarza na wizytę i wtedy on mnie umówi z pielęgniarką. Acha i oczywiście za ta wizytę trzeba zapalać 50 – 65 euro. Za to aby powiedzieć, Panie Doktorze, chciałabym zrobić sama dla siebie badania krwi.
Pamiętam parę lat temu miałam pieprzyk który mnie niepokoił wiec przy wizycie z zasmarkanym nosem pokazałam ten pieprzyk lekarzowi i on na to ze jak najbardziej nadaje się on do usunięcia, ale on tego nierobi robi to pan Doktor X. Wiec idę do recepcji mowie, ze chcę się umówić z doktorem X na usuniecie pieprzyka, który często podrażniam i ze Doktor Y go widział i jak najbardziej zarekomendował usuniecie. Usłyszałam wtedy, ze i tak Dotor X musi go obejrzeć sam. Umówiono mnie wic na wizytę, która trawiła 30 sekund po czy doktor X umówił mnie na koleją wizytę aby już usunąć pieprzyk. Kasa kasa i tylko kasa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum