Mam kota alergika. Nie toleruje węglanu wapnia (wymioty). Po cytrynianie wapnia się drapie. Skorupki odpadają ze względu na alergię na kurczaka.
Jak więc suplementować wapń? Czytałam, że jeszcze wchodzi w grę glukonian wapnia. Jeśli tak, czy ktoś może podać link do dobrego źródła?
Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 778
Kacze odpadają z powodu alergii na kaczkę. Co do jaj przepiórczych i skorupek jeszcze nie jestem pewna. Rozważam albo ten glukonian wapnia - i tu proszę o opinię - albo mączkę kostną z jelenia, ale to pobija fosfor, a kocur do diety potrzebuje raczej samego wapnia.
A co skorupek przepiórczych - to prostu samemu ususzyć na słońcu? W piekarniku? Czy jak to spreparować? Czy gdzieś sprzedają?
Sierra
Wysłany: 2021-05-14, 22:18
Preparować jak kurze (z tym, że przepiórcze są o wiele cieńsze i delikatniejsze). Nigdy ich nie szukałam, wiec nie pomogę... jako jedyne źródło do głowy przychodzą mi jajka kurze.
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 664 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2021-05-15, 04:31
Całe jajka od przepiórki kupiłam wczoraj carrefourze.
Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 996 Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-05-15, 06:20
Organiczne związki wapnia zawiera wapń z alg Lunderland (Algenkalk Lunderland). Ja go stosuję u swojej kotki, jest przez nią akceptowany. Zawiera trochę fosforu ale relatywnie bardzo mało, oprócz tego jest też źródłem (niewystarczającym) magnezu i jodu
A co do jaj przepiórczych można je kupić chyba w większości marketów. Kojarzę też, że Ines jak robiła mieszanki to dodawała te jaja w całości, uprzednio blendując czy inaczej rozdrabniając, gdzieś to na jej filmikach o robieniu barfa można znaleźć
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Wrz 2018 Posty: 398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-05-16, 21:29
czy kot zaczął się drapać od razu po podaniu mieszanki, w której jednyną różnicą było źródło wapnia, a następnie drapanie ustało ? Pytam, bo alergia na cytrynian wapnia jest dość mało prawdopodobna i jeszcze nie słyszałem o takowej u kota. Jajka, mięcho z kurczaka, a skorupki z jajek to 3 różne potencjalne alergeny z czego skorupki od jajek sa najmniej prawdopodobne jesli usuwamy wszystkie błonki z wewnetrznej strony skorupek.
Co jest najmniej alergizujące? Chyba to ostatnie, ale podbija fosfor. Co radzicie? (dodam, że po algach były wymioty, ale podobno algenkalk jest z innych alg).
Sierra
Wysłany: 2021-05-18, 19:56
Szczerze? Przy kocie z „alergią na życie”, którego uczula praktycznie wszystko... chyba nikt ci nie doradzi która opcja jest najlepsza - jedyny sposób to sprawdzić wszystkie opcje i wybrać kierując się reakcjami (a raczej ich brakiem ) u kota.
Czy jest jednak sens eksperymentować ze skorupkami jaj, choćby przepiórczych, jeśli kot ewidentnie nie toleruje węglanu wapnia (wymioty-dwa razy próbowałam i to samo). Przecież skorupki, jak czytam, to też węglan wapnia.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Wrz 2018 Posty: 398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-05-26, 00:50
Jeszcze nie mam żadnych doświadczeń, ale na podstawie historii choroby mojego Bobiego nadwrażliwego alergika:
po czystym węglanie wapnia niestrawność
skorupki podrażniały wrażliwy żołądek
po algach była tragedia tak jak u Was (nie wiadomo na co w tych algach może być reakcja - jeśli jest to np jod w tej postaci to może być i reakcja na algenkalk
mączka z dziczyzny tak jak mówisz nie wiadomo z czego to jest
Z wymienionych myślę, że glukonian wapnia i mączke z poroża można brac pod lupę, ale na tym forum chyba nie ma info na ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum